EcoReview – Ford Mondeo Clipper Hybrid: bewezen laatbloeier

vrijdag, 27 december 2019 14:25
EcoReview – Ford Mondeo Clipper Hybrid: bewezen laatbloeier

Ford is begonnen aan zijn hybride-offensief en dat zullen we geweten hebben. Naast een hele resem plug-inhybrides op basis van de Kuga, Explorer en zelfs de Transit bestelwagen brengt het merk voor het eerst ook een zelfladende versie van de Mondeo Clipper op de markt. Wij trokken erop uit met Fords grootste break onder stroom.

De Mondeo, nieuw?

Toegegeven, een nieuwe hybrideversie van de Ford Mondeo hadden wij op dit moment ook niet meer verwacht. Het model is inmiddels sinds 2014 op de markt en kreeg vanaf zijn lancering een hybride-aandrijflijn die enkel te combineren was met het koetswerk van de sedan. Misschien wel net daarom was de Mondeo Hybrid een relatief zeldzame verschijning op onze wegen. Nu de gemiddelde koper zijn zinnen resoluut op een SUV zet is de traditionele sedan zo mogelijk wel het laatste waar men aan denkt…

Na vijf jaar dienst geeft Ford zijn Mondeo een subtiele verjongingskuur en trekken ze de hybridelijn dan toch door naar de Clipper-uitvoering. Daardoor kunnen ook zij die wat meer ruimte zoeken vanaf nu een zelfladende Ford in huis halen.

Harttransplantatie

De aandrijflijn in de Mondeo break is dus identiek aan die in de sedan, al heeft Ford bij de facelift het motormanagement in beide versies wel licht bijgewerkt om een meer responsieve rijervaring te bieden. Onder de motorkap vinden we dus een 2.0-liter benzinemotor die voor optimale efficiëntie volgens de Atkinsoncyclus werkt. Die verbrandingseenheid wordt aan een elektromotor gekoppeld langs een transmissie die werkt als een traploze CVT-versnellingsbak. Het geheel biedt zo 187 pk terwijl de CO2-uitstoot het op amper 101 gram per kilometer moet houden.

De elektromotor haalt zijn stroom uit een lithium-ionbatterij met een capaciteit van 1,4 kWh die onder de koffervloer gemonteerd zit. Die accu laadt zichzelf op dus enige rompslomp met kabels blijft achterwege. Een kleine generator recupereert in plaats daarvan zo’n 90% van de remenergie en indien nodig kan de verbrandingsmotor de batterij ook bijladen.

Comfortabele reiswagen

Zet je deze cijfers in de praktijk om, dan merk je dat je met een verrassend volwassen hybridewagen onderweg bent. De Mondeo Hybrid wisselt moeiteloos tussen elektromotor en verbrandingsmotor en vaak weet je niet welke van de twee aan zet is. Bovendien weet hij zijn 187 pk goed te benutten; je zou bijna denken dat er meer paarden onder de motorkap schuilen. Hij doet er maar net iets meer dan 9 seconden over om vanuit stilstand de 100 kilometer per uur te bereiken en voor een gezinsbreak van ruim 1,6 ton is dat geen slechte waarde. Hij doet dat wel al jankend, want de CVT-automaat jaagt de motor de hogere toerentallen in onder sportief rijgedrag. Dat zien we vaker bij hybrides maar concurrenten lijken soms iets meer moeite te doen om het motorgeluid te dempen.

Het motormanagement mag dan aangepakt zijn, de gasrespons blijft toch een heikel puntje: wanneer je je voet plots hard op het pedaal neerzet heeft de aandrijflijn een kleine seconde nodig om wakker te worden. Dat is echter maar weinig storend: met een hybridebreak van dit formaat ga je nu ook niet op het circuit scheuren. Als comfortabele reiswagen houdt deze gasrespons meer steek want op de snelweg wil je net niet dat een wagen nerveus reageert op je voetenwerk. Het rustiger rijden loont dan ook want je kan als milieubewuste chauffeur verbruikscijfers van onder de 6 liter per 100 kilometer halen. Wij reden gemiddeld 6,4 liter maar hebben de Mondeo natuurlijk af en toe onder sportievere omstandigheden getest.

