EcoReview – Mini Cooper Countryman S E All4: de kleine wordt groot

zaterdag, 02 november 2019 13:19
EcoReview – Mini Cooper Countryman S E All4: de kleine wordt groot

Mini staat al lang niet meer synoniem voor “klein” en daarvan is de Countryman het duidelijkste voorbeeld. Gelukkig is de SUV er met een plug-inhybride aandrijflijn waardoor hij toch—voorlopig—de groenste Mini is. Wij stelden de Mini Cooper Countryman S E All4 met zijn vernieuwde batterij op de proef.

De zuinigste Mini

Dat Mini ooit met een SUV op de proppen zou komen hadden de oorspronkelijke ontwikkelaars in 1959 nooit durven dromen. De oer-Mini was namelijk piepklein en vederlicht en bleef dat ook tot zijn heengaan in het jaar 2000.

In 2010 was het echter zo ver en stelde het nieuwe Mini onder het toeziend oog van moederbedrijf BMW de Countryman voor. Hoe controversieel het model ook was, toch trokken heel wat mensen richting de Mini-dealer om er één te kopen. De wagens gingen namelijk als zoete broodjes over de toonbank en daarmee was ook bij Mini de SUV-hype ingezet.

Intussen vinden we al de tweede generatie van de Countryman in ons straatbeeld en deze pikt nog in op een tweede hype: die van de plug-inhybrides. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, want daardoor is Mini’s grootste ook meteen Mini’s zuinigste. Zo heeft hij toch alvast één kenmerk gemeen met de oorspronkelijke Mini.

Een verandering van formaat

Onderwerp van deze test is dus een kleine 1700 kilogram aan Mini met een theoretisch verbruikscijfer van 2,1 liter per 100 kilometer. Dat krijgt de Countryman S E voor elkaar dankzij een plug-inhybride aandrijflijn die hij aan de BMW 225xe ontleent. Dat betekent dus een 1.5-liter driecilindermotor met 136 pk die de voorwielen aandrijft en een elektromotor met 88 pk die de achteras voor zijn rekening neemt. Samen brengen die motoren 224 pk en 385 Nm koppel onder je rechtervoet waarmee de plug-in—op de ruige John Cooper Works versie na—meteen de krachtigste reguliere Countryman is.

Zijn vermogen geeft hem echter zijn groene label niet, dat doet zijn batterijpakket. Waar de Countryman S E het tot modeljaar 2018 moest stellen met een batterij van 7,6 kWh heeft de vernieuwde wagen een accu van 13,7 kWh tot zijn beschikking. Daardoor wordt de elektrische actieradius vergroot van zo’n 35 kilometer naar ruim 50 kilometer en—misschien nog wel belangrijker—valt de Countryman S E opnieuw binnen het plaatje van fiscaal interessante plug-inhybrides.

Een wagen voor de (groene) rijder

Iedereen die al eens achter het stuurtje van een originele Mini heeft mogen vertoeven kent het gevoel: zijn lichte gewicht, compacte afmetingen en directe stuurgevoel maken hem tot een kart voor de openbare weg. Dan zou je denken dat zoiets onmogelijk te bereiken valt met een SUV van een kleine twee ton maar daar weet een team van BMW-ingenieurs je kordaat tegen te spreken. De Countryman S E stuurt, geloof het of niet, als een lichtvoetige kleine wagen.

Ook zijn vermogen helpt om die indruk te versterken—of liever: de manier waarop dat vermogen geleverd wordt. Er zijn wagens binnen deze gewichtsklasse met een gelijkaardig vermogen die gewoon aanvoelen als voldoende krachtig, niet meer of minder dan dat. 224 pk voor 1,7 ton is nu eenmaal mooi, maar niets wereldschokkends. De Countryman S E brengt dat vermogen echter zo responsief en intuïtief naar zijn wielen dat je elke keer opnieuw verrast wordt. In zijn sportieve modus is het zelfs een redelijk wild baasje met zijn 0-100-tijd van 6,8 seconden. Simpel gezegd: de Mini Cooper Countryman S E All4 is een SUV voor de rijders.

