EcoReview – Seat Ibiza TGI: klein vanbuiten, groot vanbinnen

maandag, 23 juli 2018 17:22
EcoReview – Seat Ibiza TGI: klein vanbuiten, groot vanbinnen

De Seat Ibiza is al decennia lang een vaste waarde in de compacte klasse. Klein, praktisch en wendbaar was dit karretje altijd al maar daar komt nu ook een milieuvriendelijke kant aan. Seat biedt zijn Ibiza namelijk voor het eerst aan met een aandrijflijn op aardgas in het kader van zijn doel om Europese CNG-marktleider te worden. Voor ons de uitgelezen kans om deze kaskraker te onderwerpen aan een groene stadstest.

Volkswagentechniek in een Seat—of omgekeerd?

Juist, voor het eerst is er ook een Volkswagen Polo op CNG, en juist, de Seat Ibiza deelt zijn platform met de Polo. Maar de Seat was wel heel wat eerder op de markt dan de Volkswagen. Formaliteiten terzijde hebben we natuurlijk wel te maken met wagens die onderhuids zo goed als identiek zijn. Beide wagens kwamen als eersten voor de dag met het gloednieuwe MQB-platform dat intussen ook voor de Seat Arona gebruikt wordt, en later ook in de nieuwe Volkswagen Golf dienst zal doen.

De Seat Ibiza op CNG gebruikt dan ook de 1.0-liter TGI-motor die in de Polo op CNG te vinden is. Deze driecilinder kan in de benzineversies 75, 95 of 115 pk produceren al naargelang de uitvoering. In onze aardgaswagen is het vermogen bepaald op 90 pk, waarmee de Ibiza genoeg vermogen heeft om in elke verkeerssituatie vlot mee te kunnen, maar toch niet meteen uitnodigt tot sportief rijgedrag.

Dat heeft ook wat te maken met het karakter van deze uitvoering van de motor. De 1.0 driecilinder is namelijk niet de meest verfijnde en durft wel eens merkbare trillingen door de aandrijflijn sturen bij hoge toerentallen. Ook het geluid is in die hogere bereiken niet bepaald aantrekkelijk. Het motortje blijft dus het liefst van al zuinig op lage toeren draaien. Daar is hij dan ook goed in: bij milieubewust omspringen met het gas krijg je al gauw verbruikscijfers van rond de 4,5 kilogram CNG of iets meer dan 5 liter benzine per 100 kilometer te zien.

Zoals we bij Volkswagen gewend zijn rijdt de wagen zo lang op aardgas tot hij er geen meer kan vinden. Zo biedt zijn 13-kilogramtank voldoende gas voor om en bij de 300 kilometer. Wanneer je CNG op is schakelt de wagen naadloos over op benzine en kan je nog eens 800 kilometer aan het rijbereik optellen dankzij een voorraad van 40 liter benzine.

Compacter en ruimer tegelijk

Het platform mag dan identiek zijn maar aan de buitenkant zijn er toch meer dan genoeg verschillen tussen de Ibiza en de Polo. De Seat straalt een sportiever karakter uit met zijn scherpe lijnen en agressieve LED-koplampen. Enkel de achterzijde doet wat aan de Polo denken, maar ook daar is het lijnenspel een stuk puntiger.

Waar de vergelijking pas echt verbazend wordt is wanneer je de oude Ibiza erbij haalt. Toegegeven, de designtaal van oud en nieuw zijn soortgelijk, maar het formaat van de auto is een compleet andere richting uitgegaan. De nieuwe Seat Ibiza is namelijk bijna 9 centimeter breder dan zijn voorganger, maar toch 2 centimeter korter en iets lager. Het resultaat: een brede, sportieve look en een wagen die groter lijkt dan hij in werkelijkheid is.

Vanbinnen vinden we precies het omgekeerde: een passagiersruimte die verbazingwekkend groot is voor zo’n kleine wagen. Vaak heeft een stadswagen ofwel een grote koffer ofwel een ruime achterbank maar de Ibiza biedt compromisloos beide. In de koffer van de standaard Ibiza kan je tot 355 liter bagage opbergen, en dat is met de achterbank rechtop! Onze CNG-versie heeft natuurlijk een extra tank onder de vloer maar dan blijft er nog steeds 262 liter ruimte over. Dat is bijna evenveel als de laadruimte van een Ford Fiesta—maar die heeft dan wel geen CNG-tank.

