EcoReview – Toyota C-HR Hybrid: de SUV hertekend

maandag, 30 juli 2018 17:37
EcoReview – Toyota C-HR Hybrid: de SUV hertekend

Het is een ontegensprekelijk feit: compacte SUV’s domineren het straatbeeld anno 2018. Ieder merk heeft er wel één in zijn gamma en de meesten bieden zelfs 2 of 3 verschillende tussenmaatjes aan. In zo’n weelde van gelijkvormigheid kan een potentiële klant al eens het noorden kwijtraken. Toyota biedt de oplossing met zijn opvallende C-HR. Wij namen plaats achter het stuur van de hybrideversie.

Compacte coupé-SUV

Het meest opvallende aan zowat iedere auto is het uiterlijk maar bij deze C-HR mag je dat letterlijk nemen. Geen enkele hoek of lijn is volgens de norm en het totaalplaatje is dan ook best ontzagwekkend voor een kleine cross-over. De daklijn neemt die van een coupé aan terwijl het geheel hoogpotig is als een SUV. Het is een verschijning die je niet meteen verwacht—en die we eigenlijk ook niet zouden associëren met Toyota. Je zou bijna denken dat ze een paar ontwerpers van hun luxemerk Lexus hebben weggesnoept om aan deze creatie mee te werken.

Die indruk gaat verder binnenin de C-HR. Het is er stijlvol en speels tegelijk, met keuze uit een aantal funky kleuren om de sierstukken in het oog te laten springen en een paar fijne details uit leer die alles tot een hoger niveau tillen. De cabine ziet er dus hoogwaardig uit, al wordt dat niet overal beantwoord door de afwerking. Er zijn toch wel wat harde materialen te vinden die gemakkelijk bekrassen. Al bij al niks uitzonderlijks in deze prijscategorie, maar het opvallendste pijnpunt is het plastic van de knoppen op het stuur. Dit is van zo’n povere kwaliteit dat het voelt alsof het uiteen wil vallen wanneer je er iets te veel aan prutst. Dat is jammer voor een onderdeel dat je letterlijk de hele rit in je handen houdt, maar over het algemeen blijft het interieur van de C-HR een aangename plek om je reistijd door te brengen.

Af en toe wordt de rust wel eens verstoord door één van de vele biepjes en toeters die de auto te pas en te onpas lijkt te maken. Het duurt even vooraleer je begrijpt wat hij met die verschillende geluidssignalen allemaal duidelijk wil maken. Het zelfde geldt voor de vele waarschuwingslampjes in de snelheidsmeter, waarvan sommige zelfs tijdens het rijden niet uitgaan. “RCTA,” “BSM,” soms lijkt het alsof deze Japanner een andere taal spreekt want veel zinnigs is er niet uit op te maken. De geluidjes kunnen gelukkig afgezet worden maar met de lampjes moet je leren leven.

Vorm boven functie

Begrijp ons niet verkeerd: de C-HR is allesbehalve een ondoordachte wagen. Zijn kofferruimte is met 377 liter best groot en de been- en hoofdruimte op de achterbank zijn meer dan voldoende voor 2 volwassenen of 3 kinderen. Statistisch moet de Toyota dus niet al te veel onderdoen voor rivalen als de Nissan Qashqai of Honda HR-V.

De verschillen zitten eerder in details die gebukt gaan onder de aparte vormgeving van de wagen. Zo is het bijvoorbeeld door de hellende daklijn minder eenvoudig om op de achterbank plaats te nemen en ga je er ook beter niet zitten als je claustrofobisch bent. Doordat de ruiten zo klein zijn zie je namelijk niet de buitenlucht maar wel een flink stuk carrosserie wanneer je je hoofd draait. Als je die achterbank dan neerklapt ontstaat er een aanzienlijk niveauverschil met de koffervloer waardoor het laden van lange, zware voorwerpen niet altijd eenvoudig is. Dat maakt dat de C-HR iets minder gemakkelijk is om mee te leven dan bijvoorbeeld de Qashqai, maar daar krijg je natuurlijk wel de unieke styling voor terug.

Wat geeft dat op de weg, zo’n coupé-SUV?