De vraag rest dan: is hij ook een SUV voor de groene rijders? Daar komen we weer aan bij de eeuwige plug-inparadox. 50 kilometer elektrische autonomie is namelijk zeer goed en ruim voldoende voor de gemiddelde pendelaar maar dan moet je hem natuurlijk laden. Laad je de Mini elke dag, dan kom je dicht bij het astronomisch lage cijfer van 2,1 l/100km of ga je er zelfs voorbij. Rij je de Countryman S E echter dagelijks zonder hem te laden, dan ga je al snel over een verbruik 7 liter en ben je dus niet meer met een milieuvriendelijke wagen onderweg. Wij reden gedurende onze test een combinatie van de twee en eindigden op een verbruik van iets meer dan 5 liter. “Laden” luidt de boodschap dus, en dan kan er af en toe wel eens een potje sportief rijden bij zonder het verbruikscijfer volledig de wolken in te sturen.

Dat sportief rijden heeft trouwens een grappige bijwerking op het elektrische rijbereik van de Countryman plug-in. Zet je de wagen in de sportstand en dender je glimlachend een b-weggetje over, dan merk je dat je plots een paar kilometer actieradius cadeau gekregen hebt. De wagen laadt in zijn sportieve modus namelijk ongeveer 1 elektrische kilometer op voor elke 2 gereden kilometers dankzij remregeneratie en het draaien van de verbrandingsmotor. Zo heb je toch een uitvlucht wanneer je partner naast je klaagt dat je te sportief rijdt…

Een neveneffect van die sportieve instelling is dat de Countryman S E niet de meest comfortabele SUV is. De ophanging is meer bezig met het zo goed mogelijk aan de weg kleven van het koetswerk dan met het filteren van hobbels en drempels. Daar moet echter bij gezegd worden dat onze testwagen niet voorzien was van de optionele adaptieve dempers—die wij wel zouden aanraden indien de wagen vaak als reiswagen gebruikt zou worden.

Binnenin de grote Mini

We kunnen klagen over zijn omvang wat we willen, maar dankzij zijn afmetingen kan de Countryman wel heel wat dat de oorspronkelijke Mini niet kon. Zoals meer bagage meenemen dan twee onderbroeken en een tandenborstel, om maar een voorbeeld te noemen. Met zijn 405 liter aan kofferruimte is deze plug-inversie allesbehalve de marktleider in zijn segment maar de laadvloer is—ondanks het batterijpakket eronder—wel mooi vlak en de kofferopening is gemakkelijk vierkant van vorm. Met de achterbank neergeklapt ontstaat 1390 liter aan bagageruimte, dus het gemiddelde gezin heeft aan deze wagen meer dan voldoende.

Ook de inzittenden vinden alles naar wens met voldoende ruimte en heel wat technologie—mits de optielijst goed gespekt is. Bij het configureren van de Mini krijg je namelijk niet zo veel standaard inbegrepen, in tegenstelling tot sommige (voornamelijk Japanse) concurrenten. De Countryman S E begint dus bij 39.500 euro maar dan krijg je een redelijk kaal exemplaartje. Bovendien zijn een aantal moderne snufjes—zoals een rijstrookassistent—niet beschikbaar op de Countryman. Het infotainmentscherm krijg je wel zonder meerprijs in je wagen gemonteerd en dat ziet er niet alleen leuk uit maar werkt ook best intuïtief.

Ons verdict

De Mini Cooper Countryman S E All4 mag dan twee keer het formaat en twee keer het gewicht van de oorspronkelijke Mini aannemen; hij blijft sturen zoals het een Mini betaamt. Ook als groene wagen houdt hij steek: met een ruime elektrische actieradius en een laag gemiddeld verbruik heeft hij wat van een automobiele kameleon.

Overzicht:


+ Voldoende elektrisch rijbereik
+ Fijne rijderswagen
+ Fiscaal interessant


- Groot voor een Mini
- Niet de meest comfortabele SUV
- Niet veel standaard inbegrepen


 

Tekst: Joram Van Acker
Foto's: Roeland Bolle

Getagged onder:
mini
Laatst aangepast op zaterdag, 02 november 2019 13:47

Gerelateerde items (op tag)

Facelift Mini Cooper Countryman SE All4: aerodynamische update

Na zijn kleinere broertjes en zusjes krijgt nu de Mini Countryman als laatste zijn facelift. Ook de SE plug-inhybride is nog steeds van de partij en mag van de verjongingskuur mee profiteren. Wij namen de wijzigingen onder de loep bij zijn lancering in Frankfurt.