EcoReview – Skoda Octavia G-Tec: de no-nonsense aanpak

vrijdag, 30 augustus 2019 18:53
EcoReview – Skoda Octavia G-Tec: de no-nonsense aanpak

De Skoda Octavia behoeft eigenlijk geen inleiding. De praktische gezinswagen is alomtegenwoordig in ons straatbeeld en is intussen ook een vaste waarde in de lijst van modellen op CNG. Skoda geeft zijn aardgasversie nu een technische update met een groter rijbereik op de natuurlijke brandstof. Wij reden met de vernieuwde Skoda Octavia Combi G-Tec.

Het innerlijke telt

De heerschappij van de diesel is voorbij; de Volkswagengroep investeert nu flink in CNG. Zowat elk merk binnen het concern—op de krachtpatsers zoals Bentley en Porsche na—biedt een aantal modellen aan die de milieuvriendelijkere brandstof lusten. Dat is niet anders voor Skoda, dat naast de kleine Citigo ook de Octavia op aardgas aanbiedt.

Die praktische Tsjech onderging dit jaar een onopvallende update. Net als zijn halfbroers, de Volkswagen Golf en Seat Leon, werd de Octavia namelijk voorzien van een vernieuwde CNG-aandrijflijn. Geen uiterlijk vertoon dus zoals de gemiddelde facelift maar uitsluitend onderhuidse aanpassingen.

Bij de wijziging moet het oude 1.4-blok plaats maken voor een nagelnieuwe 1.5-liter TGi-motor en de fabriek monteert ook een extra gastank onder de achterbank. De transplantaties zijn goed voor een vermogenswinst van 20 pk (van 110 naar 130 pk) en een toename in de gasvoorraad van 2,7 kilogram (van 15 naar 17,7 kilogram).

Wat we binnen de aandrijflijn wel nog herkennen van voor de update is de versnellingsbak. De Octavia G-Tec komt als vanouds met een DSG-automaat met 7 verzetten. Die bak kennen we uit heel wat producten van de VW-groep en heeft zich al bewezen als robuust en capabel.

Comfortabele kilometervreter

De Octavia G-Tec mag dan wat sneller geworden zijn, de rijervaring is nog steeds precies wat je ervan verwacht: gewoon goed. De befaamde DSG7 slaagt erin om de 130 paarden goed te benutten en weet op elk moment de juiste versnelling te vinden. Wel is de transmissie niet de meest alerte bij het aanzetten en hernemen: je moet rekening houden met een kleine vertraging tussen het moment waarop je je voet neerzet en het moment waarop de versnelling plaatsvindt.

Er zullen echter maar weinig klanten de showroom van Skoda binnengestapt zijn op zoek naar een haarscherpe sportwagen. Wie deze Octavia veel eerder uit de catalogus zal kiezen is iemand die een comfortabele en ruime kilometervreter zoekt. Wij hadden het geluk de Octavia te kunnen inzetten tijdens een lange rit naar Frankrijk en kwamen daar goedgeluimd aan. Het dempingscomfort is uitstekend, het geluidsniveau is zelfs bij hoge snelheden gering en het meubilair is aangenaam om in te zitten.

Het enige nadeel tijdens lange ritten—met name door een land zoals Frankrijk—is dat je geregeld een brandstofpauze moet inplannen. Skoda heeft met de vernieuwing van zijn Octavia namelijk de nobele stap gezet om de benzinevoorraad te verkleinen ten voordele van de CNG-voorraad. Waar de vorige versie dus nog de gewoonlijke 50 liter benzine mee kon nemen kan je in deze geüpdatete Octavia iets minder dan 12 liter kwijt. De CNG-capaciteit is dan wel gegroeid maar in de praktijk rij je maar 400 kilometer op een tankbeurt. Hoewel dat voor een CNG-wagen al een grote actieradius is leidt dat in een aardgaswoestijn als Frankrijk nog steeds tot een range anxiety zoals geen elektrische wagen het hem nadoet. In landen waar het netwerk wel op punt staat mag dat dan weer geen probleem zijn. Je koopt hem dan ook voor zijn CNG, niet voor zijn benzine.

