EcoReview - Mitsubishi Outlander PHEV: Schoonheid zit vanbinnen

zaterdag, 03 november 2018 18:20
EcoReview - Mitsubishi Outlander PHEV: Schoonheid zit vanbinnen

De huidige Mitsubishi Outlander plug-inhybride is al sinds 2013 op de markt en heeft in die jaren de tand des tijds bijzonder goed doorstaan. Vooral onze noorderburen konden hem smaken en kroonden hem aldaar tot best verkochte stekkerhybride. Twee facelifts later is de PHEV alweer terug, deze keer niet alleen met cosmetische updates maar vooral met een sterk vernieuwde aandrijflijn.

De minimalistische kijk op facelifts

Lezers die niet in het bezit zijn van een Outlander en dus niet dagelijks op zijn welgevormde neus zitten te staren zullen zich al snel afvragen over welke cosmetische updates we het hierboven hebben. Deze recentste facelift is namelijk niet meteen opvallend. Wij hadden het geluk de vorige uitvoering van de stekker-SUV nog maar minder dan een jaar geleden getest te hebben en er sprongen ons dus een paar details in het oog. Letterlijk een paar; de uiterlijke facelift valt samen te vatten in twee aanpassingen.

Aanpassing één vindt men in het nieuwe grille van de wagen. Hier lijkt het alsof men de onderste sleuf van de twee heeft omgedraaid om een modernere, meer gestroomlijnde look te bekomen. Bijgevolg heeft de wagen ook licht aangepaste koplampunits zodat het nieuwe grille er mooi tussen past. Niet gewaagd dus, maar wel geslaagd.

Aanpassing twee bestaat uit een nieuwe stootplaat in de achterbumper. Deze keer is het stuk bescherming met zijn zilvergrijze laklaag groter en opvallender, wat een chiquere indruk nalaat dan de ruige opening die zijn voorganger daar had. Ook hier eerder een evolutie dan een revolutie.

Het lijkt nu waarschijnlijk alsof we het designteam van Mitsubishi doelgericht te lijf gaan met verwijten van lamlendigheid maar niets is minder waar. Met deze schaarse update gaan de Japanners helemaal mee met de huidige trend waarbij facelifts eerder onbewuste indrukken dan opvallende aanpassingen worden. Dit doen ze best goed: de Outlander die we deze keer meekregen oogt nog steeds als een gloednieuwe wagen hoewel het model dus al ruim vijf jaar op de markt is.

Meer dan een facelift onderhuids

In tegenstelling tot de ontwerpers hebben de ingenieurs dan weer wel flink de handen uit de mouwen gestoken. Ze zijn zelfs bovengemiddeld flink geweest: zowat alles wat een wagen doet bewegen is vernieuwd aan deze Outlander PHEV.

Daartoe behoort een nieuwe 2.4-liter benzinemotor die de oude 2.0-literkrachtbron vervangt. De milieubewuste factor zit hier niet zozeer in de cilinderinhoud want een groter blok en een lager verbruik gaan doorgaans niet hand in hand. Het verschil schuilt in de manier waarop deze nieuwe motor werkt. In tegenstelling tot het vorige blok kan deze 2.4-motor overschakelen op het Atkinson-principe wanneer weinig vermogen gevraagd wordt. Details even terzijde komt dat er grofweg op neer dat het blok met behulp van wat slimme techniek zijn kleppen anders kan gaan gebruiken om efficiënter met brandstof om te springen. Dat kon de oude tweeliter dan weer niet, waardoor de nieuwe krachtbron zuiniger kan zijn.

Let wel: de nieuwe motor kàn volgens de Atkinsoncyclus werken—en doet dat dus soms ook niet. Dat betekent dat wanneer je wel veel vermogen vraagt, de motor zijn kleppen vanzelf zal gebruiken zoals een conventionele 2.4-litermotor dat zou doen en dus ook meer kracht zal bieden dan zijn voorganger. Waar de 2.0 vroeger op zich 121 pk en 190 Nm koppel kon produceren brengt de nieuwe 2.4 dan 135 pk en 211 Nm voor de dag; een mooie vermogenswinst dus. Maar daar stopt het nog niet bij.

