EcoReview – Mercedes-Benz E 300 de: een toekomst voor de dieselmotor?

maandag, 14 oktober 2019 17:26
EcoReview – Mercedes-Benz E 300 de: een toekomst voor de dieselmotor?

“Diesel is het sap van de duivel,” klinkt het wel eens in de straten. Maar zit er echt geen toekomst in dat lagere verbruik en die mildere CO2-uitstoot? Mercedes zwemt tegen de stroom in en brengt zijn E-Klasse als diesel-plug-inhybride op de markt. Reden genoeg voor een uitgebreide test!

Diesel in een hybride?

Sla er even een automobielgeschiedenisboek op na en je merkt dat Mercedes-Benz en diesel al sinds de jaren ’70 onafscheidelijke gegevens zijn. Denk maar aan de iconische Mercedes 200D die ruim 40 jaar na datum nog steeds langzaam maar betrouwbaar over de wegen van Noord-Afrika nagelt. De Duitsers introduceerden zelfs de turbodieselmotor in personenwagens en kwamen met het concept van de ‘fluisterdiesel’ voor de dag in de Mercedes 190D. Heel wat zelfontbranders op onze wegen danken dus hun bestaan—of toch minstens hun draaglijke geluidsniveau—aan het merk met de ster.

Het is dan ook weinig verwonderlijk dat vandaag, tussen al het boegeroep van de massa, Mercedes-Benz zijn trouwe diesel niet zomaar laat vallen. Wel integendeel, met zijn nieuwe modellen toont het dat er nog een toekomst kan zijn voor de dieselmotor, in combinatie met een elektromotor dan. De lage CO2-uitstoot en het grote koppel maken het dieselblok tot een ideale krachtbron om toe te passen in een hybride aandrijflijn. Volvo en de PSA-groep probeerden het eerder al maar Mercedes-Benz zet door en geeft ons de E 300 de.

Onder de motorkap

In het vooronder van die E 300 de vinden we dus 1950cc aan dieselmotor; dezelfde viercilinder die we van de reguliere E 220 d kennen. Dat blok produceert op zich al 194 pk en 400 Nm koppel. Tussen de verbrandingsmotor en de versnellingsbak werd dan een elektromotor geplaatst met een vermogen van nog eens 122 pk en 440 Nm. De optelsom is—zoals wel vaker bij plug-ins—niet zo eenvoudig als 1+1, maar uiteindelijk bereikt de Mercedes E 300 de een systeemvermogen van 306 pk en maar liefst 700 Nm koppel.

Naast de motoren krijgt de diesel-plug-in ook een uit de kluiten gewassen batterijpakket mee van 13,5 kWh. Die laad je volledig op in minimum 2 uur aan een laadpaal of zo’n 7 uur aan de keukenstekker. Dankzij die grote batterij blijft de wagen ook binnen het fiscaal interessante spectrum van de plug-inhybrides.

Comfortabel en krachtig

Al die extra technologie komt natuurlijk het gewicht van de wagen niet ten goede. Ten opzichte van de E 220 d zonder elektromotor weegt de E 300 de (toevallig) 300 kilogram meer. Een groot probleem is dat niet want het was dan ook nooit de intentie van de E-Klasse om een vedergewicht te zijn. Hij wil vooral stil, soepel en comfortabel zijn en dat doet hij uitermate goed. De adaptieve ophanging filtert in zijn Comfort-modus bijna alle hobbels uit het wegdek en de dieselmotor blijft steeds op de achtergrond—wanneer hij dan eens aan is.

Of die motor aan is, dat hangt dan weer grotendeels van de eigenaar af. Met een volgeladen batterij komt de E 300 de in theorie 54 kilometer ver zonder een druppel diesel te verbranden, al schatten wij in dat 40 kilometer in realiteit een meer haalbaar cijfer is. Laad je de accu niet, dan is dit plots geen eco-machine meer. Na een dagje rijden over gemengde trajecten met een lege accu tekenden we een verbruikscijfer op van 7,6 liter per 100 kilometer. Voor een benzinewagen zou dat best oké geweest zijn maar van een dieselwagen verwachtten we toch wat minder. Het opgegeven verbruikscijfer van 1,7 liter zal je dus enkel zien wanneer je laadt zoals het hoort en zuinig rijdt!

Wil je toch even het beest uithangen dan blijf je niet noodzakelijk teleurgesteld achter. Met zijn 306 pk en 700 Nm koppel spurt deze wagen in 5,9 seconden naar 100 kilometer per uur en daarmee ben je bijna altijd als snelste weg van het stoplicht. Echt lichtvoetig gaat de wagen in de Sport-modus niet sturen maar de besturing wordt wel wat directer waardoor je meer betrokken wordt in de rijervaring. Je voelt echter al snel dat al dat gewicht niet graag tegen onverantwoorde snelheden de bocht om gaat dus je houdt er uiteindelijk toch eerder een volwassen rijstijl op na.

Excuses aan de taxichauffeur

Dat volwassen karakter gaat verder binnenin de wagen—zoals het een echte Benz betaamt. Het interieur is van een superieur afwerkingsniveau en laat zelfs op de minder tastbare plaatsen zoals onderaan de portieren geen steken vallen. Op heel wat details (kijk maar naar de perfect afgewogen draaiknopjes van de ventilatieroosters) zouden andere constructeurs proberen te bezuinigen maar Mercedes-Benz duidelijk niet.