Al wat je wenst

De Skoda zal je dus geen kriebels in de broek bezorgen maar brengt jou, je volk en je spullen wel waar je moet zijn zonder enige klachten. Best veel volk en spullen, zo blijkt. Met vijf man en dus de bank rechtop is er nog 480 liter aan kofferruimte te vullen. Met de achterste zitrij neergeklapt ontstaat een nagenoeg kaarsrechte laadvloer en 1610 liter volume. Van CNG-tanks is er op het eerste zicht geen spoor; het enige verschil is dat er hier onder de koffervloer geen ruimte overblijft voor een reservewiel.

Eens onderweg met de Octavia kom je als inzittende niks tekort. De opbergruimte in de cabine is gewoon voorbeeldig en je hebt meer dan genoeg plaats om het je comfortabel te maken. De gebruikte materialen zijn kwalitatief en aangenaam om aan te raken. Onze Octavia was ook voorzien van heel wat huiselijke technologie zoals verwarmde en elektrisch verstelbare stoelen en bluetooth. De nodige rijhulpsystemen waren eveneens aanwezig: lane assist, adaptive cruise control, navigatie, noem maar op. Allemaal optioneel, wel te verstaan.

Die navigatie biedt je ook tankstations aan waar CNG getankt kan worden wanneer de auto merkt dat de tanks bijna leeg zijn. In Frankrijk hadden we aan die functionaliteit natuurlijk niet veel—hij stuurde ons zowat terug naar België—maar in eigen land bleek de weergave daarvan best up-to-date.

Een gemiddeld verbruik

Doorheen onze testcyclus—die dus voornamelijk bestond uit snelwegritten—haalden we een verbruiksgemiddelde van 4,4 kilogram CNG per 100 kilometer. Een mooi resultaat dus voor een aardgasrijder. Een bruikbaar cijfer op benzine hebben we niet kunnen optekenen: dankzij wat nauwkeurige voorbereiding hebben we maar weinig op de traditionele brandstof moeten rekenen. Zo zie je maar: met wat aanpassing kan je CNG-auto elke afstand aan.

Prijskaartje

De reguliere Skoda Octavia Combi begint bij 23.685 euro en de versie op CNG koop je vanaf 30.435 euro. Dan krijg je wel meteen het tweede uitrustingsniveau (Ambition) waardoor je al een aantal opties op je wagen zitten hebt. De laagste uitvoering van de Octavia (Active) valt niet met de CNG-aandrijflijn te combineren maar een gelijkaardig geconfigureerde Octavia Combi Ambition op diesel zou 26.410 euro kosten. De aardgastanks en aangepaste motor kosten je dus zo’n 4.000 euro meer—maar besparen je dan weer meteen de verkeersbelasting en inschrijvingskost.

Ons verdict

De Skoda Octavia Combi plaatst je niet voor verrassingen: hij is nog steeds de ruime, betrouwbare en comfortabele reiskompaan zoals we hem al jaren kennen. De adrenalinejunk zoekt het beter elders maar voor 90% van de automobilisten is dit het ideale vervoersmiddel: betaalbaar in aankoop, goedkoop in gebruik en gemakkelijk om mee te leven.

Overzicht


+ Ruim en comfortabel
+ Groot rijbereik op CNG
+ Kwalitatieve materialen


- Verkleinde totale actieradius
- Alles is een optie
- Wat afstandelijk rijgedrag


Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
skoda
Laatst aangepast op vrijdag, 30 augustus 2019 19:03

Gerelateerde items (op tag)

New ŠKODA FABIA MONTE CARLO premieres on 15 February

  • From the racetrack to the road: MONTE CARLO models recall the Czech car manufacturer’s motorsport successes
  • ŠKODA’s portfolio of sporty lifestyle variants soon to be expanded
  • This is now the third MONTE CARLO version in the ŠKODA FABIA’s successful history

De ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV: elektromobiliteit op haar elegantst

  • ŠKODA voegt een emotieve coupé en zijn eerste volledig elektrische RS-variant toe aan zijn ENYAQ iV-gamma
  • Sportieve, elegante lijnen en een ruim interieur
  • Twee batterijgroottes, vier vermogens van 132 kW* tot 220 kW** en achter‑ of vierwielaandrijving
  • Een bereik tot 545 km*** in de WLTP-cyclus en het vermogen om snel op te laden
  • Duurzamer: stoelbekledingen gemaakt uit nieuwe wol en gerecycleerde petflessen en ecologisch gelooid leder