De C-HR mag dan een combinatie zijn tussen een coupé en een SUV maar je verwacht nog steeds dat hij zal rijden als een SUV. Denk dan aan weinig opwindend rijgedrag en een niet al te spannend stuurgevoel… Wel, Toyota heeft duidelijk kosten noch moeite gespaard om de wegligging eerder in de richting van een coupé te sturen dan van een SUV. Het stuur is verbazend direct en de wagen reageert sportief op het gaspedaal. Daardoor kan deze cross-over wel eens leuk uit de hoek komen op een landweggetje.

Wat dan weer niet beantwoordt aan die dynamische rijeigenschappen is het vermogen. De wagen biedt een combinatie van de 1.8-liter viercilinder en een elektromotor die in de Atkinson-cyclus samenwerken. Die leveren een totaal vermogen op van 122 pk en 163 Nm koppel, dat naar de voorwielen gebracht wordt via een nogal jammerende CVT-versnellingsbak. Genoeg om mee te leven? Zeker. Genoeg om een glimlach op je lippen te toveren? Niet echt… Maar deze aandrijflijn komt zo goed als rechtstreeks van de Prius-productielijn en brengt dus ook verbruikscijfers met zich mee die dat icoon benaderen. Reken dus op een realistisch verbruik van tussen de 4,5 en de 5 liter benzine per 100 kilometer onder een lichte voet. Het hybridesysteem is dus net zo slim en soepel als dat in de Prius; dit is waar Toyota in uitblinkt!

Hij is ook makkelijk te bedienen met zijn intuïtief ingerichte cockpit. Zoals het een Toyota betaamt zit alles op zijn plaats en hoef je nergens lang naar te zoeken. Ook het infotainmentsysteem is simpel en gebruiksvriendelijk. Dankzij sneltoetsen naast het scherm vind je altijd je weg in het geheel. Soms moet je enkel wat geduld oefenen want snelheid is niet de grootste troef van dit systeem. Het duurt dus soms even, maar uiteindelijk kom je altijd waar je wil terechtkomen.

Prijs

Hybridewagens zijn altijd wat duurder in aankoop dan hun soortgenoten zonder elektromotor en de C-HR is dan ook geen uitzondering. Je plaatst een C-HR Hybrid achter je poort vanaf 28.130 euro. Tegenover de kaalste standaard-C-HR mag dat dan wel een kleine 6000 euro meer zijn maar los daarvan is dat een redelijk scherpe prijs voor een competente hybride.

Ons verdict

De C-HR Hybrid biedt gedurfde styling, een dynamisch rijgevoel en een laag verbruik voor een prijs die je bij de concurrentie al gauw betaalt voor een dieselwagen. Deze Toyota herinnert er ons dan ook aan dat je niet altijd je broekzakken binnenstebuiten hoeft te keren voor een degelijke hybride. Je hoeft gewoon wat buiten de lijntjes te denken en te durven gaan voor een coupé-SUV.

Overzicht


+ Dynamisch rijgedrag
+ Adembenemend design
+ Relatief laag verbruik


- Minder praktisch dan concurrenten
- Aandrijflijn niet bepaald opwindend
- Traag infotainmentsysteem


 

Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
toyota
Laatst aangepast op maandag, 30 juli 2018 17:55

Gerelateerde items (op tag)

Test: Toyota bZ4X AWD Premium, Smaken en kleuren

Een nogal vreemde naam voor Toyota’s eerste volledig elektrisch model. De “bZ” in de naamgeving staat voor “Beyond Zero”, want dit is de eerste in een reeks EV’s bij Toyota,.die telkens dat voorvoegsel zullen meekrijgen.

Test: Toyota Corolla Cross Hybrid, Onopvallende zuinigheid

Na de Aygo X en Yaris Cross, kan Toyota’s populaire model de Corolla niet achterblijven, met ook een SUV- of cross-over-afgeleide. Dixit Toyota Corolla Cross. De gelijkenissen met een gewone Corolla zijn echter ver te zoeken. Dit is een eigen ontwerp, waar geen koetswerk- of uiterlijke kenmerken overeenkomen met zijn hatchback- of break-broer. De Corolla Cross meet 4,46 meter lang, voor een breedte van 1,83 meter en 1,62 meter hoogte. Ware het niet van zijn opvallende rode kleur van onze testversie – een optie van 1.250 euro – valt de Corolla Cross niet op in het straatbeeld. Maar dat hoeft helemaal geen nadeel te zijn, niet iedereen loopt er graag opvallend bij.