De Outlander PHEV had altijd al één elektromotor per as, voordien elk met een vermogen van 82 pk en 137 Nm koppel. De voorste elektromotor van onze nieuwe Outlander behoudt die kracht, maar de achterste motor kreeg een flinke upgrade waardoor hij nu 95 pk en 195 Nm kan produceren. Om het elektrische rijbereik ondanks de sterkere motor toch te behouden werd dan ook de batterij vervangen: vroeger kreeg de PHEV een 12 kWh-batterij mee maar nu vinden we onder de bodem een accu met een capaciteit van 13,8 kWh.

Het totaalplaatje van alle veranderingen is dat deze stekkerhybride aanvoelt als een andere wagen dan zijn voorganger, hoewel hij uiterlijk zo goed als niets laat vermoeden.

Leven met een Outlander PHEV model 2 uitvoering 3

Leven met deze derde versie van de tweede generatie Outlander PHEV is op veel manieren gelijkaardig aan leven met de eerste versie van de tweede generatie PHEV. De wagen is nog steeds ruim genoeg om ’s zomers al je tuinafval in kwijt te kunnen en ’s winters al je skilatten tot in de Alpen te brengen, inclusief wederhelft en kroost van drie. De koffer kan namelijk tot 463 liter aan volume herbergen ondanks de batterijen onder de laadvloer.

Daarnaast moet je van het interieur van de populaire stekker-SUV nog steeds niet de grootste verfijning verwachten. Het navigatiesysteem werkt naar behoren maar voelt net als in de vorige versie nogal goedkoop aan. Hetzelfde geldt voor heel wat knoppen in de middenconsole zoals die voor de stoelverwarming. Behalve een nieuwe sportknop en een andere schakelaar voor de vierwielaandrijving is in het interieur nagenoeg niks veranderd; alles voelt er net als voordien simpel maar toch robuust aan.

We hadden daar natuurlijk ook geen grote verschillen verwacht want zoals je intussen al begrepen hebt zitten de belangrijkste aanpassingen in de aandrijflijn. Aangezien daar op een paar details na enkel nieuw spul zit heeft de Outlander dus een nieuw karakter meegekregen: sneller en comfortabeler. Hij sprint vanuit stilstand naar 100 km/u in 9,8 seconden—niet ongelofelijk snel maar toch vlot genoeg om vaak de eerste te zijn. Waar de sterkere motoren vooral hun effect tonen is bij hernemingen. Wanneer je bijvoorbeeld een inhaalmanoeuvre moet uitvoeren komt de PHEV heel vlot op snelheid. Daarin helpt ook de nieuwe sportknop, die het gaspedaal voelbaar responsiever maakt.

Op één motor na is de hele elektrische aandrijving nieuw dus zou je verwachten dat deze Outlander PHEV ook een ander elektrisch rijbereik laat optekenen dan zijn voorganger. Wel, verwacht daarin geen al te grote verschillen. De vorige PHEV geraakte realistisch zo’n 45 kilometer ver en met deze vernieuwde versie kan je ongeveer dezelfde afstand overbruggen op stroom. Dat ligt er natuurlijk aan dat met het vergroten van de batterijen ook het gewicht en het vermogen van (één van) de elektromotoren toegenomen is. We hadden wel de indruk dat de nieuwe PHEV minder snel zijn verbrandingsmotor gaat inschakelen wanneer je tijdens het elektrisch rijden plots veel vermogen vraagt. De topsnelheid op stroom is dankzij de nieuwe aandrijflijn ook verhoogd van 125 naar 135 km/u. Indien je braaf de regels volgt zou dit dus in ons land nooit een probleem mogen vormen…

Om 45 kilometer ver te geraken moet je Outlander natuurlijk wel geregeld aan de laadpaal hangen. Veel last heb je daarvan niet want de wagen laadt aan een snellader al tot 80% in 25 minuten. Steek je hem in het normale stopcontact, dan duurt het ongeveer vier uur tot de batterij vol is. Tijdens het rijden kan de wagen ook heel wat stroom regenereren dankzij de gebruiksvriendelijke pedalen naast het stuur. Die lijken wat op schakelaars voor de versnellingsbak maar de PHEV heeft helemaal geen versnellingen. In plaats daarvan kan je met behulp van die pedalen kiezen hoe hevig de wagen stroom regenereert—en dus remt—bij het lossen van het gaspedaal.

