EcoReview – BMW 225xe Active Tourer: praktisch, zuinig en prettig gestoord

zaterdag, 02 februari 2019 12:34
EcoReview – BMW 225xe Active Tourer: praktisch, zuinig en prettig gestoord

BMW heeft heel wat plug-inhybrides in zijn aanbod en de kleinste daarvan komt in de vorm van de 2-Reeks Active Tourer. Wij gingen op pad met de vernieuwde 225xe om te zien of de Beierse gezinswagen naast de gewoonlijke Freude am Fahren ook de beloofde zuinigheid biedt.

De omstreden BMW

De BMW 2-Reeks Active Tourer en zijn grotere broer Gran Tourer zijn zowat de meest atypische BMW’s die de fabrikant momenteel het gamma staan heeft. Niet omdat het zo’n speciale wagens zijn maar eigenlijk net omdat ze zo normaal zijn. Voor het eerst kwam de Beierse sportwagenfabrikant namelijk op de proppen met een veilig vormgegeven monovolume in plaats van een sportieve sedan of een luxueuze SUV.

Voeg daaraan het feit toe dat het vermogen van de verbrandingsmotor bij deze 2-Reeks naar de voorwielen gaat—in tegenstelling tot BMW’s geprezen achterwielaandrijving—en liefhebbers van een potje dynamisch sturen haalden er al snel in koor hun neus voor op. BMW heeft niet meer zo ver afgeweken van zijn gewoonlijke recept sinds de Isetta en die had zijn deur waar de motorkap moest zijn. De 2-Reeks had dus bij zijn introductie in 2014 heel wat te bewijzen.

Blader de kalender 5 jaar verder en we zien op nagenoeg elke straathoek een 2-Reeks Active of Gran Tourer prijken. Het onconventionele model bleek een schot in de roos en is daarnaast ook een verademing tussen de stortvloed aan compacte SUV’s die tegenwoordig genadeloos elk gezin in zijn zog meesleurt. Zo zie je maar: ook voor de éénvolumer is er een toekomst. Dat erkennen ze ook bij BMW zelf en daarom kreeg de familiewagen vorig jaar een subtiele midlife-facelift met frisse bumpers en modernere koplampen.

Twee gezichten

Vooral in zijn uitvoering als 225xe iPerformance wil de BMW 2-Reeks bewijzen dat hij klaar is voor een duurzame toekomst vol plezier voor het hele gezin. Dit is namelijk niet alleen de meest sportieve Active Tourer die je op de kop kan tikken, het is ook een plug-inhybride. Naast een zachtaardigere versie van de 1.5-liter driecilindermotor uit de BMW i8 krijgt de 225xe dus ook een elektromotor mee. Samen zijn deze motoren goed voor een vermogen van 224 pk en 385 Nm koppel. De verbrandingsmotor drijft daarbij de voorwielen aan en de elektromotor neemt de achterwielen voor zich. Geen voorwielaandrijving dus voor deze versie van de Active Tourer maar wel vierwielaandrijving!

Het resultaat is tweeledig. Om te beginnen met de zuinige kant is er de mogelijkheid om onwaarschijnlijk weinig brandstof te verbruiken dankzij de volledig elektrische Max eDrive-modus. Zo konden wij uit de 7,6 kWh-batterij van onze 225xe zo’n 30 kilometer rijbereik halen zonder de benzinevoorraad aan te spreken. Dat is misschien net genoeg voor het dagelijkse woon-werkverkeer van de gemiddelde Belg maar in vergelijking met concurrenten—en dan kijken we in de richting van de Kia Niro of Toyota Prius Plug-in—is dat toch een licht ondermaatse prestatie. Hoe dan ook blijft het een zuinige wagen: zelfs wanneer we eens niet laadden bleven we in de buurt van de 6 liter per 100 kilometer.

De andere kant van deze aandrijflijn is dat geen van zijn voorgenoemde concurrenten kan wat deze BMW kan, namelijk de 100 kilometer per uur bereiken vanuit stilstand in slechts 6,7 seconden en het haar in je nek overeind laten komen op een bochtige gewestweg. Verwacht natuurlijk geen rijervaring zoals je die in een afgetrainde 3-Reeks zou krijgen maar voor een monovolume zijn het stuurgevoel en de grip ronduit ongeëvenaard. Voor de hardwerkende papa lijkt er ons geen betere manier om even aan de sleur des levens te ontsnappen dan door een omweggetje te maken met de 225 nadat de kinderen op school afgezet zijn.

