StreetScooter: de compacte elektro-bestelwagen voor stad en gemeente

zaterdag, 17 augustus 2019 18:32
StreetScooter: de compacte elektro-bestelwagen voor stad en gemeente

Mobiliteit moet anders, en dat geldt niet alleen voor het woon-werkverkeer van Jan Met De Pet. Ook overheden en gemeentebesturen zijn op zoek naar manieren om hun verplaatsingen duurzamer aan te pakken. Daar komt nu een manier bij, want Kadicon EV uit Wetteren wordt de Belgische invoerder en verdeler van de StreetScooter. Of: hoe de groendienst écht groen wordt.

Studentenproject

De StreetScooter mag dan een onbekende zijn op Belgisch grondgebied maar echt nieuw is de elektrische bestelwagen niet. In Duitsland worden er sinds de lancering in 2016 al een tienduizendtal exemplaren dagelijks ingezet voor allerhande activiteiten, van postbedeling tot gladheidsbestrijding. De wagen werd dan ook in Duitsland ontwikkeld en wordt daar geproduceerd.

De reden waarom de StreetScooter tot op heden beperkt werd tot het Duitse grondgebied is omdat het bestelwagentje door een enkel bedrijf ontwikkeld en voor dat zelfde bedrijf bedoeld was. Deutsche Post DHL was namelijk al geruime tijd op zoek naar een elektrisch alternatief om een deel van zijn vloot bestelwagens te vergroenen. Na vergeefse pogingen met autofabrikanten besloot de Duitse pakjesgigant om het heft in eigen handen te nemen en het voertuig zelf te ontwikkelen. Daarin stootte het bedrijf op een gelijkaardig studentenproject dat ze opkochten en doorontwikkelden tot de elektrische bestelwagen die nu ons land binnenrijdt.

Het voertuig werd mondjesmaat geadverteerd op Duitse bodem waardoor het aldaar ook voor een aantal andere toepassingen dan enkel postbedeling ingezet wordt. In een volgende stap gaat de StreetScooter internationaal, waarin het na een Nederlandse introductie in 2018 nu de beurt is aan de Belgische markt.

Wetteren als uitvalsbasis

Het bedrijf Kadicon uit Wetteren werd aangesteld als kersverse importeur van de elektrische dienstwagens. Kadicon specialiseert zich voornamelijk in opbouw en inrichting van bestelwagens maar start nu een afzonderlijke tak op, Kadicon EV, voor de verdeling van elektrische voertuigen.

Daarnaast werd een netwerk aan onderhoudscentra opgebouwd in samenwerking met Moobi. Dat betekent dat elk Moobi-centrum in Vlaanderen meteen ook een werkplaats wordt waar je met je StreetScooter terecht kan. Zo tellen we meteen meer dan 40 onderhoudscentra in ons gewest, waaronder ook invoerder Kadicon dat eveneens een Moobi-centrum geworden is.

Gereedschap op wielen

Bij wijze van introductie mochten wij al even testrijden met de StreetScooter. Daarvoor kregen we een exemplaar met lange wielbasis mee dat meteen van de grootste opbouw voorzien was. Achterop vinden we dus een kast van ruim 3 meter lengte, goed voor een volume van zo’n 8 kubieke meter. In deze vorm kan de StreetScooter tot 905 kilogram aan lading vervoeren. Daarnaast kan je de StreetScooter ook configureren als pickup, of gewoon als rollend chassis bestellen waarna de importeur er een opbouw naar wens op monteert.

De slogan van StreetScooter, Tools on Wheels, doet het al vermoeden: dit is absoluut geen auto. Dat merk je meteen wanneer je in de wagen plaatsneemt. Het interieur is samengesteld uit eenvoudige, slijtvaste materialen en de bevestigingsbouten van elk paneel zitten open en bloot. Dat doen de ontwerpers natuurlijk niet zomaar: op deze manier blijft de StreetScooter gemakkelijk en goedkoop om te produceren terwijl alles toch tegen een stootje kan. Toch werd er in een aantal basisbehoeften voorzien waaronder ventilatie, elektrische raambediening en zelfs stoelverwarming. Genoeg om de werkmens op zijn of haar gemak te houden tijdens de veelal korte ritten met het voertuig.

De bediening van de elektrische bestelwagen is kinderlijk eenvoudig gehouden met een start-stopknop, een enkel hendeltje om vooruit, achteruit of neutraal te selecteren en een bekrachtigd stuurwiel. De acceleratie gebeurt lekker vlot dankzij het onmiddellijk beschikbare koppel dat eigen is aan de elektromotor. Bij zo’n 85 km/u houdt de StreetScooter het wel voor bekeken want de snelheid is daar elektronisch begrensd. De snelweg is dan ook niet zijn territorium aangezien de focus ligt op last mile delivery.

Een StreetScooter als de onze heeft een theoretische actieradius van 187 kilometer (volgens de NEDC-cyclus). Die haalt hij uit een 40 kWh-batterij die onder de cabine gemonteerd zit. Tijdens onze rit van iets meer dan 60 kilometer ging onze testwagen van 72% naar 39% batterijcapaciteit. Met een verbruik van 33% over ongeveer 60 kilometer ziet het er dus naar uit dat de StreetScooter mooi in de buurt komt van zijn opgegeven actieradius. De uitvoering met korte wielbasis is ook verkrijgbaar met een kleiner batterijpakket van 20 kWh waarmee hij dan 101 kilometer zou moeten halen.

Prijskaartje

Officiële Belgische prijzen zijn er nog niet, maar in Duitsland gaat de StreetScooter over de toonbank voor 31.950 euro als chassis tot 45.450 euro als volledig uitgeruste lange wielbasis. Echt spotgoedkoop lijkt dat niet maar het is een eerlijke prijs voor een veelzijdig voertuig dat momenteel nagenoeg alleen in zijn segment speelt.

 

Tekst en foto's: Joram Van Acker