EcoReview – Toyota Corolla 1.8 Hybrid: terug van weggeweest

donderdag, 27 juni 2019 19:15
EcoReview – Toyota Corolla 1.8 Hybrid: terug van weggeweest

De naam Toyota Corolla roept bij nagenoeg iedereen en hun grootouders herinneringen op aan een eenvoudig en betrouwbaar verleden. Het model was tot diep in de jaren ’90 zo alomtegenwoordig dat iedereen wel iemand kende die er eentje had. Sindsdien verdwenen ze echter druppelsgewijs uit ons straatbeeld… Tot nu! Wij reden met het herrezen icoon: de nieuwe Toyota Corolla Hybrid.

Het fenomeen Corolla

Na een lange afwezigheid in Europa keert een oude bekende terug: de Toyota Corolla. De naam verscheen midden jaren ‘60 voor het eerst op de kofferbak van Toyota’s middenklasser en was sindsdien niet uit het straatbeeld weg te slaan. Tot op vandaag is de Toyota Corolla het meest verkochte model in de geschiedenis van de automobiel maar daar hebben wij Europeanen in de voorbije twee decennia niet veel van gemerkt.

Al sinds zijn tiende generatie heeft de Corolla in onze contreien namelijk grotendeels plaats moeten maken voor de Auris, een auto die in precies hetzelfde segment valt. In Azië en de VS gingen de Corolla’s wel nog vlot over de toonbank waardoor het model nooit heeft opgehouden te bestaan. Nu valt bij ons de Auris binnenkort uit het Toyota-gamma en komt de inmiddels twaalfde generatie Corolla terug naar Europa om zijn plaats in te nemen.

Deze keer heeft het model echter twee leegtes om op te vullen want ook de Avensis staat niet meer in de showrooms. Daarom moet de Corolla volwassener worden dan de Auris dat was. De vervanger is dan ook wat gegroeid op zijn voorganger, er komen wat meer koetswerkvarianten en de wagen krijgt een ruimer aanbod aan motoren mee.

Niks nieuws onder de kap?

Een Toyota Hybrid met een 1.8-liter Atkinsonmotor in het vooronder komt intussen voor niemand als een verrassing. Een gelijkaardig blok vinden we al sinds jaar en dag onder de kap van elke Prius, Auris en C-HR. Onze Corolla is daarin niet anders en levert dus de gekende specificaties op: 122 pk en 163 Nm koppel. Dat betekent natuurlijk ook dat je hiermee de gekende betrouwbaarheid in huis haalt.

Wat wel nieuw is, is dat Toyota’s hybride middenklasser nu beschikt over twee motorisaties. Naast de 1.8-combinatie valt de Corolla ook te configureren met een 2.0-litermotor en een krachtigere elektromotor. Die aandrijflijn is goed voor een gezonde 180 pk en 202 Nm koppel. Ruim voldoende dus om liefhebbers van dieselkoppel over de schreef te trekken.

Een Toyota voor de rijders…

De tweede motorisatie doet het al vermoeden: Toyota wil met de nieuwe Corolla een meer dynamische kant uitgaan. Naast de optie van meer vermogen is ook het design een stuk scherper dan dat van zijn voorganger, de Auris. Zijn puntige koplampen geven hem een uitdagende indruk wanneer je dit in je achteruitkijkspiegel ziet. De 2.0 krijgt achteraan ook twee subtiel sportieve uitlaatpijpjes zodat die indruk niet verloren gaat wanneer hij je voorbij is.

Verdere punten waar ze bij Toyota flink wat aan gesleuteld hebben zijn de stuurinrichting en het onderstel. Waar de Auris soms wat te wensen overliet qua rijdynamiek stuurt deze Corolla duidelijk wat gretiger en preciezer de bocht in. Een neveneffect van dat meer alerte onderstel is dat onze testwagen, in combinatie met zijn 18-inch-grote sloffen, flink wat rolgeluid produceerde en soms onrustig aanvoelde op een hobbelig wegdek. Leuk voor de sportieve rijder maar zij die optimaal comfort zoeken gaan dus beter voor een kleinere velgenmaat.

Ook op vlak van acceleratie was de Auris geen echte hoogvlieger. Hij bood voldoende om comfortabel mee te kunnen met het verkeer maar stoplichtsprintjes won je er niet mee. Bij onze Corolla 1.8 was dat eigenlijk niet veel anders; hij bereikte vanuit stilstand de 100 km/u in 10,9 seconden waar de tweeliter amper 7,9 seconden nodig heeft. Die 10,9 seconden zijn zo ongeveer net wat de gemiddelde automobilist nodig heeft dus de 1.8-litermotor is dan ook de motorisatie die het meest zal gekozen worden door de zuinigen onder ons. Wel heeft Toyota blijkbaar de isolatie tussen de motorruimte en de cabine iets verbeterd want het gehuil van de CVT-versnellingsbak is niet al te prominent meer aanwezig.