Deze wagen zal echter niet enkel als scheurijzer gebruikt worden maar zal vooral zijn tijd doorbrengen vergezeld door de vele kasseien, snelheidsremmers en kuilen die ons Belgische wegennet rijk is. Het sportieve onderstel, de relatief grote velgen en de runflat-banden van onze testwagen waren duidelijk niet de beste vrienden met dat soort wegdek. Oncomfortabel zouden we het niet noemen maar af en toe waren de schokken iets te prominent aanwezig. Dat is dan het nadeel van een wagen die zo goed op de weg ligt als dit.

Praktisch wanneer het nodig is

In de basis blijft het natuurlijk een gezinswagen. De hoofdzaak van deze auto is dan ook dat je na je ritje puberaal scheuren toch nog in alle gemak de kinderen, partner, grootouders of gewoon de nieuwe wasdroger kan gaan ophalen. Op dat gebied maakt de 2-Reeks Active Tourer een goede indruk. Het interieur is om te beginnen een stijlvolle, kwalitatieve plek om te vertoeven. Daarnaast is de passagiersruimte zowel voor- als achterin voorbeeldig, ondanks het feit dat de achterbank met drie centimeter verhoogd moest worden om de batterij en elektromotor een thuis te kunnen geven. Zelfs in onze versie met gigantisch panoramadak was de hoofdruimte achterin voldoende voor relatief grote volwassenen.

De koffer van de plug-inhybride 225 valt te vullen met tot 400 liter aan bagage, over het algemeen een mooi cijfer en slechts 68 liter kleiner dan de standaard 2-Reeks. De achterbank van onze testwagen kon in maar liefst 3 delen neergeklapt worden en zo een bijna volledig vlakke laadvloer vormen. Dan krijg je tot zo’n 1.400 liter aan kofferruimte. Er is enkel een lichte helling naar de voorzijde van de bagageruimte toe om een overgang te vormen naar de iets hogere achterbank maar dat stoort amper. Onder de koffervloer is er dan nog een klein compartiment waar je de laadkabel in kwijt kan.

Op vlak van infotainment komen we hier geen verrassingen tegen. De 225xe wordt namelijk uitgerust met het BMW iDrive-systeem, één van de betere infotainmentsystemen op de markt. Het scherm kan zowel via een multifunctionele draaiknop als via touch-functionaliteit bediend worden en bij het ingeven van bijvoorbeeld een bestemming kan je de letters zelfs met de hand schrijven bovenop de draaiknop. Alles om je ogen zo weinig mogelijk van de weg te moeten afwenden. De 2-Reeks mag dan een iets oudere iDrive-versie meekrijgen dan de nieuwste modellen, er blijft weinig op het systeem aan te merken.

Prijs

Hier ligt het heikele puntje van de BMW 225xe Active Tourer; hij is namelijk niet goedkoop. Om te beginnen is de aandrijflijn van de plug-in niet configureerbaar met de basisversie van de 2-Reeks en moet je dus voor een hoger geprijsde uitvoering gaan. De goedkoopste versie die je kan krijgen is dan de ‘Advantage,’ goed voor een totaalplaatje van 40.050 euro zonder opties. Hoe je het ook draait of keert, concurrenten doen het vaak goedkoper dan dat.

Ons verdict

De BMW 225xe iPerformance Active Tourer is een hele mond vol en biedt ook heel veel auto. Hij praktisch en dynamisch tegelijk en kan—indien er correct mee gereden en geladen wordt—uitermate zuinig zijn. Dat maakt hem de titel van “BMW onder de plug-ins” meer dan waardig, en ook zijn prijskaartje sluit daar in zekere zin bij aan.

Overzicht:


+ Verrassend dynamische rijeigenschappen
+ Meer dan genoeg ruimte
+ Kwalitatieve afwerking


- Klein elektrisch rijbereik
- Hoog prijskaartje
- Iets te stugge ophanging


 

Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
bmw
Laatst aangepast op maandag, 11 februari 2019 18:55

Gerelateerde items (op tag)