Het opvallendst is toch niet die grote koffer maar wel de royale beenruimte op de achterbank. Je kan er relatief gemakkelijk met drie volwassenen zitten en je strekt er de benen alsof je in de gemiddelde C-segmenter zou zitten. De ruimte in de Ibiza maakt ons alvast nieuwsgierig naar hoe de échte C-segmenter van de Volkswagengroep—de Golf—zal presteren met dit platform als zijn nieuwe basis.

Het enige minpuntje in dit ruime interieur is de materiaalkeuze: het plastic van bijvoorbeeld het dashboard en de deurgrepen is onaangenaam hard. Dat zijn dan weer zaken die de Volkswagen Polo beter voor elkaar heeft.

Op de weg

Seat blijft de sportievere tak van de Volkswagengroep en dat komt in zekere zin naar voor bij deze Ibiza. Zo heeft hij een iets stijvere ophanging dan Polo en is het stuurgevoel leuk en direct. Soms wel iets te direct tijdens het rijden op de snelweg; dan moet je het hoofd er wat bijhouden om in een rechte lijn te blijven rijden. Comfortabel is de Seat aan hogere snelheden wel dankzij de grotere wielbasis ten opzichte van het vorige model.

Het blijft natuurlijk een stadswagen en in die omgeving zal de Ibiza dan ook het vaakst rondrijden. Daar is dit wagentje een uitstekende partner: het gevoelige stuur maakt hem wendbaar en de compacte afmetingen herleiden elk gaatje tot een parkeerplaats. Onze testwagen kwam uitgerust met een achteruitrijcamera waardoor parkeren al helemaal kinderspel was.

Een minpuntje is de vijfbak die in onze wagen geplaatst werd: die schakelt niet heel precies en heeft een nogal grote slag tussen de versnellingen. Dat doet afbreuk aan het anders vinnige karakter van de Ibiza, die als CNG-versie jammer genoeg niet met de vlottere 6-versnellingsbak verkrijgbaar is.

Prijs

Opties zoals achteruitrijcamera’s komen de prijs natuurlijk niet ten goede maar die heeft ook niet iedereen nodig. Indien je met de kaalste vorm genoegen neemt kan je al een Ibiza aan je stoeprand plaatsen voor 14.490 euro. Dan zit er natuurlijk geen CNG in en net die versie moeten wij hebben. Op aardgas begint de Ibiza aan 16.450 euro, een kleine 2.000 euro bovenop de basisprijs dus. Geld dat je dan weer snel terugverdient door de lage brandstofkost en vrijstelling van verkeersbelasting die met CNG gepaard gaan.

Ons verdict

De Seat Ibiza is een beetje een alleskunner: hij is compact vanbuiten maar ruim vanbinnen, comfortabel en heeft toch een sportief karakter. Als CNG-wagen houdt de Ibiza eveneens steek met een laag verbruik van zijn driecilindermotor. Al bij al dus een uitstekende keuze voor zij die op zoek zijn naar een zuinige, groene stadswagen waar je toch aardig wat materieel en personeel in kwijt kan.

Overzicht


+ Verbazend ruim vanbinnen
+ Comfortabel als een C-segmenter
+ Sportieve uitstraling


- 1.0-liter TGI draait niet heel verfijnd
- Interieurmaterialen teleurstellend
- Nogal lompe 5-versnellingsbak


 

Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
seat
Laatst aangepast op maandag, 23 juli 2018 17:37

Gerelateerde items (op tag)

EcoReview - Seat Leon ST TGi: moeiteloos milieuvriendelijk

Aardgas wordt een steeds populairdere brandstof in Spanje en Seat belooft dan ook de voortrekker van CNG te worden. In hun gamma bieden ze momenteel de Mii, Ibiza en Leon aan op aardgas en binnenkort zal ook van de Arona een TGI-variant op de markt komen. Uit dat aanbod kozen wij de populaire Seat Leon ST voor een CNG-rijtest.