EcoReview – Ecologische bedrijfsvoertuigen: groen zakendoen

zaterdag, 25 mei 2019 16:18
EcoReview – Ecologische bedrijfsvoertuigen: groen zakendoen

Je hoeft nog maar van op afstand een bestelwagen te zien en je denkt er vanzelf al het geluid van een ouderwets ratelende dieselmotor bij. Bedrijfsvoertuigen en dieselmotoren hebben zich door de jaren heen dan ook ontplooid tot onafscheidelijke gegevens. Wij stelden twee bestelwagens op de proef die elk op hun eigen manier het grootste segment willen vergroenen: de Fiat Ducato Natural Power en de Volkswagen e-Crafter.

FIAT DUCATO 140 NATURAL POWER

De Italianen winden er geen doekjes om: het land stimuleert al sinds enkele jaren de aankoop van CNG-wagens. Het mag dan ook niet verbazen dat Fiat heel wat voertuigen op “metano” in zijn catalogus heeft staan. Zo biedt het ook zijn grootste bestelwagen, de Ducato, aan met een motor die het groene gas lust.

Aan de buitenkant

Van op afstand ziet de Fiat Ducato 140 Natural Power er precies zo uit als iedere andere Ducato. Hij behoudt dus de functionele proporties met zijn korte neus en diepe voorruit en geeft geen bodemvrijheid op voor de plaatsing van de aardgastanks. Zelfs de tanknippel heeft onopvallend een thuis gekregen achter de standaard tankklep. Enkel een paar “Natural Power”-badges geven weg dat er meer onder de motorkap gaande is.

Onder de motorkap

In het vooronder vinden we namelijk een uit de kluiten gewassen 3,0-liter viercilindermotor die zowel op benzine als op CNG wil draaien. In tegenstelling tot het gros van de CNG-voertuigen is dit van oorsprong een dieselmotor die volledig aangepakt werd om op aardgas en benzine te lopen. Dit blok stuurt dan ook een dieselwaardige 350 Nm aan koppel en 136 pk naar de voorwielen en heeft daarmee duidelijk geen moeite om dit voertuig—dat leeg toch al de 2400 kilogram aantikt—aan te drijven. Daarmee valt hij mooi samen met de specificaties van de Ducato’s op diesel; die bieden tussen de 115 en 177 pk en tussen de 290 en 400 Nm trekkracht.

Het verbruik van de Ducato op CNG lijkt hoog in vergelijking met andere voertuigen op aardgas, maar de cijfers zijn dan ook van een andere grootteorde dan bij de gemiddelde CNG-wagen. Fiat geeft een gemiddeld verbruik mee van 8,6 kilogram CNG per 100 kilometer en daarmee een bereik van 400 kilometer op één tank. In de praktijk hadden wij de indruk dat de wagen zijn voorraad van 36 kilogram iets sneller leegdronk. Hoe dan ook betaal je aan gemiddeld 1,1 euro voor een kilootje CNG amper 10 euro per 100 kilometer.

Hoewel deze motor op aardgas en benzine kan werken wordt de benzinevoorraad toch eerder gezien als een noodoplossing: het tankje van 15 liter is maar goed voor zo’n 150 kilometer en de topsnelheid wordt bij een lege CNG-tank elektronisch gelimiteerd tot 90 kilometer per uur. In ons land is 150 kilometer doorgaans wel voldoende, maar de snelheidsbeperking kan toch tot vervelende situaties leiden indien de CNG-voorraad uitgeput raakt en er geen bruikbaar tankstation in de buurt te vinden is. De elektronische limiet van de gemiddelde zware vrachtwagen blijkt namelijk iets hoger ingesteld te zijn dan die in de Ducato, waardoor je op de snelweg geregeld ingehaald wordt door het zwaardere verkeer.

Aan de binnenkant

Met zijn gezonde dosis koppel weet de Ducato Natural Power tot 1175 kilogram aan lading in beweging te brengen. Daarnaast mag deze bestelwagen tot 3 ton slepen, waarvoor de CNG-Ducato eveneens weinig moet onderdoen ten opzichte van zijn soortgenoten op diesel. Ook de laadcapaciteit is grotendeels identiek: de Ducato op CNG kan geconfigureerd worden met laadruimtes van 10 tot 17 m3 en laat daarmee enkel de kleinste versie (8 m3) links liggen.

De bestuurder vindt in de cabine alles wat hij of zij nodig heeft—niet minder en niet meer. Het interieur is vooral functioneel met intuïtief geplaatste knoppen maar voornamelijk hard plastic dat niet altijd aangenaam aanvoelt. Zij die op zoek zijn naar design en elegantie komen van een kale reis terug; dit is voornamelijk een cabine om de hardwerkende man of vrouw te ondersteunen in diens dagdagelijkse activiteiten.

Conclusie

Aan het einde van de rit biedt de Fiat Ducato 140 Natural Power een mooi alternatief zonder al te veel in te boeten op inzetbaarheid of budget. Dankzij een onveranderde laadruimte en een groot koppel is er weinig dat deze bestelwagen niet kan. De benzinevoorraad had wat groter gemogen en de snelheidsbeperking op benzine wat hoger; maar dat toont dan weer de toewijding van Fiat om rijders aan te zetten tot optimaal gebruik van de milieuvriendelijke aandrijving.