De Mondeo Hybrid blijft natuurlijk een Mondeo en ook dat versterkt de doordachte indruk die deze wagen nalaat. De auto ligt zelfzeker op de weg en het stuurgevoel neigt zelfs wat naar de zware kant, wat dan weer vertrouwen inboezemt. De ophanging is verrassend comfortabel maar de wagen helt toch niet te veel over in bochten. De afwerking en materialen in het interieur zijn stevig en alle knoppen zitten daar waar je ze verwacht. Kortom: je voelt dat dit model goed in elkaar zit, ook al gaat het al een tijdje mee. We konden deze aandrijflijn al smaken in de sedan en als Clipper houdt de Hybrid even veel steek.

Koffercompromis

Hoe verheugd we ook zijn dat de Mondeo Hybrid nu met grotere koffer verkrijgbaar is, dat maakt die koffer nog niet heilig. Als er één plaats is waar je ziet dat de Mondeo niet in de eerste plaats als hybride ontworpen is dan is het hier wel. De koffervloer is met zo’n 10 centimeter verhoogd om plaats te bieden aan de batterij en dat kost je ruim 120 liter aan volume tegenover een Mondeo zonder elektrohulp. Er blijft natuurlijk wel 403 liter over en daar kan je nog steeds veel in kwijt.

Bij de Clipper hebben de ontwerpers van Ford de plaatsing van de accu wel subtieler aangepakt dan bij de sedan. Waar de sedan namelijk een bult in de vloer heeft hebben ze bij de Clipper zijn kofferbodem bovenop de bult gemonteerd en die hoogte doorgetrokken over de hele kofferbak, met dan een compartiment voor kleinere ladingen eronder verwerkt. Zo heb je toch op zijn minst een volledig vlakke laadvloer. Ook met de achterste zitrij neergeklapt blijft de bodem vlak, en dan krijg je 1.508 liter aan laadvolume.

In de passagiersruimte merk je echter geen verschil met een conventionele Mondeo. Het is er dus even kwalitatief en ruim als in een diesel- of benzineversie. Voorin zit je relatief hoog met een goed zicht rondom je heen en achterin hebben passagiers ruim voldoende been- en hoofdruimte. Zelfs met drie naast elkaar zitten is over het algemeen geen probleem dankzij de lage middentunnel in de vloer.

Ook op technologisch vlak heb je niet te klagen, zelfs al gaat de Mondeo intussen een aantal jaartjes mee. Zo kan je de Hybrid tegen een kleine meerprijs krijgen met adaptieve cruise control en pre-collision assist. Het dashboard mag dan qua stijl en indeling wat gedateerd overkomen maar alles werkt intuïtief en ook het infotainmentsysteem laat zich vlot bedienen. Een leuk gadget voor de Hybrid-versie is de zogenaamde Brake Coach, een melding op het bestuurdersdisplay die na elke remactie vertelt hoeveel procent remenergie je kunnen recupereren hebt.

Prijskaartje

De Mondeo Hybrid laat zich als sedan configureren vanaf 36.585 euro en voor de Clipper betaal je minimaal 38.085 euro. Dat is net iets meer dan 5.500 euro meer dan je voor een Mondeo Clipper met dieselmotor zou betalen. Voor die meerprijs krijg je dan wel een wagen met meer vermogen en een automaat waar je toch minder wegenbelasting voor betaalt.

Ons verdict

De Mondeo Hybrid maakte al een doordachte indruk als sedan en laat nu als break zeker geen steken vallen. De hybride aandrijflijn had wat responsiever gemogen maar sluit in zekere zin aan bij het karakter van dit model: een comfortabele, stevige reiswagen.

Overzicht:


+ Vlakke laadvloer
+ Voldoende vermogen
+ Comfortabel rijgedrag


- Huilende CVT-automaat
- Groot verlies aan koffervolume
- Licht vertraagde gasrespons


 

Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
ford
Laatst aangepast op vrijdag, 27 december 2019 14:37

Gerelateerde items (op tag)