EcoReview – Toyota Auris Hybrid CNG: twee in één

zondag, 14 oktober 2018 13:27
EcoReview – Toyota Auris Hybrid CNG: twee in één

We hebben ongetwijfeld allemaal de nieuwsberichten over de komst van de Toyota Corolla gezien, de auto die de Auris in het komende jaar naar de geschiedenisboeken zal verwijzen. Dit is echter geen testverslag over die nieuwe Toyota Corolla. Dit is een test van de aftredende Auris… maar dan wel ééntje met veelbelovende stickers op zijn flank.

Hybride en CNG, dat waren toch twee verschillende alternatieven?

De benamingen Hybrid en CNG hebben al ontelbare keren uit onze pen mogen vloeien maar nooit eerder in dezelfde review, laat staan in dezelfde zin. Toyota plaatst ze echter doodleuk samen op de koets van hun Auris: Hybrid CNG. Ook andere constructeurs—zoals Skoda met de Vision X—hebben al voornemens geuit over het combineren van elektro en gas maar deze Toyota is de eerste rijdende uitvoering van dergelijke plannen.

De keuze voor de Auris Hybrid is dan ook niet onbezonnen: het is een populaire wagen met een bewezen hybridesysteem en een flinke kofferruimte waar je al eens een paar liter van kunt opgeven zonder je inkopen op de schoot te moeten nemen. De ombouw gebeurt niet op de productielijn; deze Auris wordt bij de Belgische Toyota-importeur geleverd als standaard hybridewagen en gaat dan rechtstreeks naar de CNG-installateur. Die laat de benzinetanks mooi op hun plaats zitten en bouwt daarboven een CNG-reservoir in, goed voor 16 kilogram van het samengeperste goedje. Dan pas wordt de wagen aan de klant geleverd. Dit is dus geen eenmalig apparaat dat door een knutselaar in een schuur tot leven gewekt werd maar een echt model van Toyota zelf.

De kans is klein dat je er ooit al één in de showroom van je lokale dealer hebt zien staan dus dan kan je de vraag stellen wie met deze wagen zal gaan rijden. Toyota is begonnen met de levering van CNG-hybrides bij een aantal grote bedrijven in ons land. De keuze voor de zakelijke markt als eerste stap houdt dan ook steek gezien het belastingvoordeel dat met CNG-wagens gepaard gaat. Bij Toyota lieten ze ons echter weten dat particulieren helemaal niet uitgesloten zullen worden. Een CNG-hybride zal dus binnenkort ook op de oprit van Jan met de pet kunnen prijken.

Mooie theorie; wat met de praktijk?

Je kan waarschijnlijk gelijk welke Auris Hybrid-eigenaar in deze Hybrid CNG-versie laten plaatsnemen zonder dat die iets vreemds merkt. Dat is niet verwonderlijk want wagens op aardgas rijden dan ook niet zo heel anders dan wagens op benzine. De praktische verschillen tussen deze aardgas-Auris en de gemiddelde Toyota in de straat kan je op één hand tellen.

Om te beginnen zit er een extra knop op de middenconsole die—moet gezegd—nogal primitief aandoet. Dat zien we wel vaker bij wagens met een achteraf gemonteerd CNG-systeem en mag op zich geen stoorfactor zijn. Met een druk op de knop kan je de aardgasvoorraad in- of uitschakelen en de streepjes boven de knop geven aan hoeveel CNG er nog in je tank zit. Geven alle streepjes licht, dan kan je rekenen op een 500-tal kilometer zonder aan de benzinevoorraad te raken. Deze lichtjes zijn echter wel de enige indicatie die je hebt, dus de echte hypermilers onder ons hebben niet meteen een accuraat beeld van het verbruik.

Dan is er de tank zelf, die onder de koffervloer gemonteerd zit. Of, beter gezegd, de koffervloer zit boven de tank gemonteerd. Hier schuilt namelijk het enige noemenswaardige nadeel van de CNG-hybride: niet alleen de batterij en de benzinetank moeten ergens heen maar ook de aardgastank moet een thuis vinden. Die wordt dan in de koffer gemonteerd waardoor de vloer een tiental centimeter omhoog komt. Van de 415 liter koffervolume die een normale Auris Hybrid biedt blijft er dan nog een kleine 320 liter over. Ruimte genoeg is er zeker nog, maar je nieuwe wasdroger moet je er niet mee gaan ophalen.

Ten slotte is er die benzinevoorraad. Die blijft zoals gezegd onveranderd, met als aangename wending dat je het brandstofpeil amper omlaag ziet gaan. Er wordt af en toe wel een slokje benzine verbruikt bij het opstarten aangezien de aardgasinstallatie pas na een aantal seconden geactiveerd wordt. Dankzij die benzinetank wordt het rijbereik van deze wagen op één tankbeurt onwezenlijk groot: 500 kilometer op CNG en nog een 1000-tal kilometer op benzine!

Aan de kassa

Vooral rozengeur en maneschijn tot dusver, maar we weten allemaal dat een CNG-inbouw niet bepaald goedkoop is. Bij de importeur gaven ze aan dat je bovenop de basisprijs van een standaard Auris Hybrid 5.100 euro mag neertellen. Dit model is trouwens niet alleen: ook de RAV4 en de C-HR worden als Hybrid CNG-versie uitgerust. Voor een RAV4 mag je dan rekenen op 5.250 euro meerprijs en bij de C-HR kost de installatie 4.850 euro.

Dat lijkt natuurlijk een flinke som geld voor een wagen met een extra knop en wat minder kofferruimte maar dan houden we nog geen rekening met de financiële voordelen die met een CNG-wagen gepaard gaan. Om te beginnen betaal je heel wat minder aan de pomp: gemiddeld 1,10 euro per kilogram CNG bij een verbruik van minder dan 4 kilogram per 100 kilometer. Daar zit dan al een forse besparing tegenover ongeveer 1,50 euro voor een litertje 95 aan een verbruik van rond de 5 liter per 100 kilometer. Tel daarbovenop nog eens mee dat CNG-wagens alvast tot 2021 vrijgesteld blijven van verkeersbelasting en dan begint de rekensom écht in je voordeel uit te draaien. Volgens Toyota heb je de meerprijs op maximaal 4 jaar terugverdiend—en intussen steek je het milieu een handje toe!

Ons verdict

Deze Toyota Auris CNG-hybride is één van die ideeën waar iemand mee voor de dag moet komen zodat de rest kan zeggen “waarom hebben wij daar niet eerder aan gedacht?” Het concept is eenvoudig en de uitvoering ervan werkt perfect, de nadelen zijn miniem en wegen niet op tegen de financiële en ecologische voordelen. Onze conclusie is simpel: laat maar komen!

Overzicht


+ Vrijgesteld van wegenbelasting
+ Goedkope brandstof
+ (Nog) milieuvriendelijker


- Inperking van kofferruimte
- Geen verbruiksindicator
- Meerprijs aan de kassa


 Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
toyota

Restaurants en/of Hotels met laadinfrastructuur

Hier vindt u binnenkort een selectie van restaurants en hotels die uitgerust zijn met laadinfrastructuur voor uw groene wagen!