Overzicht:

 • Vermogen: 136 pk / 350 Nm
 • Tankcapaciteit CNG: 36 kg
 • Actieradius (op CNG): 400 km (NEDC)
 • Laadcapaciteit: 1025 – 1175 kg
 • Laadruimte: 10 – 17 m3
 • Basisprijs (excl. BTW): € 33.680

 

VOLKSWAGEN E-CRAFTER

Dat grote voertuigen ook elektrisch aangedreven kunnen worden is intussen geen geheim; Renault bewees het al met de Master Z.E. Sinds kort is er in het segment van de geëlektrificeerde kolossen een nieuwe speler op de markt: de e-Crafter. Volkswagen’s grootste, maar dan zonder de gewoonlijke TDI.

Aan de buitenkant

Ook de e-Crafter blinkt net als de Fiat Ducato hierboven uit in subtiliteit. Op de toevoeging van een “e-“ aan het gewoonlijke Crafter-logo na valt nauwelijks te herkennen dat hier een geruis- en emissieloze variant van de bekende bestelwagen staat. Bij ons exemplaar moest je zelfs al heel goed kijken om de blauwe “e-“ te onderscheiden van de eveneens blauwe carrosserie van het voertuig. Een bescheiden wereldverbeteraar dus.

Dat betekent ook dat de e-Crafter de praktische verhoudingen van de standaard Crafter behoudt, een vorm die in zijn eenvoud een zekere elegantie uitstraalt. Elke e-Crafter wordt wel voorzien van LED-dagrijlichten die het geheel een hoogwaardig overkomen meegeven.

Onder de motorkap

De standaard Crafter is op zich al één van de meer verfijnde grote bestelwagens om mee onderweg te zijn maar de e-Crafter doet daar met gemak nog een schepje bovenop. De elektrische bestelwagen is namelijk zeer comfortabel dankzij een compleet gebrek aan motorgeluid en de traploze automaat die aan de elektrische aandrijflijn gekoppeld is.

Voorin vinden we een motorisatie die we kennen uit de Volkswagen e-Golf. Net als die personenwagen produceert deze bestelwagen dus 136 pk en 290 Nm koppel. Dan vraagt men zich al gauw af of de elektromotor van een hatchback voldoende sterk is om een zware bestelwagen aan te drijven. Het antwoord luidt zonder twijfel “ja:” dankzij het onmiddellijk beschikbare koppel dat eigen is aan de elektrische aandrijflijn moet dit één van de vlotste bestelwagens van het bedrijventerrein zijn… tot je de limiet van 90 kilometer per uur bereikt, tenminste. Daar ligt namelijk de begrensde topsnelheid van de e-Crafter waardoor je op de snelweg toegewezen bent op het rechterrijvak.

Ook het batterijpakket komt met zijn 35,8 kWh rechtstreeks uit de e-Golf en daar ligt dan ook de grootste beperking in het gebruik van de e-Crafter. De actieradius is bij normaal rijgedrag namelijk beperkt tot zo’n 150 kilometer—en bij zware belading zakt die nog een beetje. Dat geeft deze elektrische bestelwagen een relatief klein doelpubliek. De e-Crafter mikt dan ook vooral op koerierdiensten, waarbij elke bestelwagen een bepaalde regio voorziet. Die wagens rijden dagelijks amper 100 kilometer en zijn doorgaans niet te zwaar bepakt.

De pakjesbezorger hangt de e-Crafter na zijn shift dan aan de laadkabel zodat die er de volgende dag weer tegenaan kan. Hiervoor investeert het bedrijf wel best in laadstations want aan de gewone stekker mag je rekenen op ongeveer 17u tot een volle batterij. Aan een laadpaal is dit al beperkt tot een kleine 6 uur. De elektrische Crafter kan ook aan de snellader; dan haal je 80 procent lading in zo’n 45 minuten. Er is dus een uitweg wanneer de koerier verloren rijdt…

Aan de binnenkant

Het koeriersdoel werd voor ons alvast duidelijk wanneer we de laadruimte van onze e-Crafter voor het eerst openden. Die stond namelijk vol stevige rekken die naar wens ingeklapt en aangepast konden worden. De wagen kan natuurlijk ook zonder die rekken geconfigureerd worden. De laadruimte blijft trouwens nagenoeg identiek aan zijn fossiele soortgenoten; enkel krijgt de e-Crafter de bodem van de 4x4-versie van de Crafter mee om wat meer ruimte te creëren voor het batterijpakket. Zo komen we uit op 10,7 m3 aan laadcapaciteit.

In de passagiersruimte vinden we materialen die verrassend hoogwaardig zijn voor een bestelwagen. Er zijn amper harde plastics te vinden en de ergonomie is tot in de perfectie uitgewerkt. Onze testwagen kwam zelfs met een hydraulisch geveerde bestuurdersstoel die alle oneffenheden uit het wegdek filtert. Kortom een aangename wagen om in te vertoeven.

Conclusie

De e-Crafter is een gedurfd alternatief van Volkswagen om de koeriersmarkt op te schonen. Hij combineert de gebruikelijke functionaliteit en kwaliteit van de Crafter met de stille, propere aandrijflijn van een EV. Het batterijpakket had echter een maatje groter gemogen om zo een wijder publiek aan te spreken, maar dat was dan weer zijn prijs niet ten goede gekomen.

Overzicht: 

 • Vermogen: 136 pk / 290 Nm
 • Batterijcapaciteit: 35,8 kWh
 • Actieradius: 173 km (NEDC)
 • Laadcapaciteit: 978 kg
 • Laadruimte: 10,7 m3
 • Basisprijs (excl. BTW): € 69.500

 

Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
volkswagen fiat