Ongeacht de motorisatie krijgt de Corolla wel een aantal rijhulpmiddelen mee. Standaard komt de wagen met Adaptive Cruise Control die via radar afstand houdt tot de voorligger. Datzelfde radarsysteem detecteert eveneens dreigende aanrijdingen en kan automatisch een noodstop uitvoeren. Ook een Lane Departure Alert krijg je meteen mee en het systeem kan zelf ook kleine correcties geven om mooi binnen het rijvak te blijven. Dergelijke systemen zijn bij de concurrentie nog te vaak optioneel of enkel in pakketten te configureren.

… maar nog steeds een Toyota vanbinnen

Vanbinnen vinden we een cabine zoals we die van Toyota gewend zijn: hier en daar wat harde plastics maar over het algemeen kwalitatieve materialen die waarschijnlijk wel een oorlog of twee overleven. Het interieur is simpel en ergonomisch vormgegeven; je moet niet lang zoeken om een bepaalde knop te vinden. Die indruk krijg je bij de Corolla nog meer dan bij zijn voorgangers aangezien de bediening van de adaptieve cruise control niet langer via een apart hendeltje achter het stuur moet gebeuren. Nu zitten alle nodige knoppen mooi geïntegreerd in het stuur zelf.

Verder prijkte achter het stuur van onze Corolla een grotendeels digitaal instrumentarium waarop je de informatie die je tijdens het rijden wil zien kunt aanpassen. Het optionele Head Up Display toont de essentiële informatie zoals snelheid, navigatie-instructies en natuurlijk de onmisbare efficiëntiemeter. Het navigatiesysteem is wel nog steeds het oude, wat in zekere zin afbreuk maakt aan de moderne indruk die de andere technologie nalaat. Het systeem werkt behoorlijk goed maar hinkt toch wat achter op de concurrentie.

Waar de Corolla dan weer perfect meekomt is op vlak van ruimte. Voorin en achterin vindt iedereen van zelfs bovengemiddelde lengte gemakkelijk plaats om lange afstanden af te leggen. Ook de kofferruimte stelt niet teleur: met 361 liter moet hij amper onderdoen voor de maatstaf der middenklassers, de Volkswagen Golf (380 liter). Enkel in bruikbaarheid van die kofferruimte verliest de Corolla enigszins punten omdat de achterste zitrij geen vlakke laadvloer vormt wanneer je ze platlegt. Daardoor is het in een Corolla minder eenvoudig om bijvoorbeeld lange zware voorwerpen in de kofferruimte te schuiven.

Een Toyota-waardig verbruik

Je koopt een hybride om een reden en die reden is, hoe je het ook draait of keert, dat hij minder brandstof moet drinken dan een gelijkaardige wagen zonder elektromotor. Dat kan zonder veel moeite met deze Corolla 1.8 Hybrid. Tijdens onze zuinigheidstest, waarbij we een realistische mix van snelweg en stadswegen afleggen onder rustig rijgedrag, konden we het verbruikscijfer naar 4,6 liter per 100 kilometer terugdringen. Een sportieve rijder gaat eerder richting de 6 liter, maar het verbruik bereikt dus nooit dramatische hoogten.

Prijs

Je plaatst een Toyota Corolla Hybrid achter je poort vanaf 25.530 euro. Dan krijg je dus de hatchback met 1.8-liter hybridemotor en de standaardopties zoals hierboven besproken. Wil je liever wat meer power, dan kan je de 2.0-litermotor en de krachtigere elektromotor in je Corolla laten lepelen voor minimaal 32.640 euro. Die meerprijs betaal je niet enkel voor de motor, want de 2.0 laat zich niet met de goedkopere uitrustingsniveaus configureren.

Ons verdict

De Toyota Corolla lijkt wel nooit weggeweest te zijn. De wagen biedt een relatief compleet plaatje met een dynamisch uiterlijk, praktische cabine en de mogelijkheid tot een potje sportief sturen. Hij staat zijn mannetje in het segment, zelfs tegenover de niet-hybrides. Het Corolla-model mag wat ons betreft dus—nog eens—blijven!

Overzicht:


+ Dynamische looks
+ Sportiever rijgedrag dan voordien
+ Betaalbaar


- Verminderd comfort bij grote velgen
- Verouderd infotainment
- Minder praktisch kofferontwerp


Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
toyota
Laatst aangepast op donderdag, 27 juni 2019 19:26