Verbruik

Intussen weten we al dat het verbruikscijfer van plug-inhybrides weinig zegt over de zuinigheid van de wagen. Wat telt is hoe vaak de wagen aan de stekker ligt en hoe vaak hij dus elektrisch kan rijden. Het ligt dus aan jou en niet zozeer aan de auto… Daarom bekijken we even de twee uitersten. Laad je altijd, dan rij je dus ongeveer 45 kilometer op 0 liter benzine. Laad je nooit, dan verbruikt de wagen toch al snel 7 liter benzine per 100 kilometer. In essentie rij je dan met een gewone Outlander met een flinke ballast onder zijn bodemplaat en dat komt het verbruik niet ten goede. Laden is dus de boodschap!

Prijs

Intussen weten we ook van plug-inhybrides dat ze niet goedkoop zijn. Ze hebben dan ook twee aandrijflijnen en daarmee de mogelijkheid om je heel wat brandstofkosten te besparen als je braaf laadt. Met dit in het achterhoofd is de basisprijs van de Outlander PHEV 39.990 euro. Dat is niet weinig voor een Mitsubishi maar je krijgt voor dat geld dan ook heel veel Mitsubishi. In vergelijking met zijn concurrenten is de prijs relatief bescheiden voor een competente en ruime plug-in.

Ons verdict

De vernieuwde Mitsubishi Outlander PHEV zal niemand omverblazen met zijn frisse looks maar verrast wel op technisch vlak. Je bekijkt het misschien best zo: met de vorige facelift heeft Mitsubishi het uiterlijk op punt gezet; met de huidige facelift hebben ze de techniek geoptimaliseerd. Dat maakt de PHEV nu zo compleet als hij worden zal, en daar kunnen we best mee leven.

Overzicht:


+ Veel ruimte voor passagiers en bagage
+ Verrassend snel
+ Gebruiksvriendelijk hybridesysteem


- Afwerkingskwaliteit niet heel hoog
- Facelift moeilijk te herkennen
- Relatief hoog verbruik bij lege batterij


 

Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
mitsubishi
Laatst aangepast op zaterdag, 03 november 2018 18:46

Gerelateerde items (op tag)

Renault, Nissan en Mitsubishi Motors stellen gezamenlijke roadmap voor. Alliantie 2030: het beste van 3 werelden voor een nieuwe toekomst.

  • Een roadmap richting 2030 in het teken van elektrische voertuigen en geconnecteerde mobiliteit 
  • Doel van deze roadmap is het gebruik van gemeenschappelijke platformen te versterken tot 80% in 2026 
  • Mitsubishi Motors versterkt zijn aanwezigheid in Europa met twee nieuwe modellen op basis van de bestsellers van Renault 
  • De Alliantie investeert de komende vijf jaar 23 miljard euro in elektrificatie 
  • Met 35 nieuwe volledig elektrische voertuigen tegen 2030 zal de Alliantie het ruimste gamma elektrische voertuigen aanbieden op basis van de 5 gemeenschappelijke EV-platformen
  • Nissan onthult een volledig nieuw elektrisch voertuig ter vervanging van de Micra in Europa. Het zal gebouwd worden op basis van het CMF BEV-platform, in Renault ElectriCity, de elektrische industriële pool van Noord-Frankrijk
  • De Alliantie versterkt haar gezamenlijke batterijstrategie om in 2030 een wereldwijde productiecapaciteit van 220 GWh te bereiken
  • Nissan zal de ontwikkeling van de “All Solid-State Battery”-technologie aansturen, ten voordele van alle leden van de Alliantie

Renault neemt het voortouw in de ontwikkeling van een gemeenschappelijke elektrische en elektronische architectuur en zal tegen 2025 het eerste softwaregedefinieerde voertuig of full software defined vehicle op de markt brengen.

EcoReview - Mitsubishi Outlander PHEV: verborgen succesnummer

Begin dit jaar overschreed de Mitsubishi Outlander PHEV de mijlpaal van 100.000 verkochte exemplaren in Europa. Een groot getal voor een hybride, dus rijst de vraag: wat maakt van deze stekker-SUV zo’n publieksfavoriet? Wij leerden er 10 dagen mee leven op zoek naar het antwoord.