To Hybrid or not to Hybrid: Toyota CH-R 1.8 hybride versus 1.2 benzine

dinsdag, 26 maart 2019 18:08
To Hybrid or not to Hybrid: Toyota CH-R 1.8 hybride versus 1.2 benzine

Het is een ontegensprekelijk feit: een wagen met hybride aandrijflijn is zuiniger dan een gelijkaardige wagen met conventionele verbrandingsmotor. Hoeveel zuiniger precies; dat is nog vaak de vraag. Op zoek naar het antwoord maken we ons los van de fabriekscijfers en trekken we erop uit met twee nagenoeg identieke wagens—op de motorisatie na. Wij gaan op reis en nemen mee: een CH-R Hybrid en een CH-R 1.2.

De proefkonijnen

De Toyota CH-R is intussen sinds 2016 op de markt en heeft in die tijd heel wat harten weten te veroveren. Met een compacte 1.2-litermotor of de zuinige 1.8-liter hybrideconfiguratie biedt de wagen over het algemeen voldoende vermogen en lage gebruikskosten. Zijn gedurfde styling vraagt voor sommigen dan weer wat gewenning maar is op het einde van de dag een doordacht spel van hoeken en lijnen dat zich moeiteloos onderscheidt van de grijze massa.

Onze testwagens zijn daarin geen uitzondering. Aan de ene kant vinden we namelijk een allesbehalve grijs exemplaar in Nebula Blue met zwarte accenten, avontuurlijke treeplanken en sportieve 18-inchvelgen. Deze CH-R wordt aangedreven door een benzinemotor met een capaciteit van 1.2-liter, goed voor 116 pk en 185 Nm koppel. Dat blok wordt gekoppeld aan een CVT-automaat met 7 kunstmatige trappen die het vermogen op zijn beurt naar de vier wielen stuurt. Gemiddeld verbruik volgens de fabrikant: 6,7 liter per 100 kilometer.

Aan de ecologische zijde staat een CH-R Hybrid in een meer bescheiden Night Sky Black met eveneens zwarte 18-inchvelgen. Deze werd voorzien van de 1.8-liter VVT-i-motor met hybrideondersteuning recht uit de iconische Toyota Prius. Zijn kracht is dan ook identiek aan die van de Prius: 122 pk en 142 Nm koppel. Hier wordt het vermogen naar de voorwielen gebracht langs een traploze CVT-automaat. Het fabriekscijfer: 3,8 liter per 100 kilometer.

Deze wagens zouden ons langs de goedkope tankstations in Luxemburg, de snelle Autobahnen in Duitsland en de steile Alpenpassen in Oostenrijk tot in het noorden van Italië brengen. Ruim 1000 kilometer enkele rit met als eindbestemming Cortina d’Ampezzo; het favoriete skiresort van de Jet Set waar onze Toyota’s zich een week lang zouden mengen tussen de benzineslurpende Porsche Cayennes en Maserati Levantes van deze wereld.

Op reis met een compacte coupé-SUV

De vorm van de CH-R mag dan zijn grootste troef zijn maar de ontwerpers hebben er toch een stukje functionaliteit voor moeten opgeven. Met vijf volwassenen gespreid over de twee wagens was één persoon steeds toegewezen op de achterbank en die kreeg al snel te maken met lichte claustrofobie. Achterin is het namelijk relatief donker dankzij de gigantische C-stijl die de zijruiten en de achterruit scheidt. Het dak helt ook wat naar beneden om de herkenbare coupé-vorm te bekomen waardoor hoofdruimte enigszins beperkt is. Kinderen passen er dus zonder problemen maar volwassenen hebben af en toe nood aan een korte pauze om de benen te strekken. En de armen, de rug en de rest wat beweging nodig heeft…

Anderzijds bood de koffer wel genoeg ruimte voor alle bagage, inclusief skikledij. De latten zelf rekenen we daarbij niet mee, die worden doorgaans op het dak gemonteerd of ter plaatse gehuurd. We kunnen er dus van uit gaan dat de CH-R genoeg ruimte biedt voor een gemiddeld gezin op een gemiddelde reis. Opvallend—of net niet—was dat de hybride geen kofferruimte moet opgeven ten opzichte van de uitvoering met benzinemotor: beide kunnen tot 377 liter laden. De CH-R lijkt dus ontworpen met de hybride aandrijflijn in het achterhoofd waardoor de batterij naadloos zijn plaats vindt onder de normale koffervloer.

In tegenstelling tot heel wat andere compacte SUV’s blijft het bij de CH-R niet enkel bij comfort en functionaliteit. Schotel deze wagen een bochtig parcours voor en zijn scherpe stuurgevoel en alerte gasrespons toveren een glimlach op je lippen, ongeacht of je met de Hybrid of de benzineversie onderweg bent. Enkel het vermogen valt moeilijk met dat dynamische karakter te verzoenen; met 122 pk is de krachtigste CH-R nog niet bepaald snel te noemen. Anderzijds toont dat dan weer aan dat een auto geen buitenaards groot vermogen moet produceren om een sportieve rijervaring te bieden.

Geld in het laatje

Het doel van de reis was echter maar in mindere mate om te zien of de CH-R een goede reiswagen is maar wel om uit te vinden hoeveel geld je aan brandstof bespaart door met een hybridewagen te rijden. Vanaf het begin van de reis hebben we daarom een strikt schema gevolgd: beide wagens zouden altijd tegelijk en op dezelfde plaats tanken en beide wagens zouden dezelfde afstand onder dezelfde omstandigheden moeten afleggen. Dat brengt ons na afloop van de reis bij 7 tankbeurten, voorgesteld in onderstaande tabel.