Ook op technologisch vlak heeft de constructeur kosten noch moeite gespaard. Zo vinden we achter het stuur een volledig digitale tellereenheid met een haarscherpe resolutie, net als het bijpassende infotainmentscherm dat met de tellereenheid lijkt door te lopen als één geheel. Dat scherm wordt bediend langs een knoppencluster die zowel een draaiknop als een soort muispad bevat, al is die laatste optie wat omslachtig. Bediening via de draaiknop is relatief intuïtief en ook de menu’s zitten logisch in elkaar. Alleen zijn we in een wereld van touchscreens gewoon geworden aan het rechtstreeks duwen op het scherm en dat doe je dan ook spontaan af en toe. Systemen zoals iDrive van BMW vangen dit perfect op door zowel een draaiknop als een touchscreen te bieden maar bij Mercedes zijn ze deze kant niet uitgegaan.

De opbergruimte is doorheen de hele cabine voorbeeldig—behalve in de koffer, en dat is een heikel punt. De E-Klasse berline is namelijk dé taxi bij uitstek maar aan deze bagageruimte heeft een taxichauffeur niet veel. Het batterijpakket werd onder de koffervloer gemonteerd maar vormt daar een lompe bult waardoor lange voorwerpen moeilijk door te schuiven zijn en hoge voorwerpen al helemaal geen plaats vinden. Dat scheelt maar liefst 140 liter: de standaard berline biedt 540 liter waar de plug-in maar voor 400 liter kan opbergen. Voor de taxichauffeur is er echter nog hoop: de E 300 de is er ook als break met 660 liter kofferruimte!

Ons verdict

De Mercedes-Benz E 300 de is momenteel de enige van zijn soort maar voelt daarom niet abnormaal aan. De combinatie van een dieselmotor met een elektromotor resulteert in een machine met veel vermogen, comfortabel koppel en een lage uitstoot. De rest blijft op en top Mercedes—en dat is maar goed ook.

Overzicht:


+ Übercomfortabel
+ Sublieme afwerking en kwaliteit
+ Fiscaal interessant


- Grote gewichtstoename
- Hoog verbruik bij niet laden
- Koffer sterk verkleind


 

Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
mercedesbenz

Gerelateerde items (op tag)

Wereldpremière van het nieuwe topmodel Mercedes-AMG GT 63 S E Performance in Shanghai

Mercedes-AMG heeft tijdens de Formule 1™ in Shanghai het nieuwe topmodel van zijn GT-serie gepresenteerd. De uiterst krachtige E PERFORMANCE hybride-aandrijflijn, die bestaat uit een V8-motor en een elektromotor, zorgt voor razendsnelle reacties op rijcommando's en een nadrukkelijke vermogensafgifte. De innovatieve autosporttechnologie, geïnspireerd door het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team, vormt de basis voor een unieke rijbeleving vol prestaties en rijdynamiek.

Uitgebreide update: EQS nu met staande ster en nog grotere actieradius

Sinds de introductie heeft Mercedes-Benz de EQS en zijn broers continu doorontwikkeld. Onafhankelijk van modelupdates en sneller dan ooit zijn er innovaties in de seriemodellen van de EQS, EQE, EQS SUV en EQE SUV verwerkt. Met talrijke productupgrades heeft het merk sneller dan ooit op feedback van de markt en klanten gereageerd. De EQS krijgt nu voor het huidige modeljaar 2024 een zeer uitgebreid updatepakket. Het elektrische topmodel wordt geleverd met 82 km meer actieradius, een nieuwe grille met chroomapplicaties, een staande Mercedes-ster op de motorkap en nog meer comfort achterin.

Tomorrow drives Mercedes-Benz: focus op duurzame bedrijfsstrategie gaat veel verder dan alleen producten

Op de derde jaarlijkse ESG-conferentie (Environmental, Social & Governance) laat Mercedes-Benz zien dat het ambitieuze en meetbare doelen wil bereiken. Op weg naar een groene toekomst – en met een duidelijke focus op de gehele waardeketen – verankert de onderneming duurzaamheid in zijn dagelijkse bedrijfsvoering. Een belangrijk aspect is de wereldwijde uitbreiding van het elektrische portfolio, met als doel een xEV-aandeel van 50 procent in nieuw verkochte personenwagens in de tweede helft van het decennium. En tegen het einde van dit decennium is het de bedoeling om de uitstoot van CO2 in de productie met 80 procent te verminderen[1]. De ambitie is om in 2039 de eigen fabrieken op 100 procent hernieuwbare energie te laten draaien. Door een strategische focus te combineren met tactische flexibiliteit blijft de onderneming ecologisch en economisch op koers liggen naar een duurzame toekomst. Ook relevante initiatieven met betrekking tot sociale en bestuurlijke aspecten in de onderneming dragen bij aan een holistische duurzaamheidsaanpak. Dit omvat verschillende maatregelen waarmee Mercedes-Benz bijdraagt aan een ‘Just Transition’, bijvoorbeeld met de duurzame personeelsstrategie en initiatieven die de mensenrechten in de onderneming en in de waardeketen versterken. Door op bestuursniveau een management- en coördinatiefunctie voor duurzaamheid op te zetten, versterkte Mercedes-Benz zijn governance in 2023 om het duurzaamheidsmanagement van de groep in de toekomst nog systematischer en consistenter te kunnen controleren.

VISION EQXX demonstreert opnieuw baanbrekende efficiëntie: energieverbruik van 7,4 kWh/100 km1 tijdens elektrische rit van Riyadh naar Dubai

De technologiedrager VISION EQXX heeft met zijn derde langeafstandsrit van meer dan 1.000 km aangetoond dat zelfs de Arabische woestijn geen obstakel vormt voor energie-efficiëntie. Op een uitdagende route door drukke steden en de open woestijn behaalde het baanbrekende elektrische testvoertuig een energieverbruik van 7,4 kWh/100 km1. Dit komt overeen met circa 0,9 l/100 km voor een benzineauto. Bij buitentemperaturen tot 34 °C (93 °F) versloeg de VISION EQXX zijn eigen record aanzienlijk.