Schermafbeelding 2019 03 26 om 18.11.20

Wat deze tabel ons leert is dat de hybridewagen over de hele rit 77,96 euro bespaard heeft op de benzinewagen. Daarnaast blijkt dat het verschil op de snelweg niet opvallend groot is, in tegenstelling tot het verschil in de bergen waar de hybride ruim 2/3 van zijn totale voorsprong opliep. Dat merkten we ook: de wagen kon kilometers aan afdalingen volledig op de elektromotor afleggen terwijl de verbrandingsmotor in zijn benzinebroer grotendeels stationair draaide. Ook het frequente optrekken en afremmen in het ‘karaktervolle’ Italiaanse verkeer van Cortina d’Ampezzo ging de Hybrid beter af dan het snelwegrijden.

De hybridewagen eindigde de reis met 2590,8 kilometer op de teller en de benzinewagen eindigde op 2597,3 kilometer. Het verschil van 6,5 kilometer zien we als verwaarloosbaar op een totale vergelijking van bijna 2600 kilometer. Die zijn helemaal te wijten aan het gebrekkige oriëntatievermogen van één van de bestuurders waardoor er wel eens een afslag gemist werd…

Voetnoten bij de test

Zoals elke test zijn er ook bij ons een aantal nuances om rekening mee te houden. Eén daarvan ligt in het feit dat onze benzine-CH-R van de optionele vierwielaandrijving voorzien werd. Dat is in de besneeuwde Alpen wel leuk maar komt het verbruikscijfer doorgaans niet ten goede. Toyota spreekt zelf over een brandstofverbruik van 6,8 liter voor de AWD waar een 2WD volgens hen 6,1 liter zou verbruiken. Aan 0,7 liter/100km minder zou onze Hybrid echter nog steeds ruim 50 euro goedkoper dan de benzinewagen geweest zijn.

Een tweede nuance vinden we in het gemiddelde verbruik van beide wagens. De alerte lezer met de zakrekenmachine heeft het misschien al opgemerkt, maar de cijfers vallen nogal hoog uit. Zo heeft de hybride over de hele reis 6,3 liter/100km verbruikt en de benzinewagen maar liefst 8,3 liter/100km. De reden daarvoor is dat, hoe je het ook draait of keert, bochtige Alpenpassen en uitnodigende “Unbegrenzt”-borden op de Duitse Autobahn geen goede motivatie zijn voor een autofanaat om zuinig te rijden. We geven het met enige schroom toe: er werd al eens een stukje doorgereden. Maar ook dat is uiteraard een onmisbaar deel van de hele test, zeggen we dan…

Wat betekent dit nu allemaal?

Onze cijfers tonen dus aan dat de Toyota CH-R Hybrid over een traject van ongeveer 2600 kilometer bijna 80 euro aan brandstof bespaard heeft ten opzichte van een vergelijkbare CH-R met benzinemotor. Halen we daar even de catalogusprijzen bij, dan begint de gewone CH-R aan 22.830 euro en de Hybrid aan 28.130 euro. Dan zou je heel wat kilometers moeten rijden om die meerprijs goed te maken, zou je denken.

Let wel dat de hybridewagen standaard heel wat meer luxe biedt dan de goedkoopste benzineversie. Om een vergelijkbaar uitrustingsniveau te bereiken in je benzinewagen zou je minstens moeten kijken naar de C-Club-uitvoering en die begint aan 25.190 euro. Dan houdt de vergelijking wel steek: de meerprijs van 2.940 euro heb je als je onze cijfers volgt na 98.000 kilometer terugverdiend—en dan houden we nog geen rekening met de beduidend lagere BIV en verkeersbelasting door de kleinere CO2-uitstoot. We kunnen dus concluderen dat wij voor onze volgende reis alvast de benzinewagen op stal zouden laten!

 

Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
toyota
Laatst aangepast op dinsdag, 26 maart 2019 18:33

Gerelateerde items (op tag)

Toyota BZ4X: eerste elektrische wagen van Toyota

De eerste volledig batterij-elektrische wagen (BEV) van Toyota is klaar. De Toyota bZ4X is een SUV met een autonomie van meer dan 400 km en een snellader van 150 kW. Hij heeft zelfs zonnepanelen op het dak.

Toyota BZ4X: eerste elektrische wagen van Toyota

De eerste volledig batterij-elektrische wagen (BEV) van Toyota is klaar. De Toyota bZ4X is een SUV met een autonomie van meer dan 400 km en een snellader van 150 kW. Hij heeft zelfs zonnepanelen op het dak.

Opvolger Toyota Prius krijgt PHEV-versie op waterstof

De opvolger van de Toyota Prius zou ook aangeboden worden met een plug-inhybride aandrijflijn op waterstof. Opgepast: het gaat niet om een FCEV met brandstofceltechnologie, zoals dat het geval is bij de Toyota Mirai.

De nieuwe Toyota RAV4 ADVENTURE

Extra stoere look voor Toyota SUV-icoon

  • Toyota onderstreept de authentieke SUV-kwaliteiten van de RAV4 met de toevoeging van de Toyota RAV4 ADVENTURE aan het best verkopende SUV-gamma wereldwijd.
  • Stoere styling met een frontdesign met nieuwe look, beschermplaten voor en achter en een gekleurd dak in de nieuwe kleur Dynamic grey.
  • De hybride aandrijflijn met intelligente vierwielaandrijving (all-wheel drive - AWD-i) is standaard.
  • De Toyota RAV4 ADVENTURE introduceert de updates voor het RAV4-gamma voor 2022, waaronder nieuwe LED-projectorkoplampen met een opvallende, nieuwe vorm van de dagrijverlichting, een verbeterd interieurcomfort en praktische voorzieningen.