EcoReview – Nissan Leaf E+: het icoon geoptimaliseerd

zaterdag, 11 januari 2020 11:16
EcoReview – Nissan Leaf E+: het icoon geoptimaliseerd

De Nissan Leaf is al sinds de lancering van zijn eerste generatie één van de populairste elektrische auto’s op de markt. Het nieuwe model hinkte echter wat achter op de concurrentie qua rijbereik en vermogen. Nissan biedt nu tegengewicht met de Leaf E+. Wij deden de test.

Mee met de tijd

Denk je aan een typische elektrische wagen, dan denk je aan een Leaf. Wanneer Nissan in 2010 met de eerste generatie van deze auto op de proppen kwam was het meteen één van de meest inzetbare en gebruiksvriendelijke EVs verkrijgbaar. In de tijd voor Tesla was een actieradius van zo’n 170 kilometer en een vermogen van 110 pk dan ook alles wat men van een elektrische wagen verwachtte.

Wanneer de tweede generatie begin 2018 zijn opwachting maakte bleek Nissan grotendeels vastgehouden te hebben aan dezelfde succesformule. De nieuwe Leaf was dan wel wat gegroeid en ook het design was een stuk meer volwassen geworden maar het Japanse merk bleef conservatief op vlak van vermogen en batterijcapaciteit. De wagen haalde 270 kilometer op een volle accu en kreeg 150 pk aan vermogen onder de kap. Genoeg voor de gemiddelde automobilist maar het speelveld was intussen veranderd.

De concurrentie had in de tussentijd namelijk flink wat bijgebeend. Zelfs merken die bij de lancering van de originele Leaf nog niet met elektrisch rijden bezig waren boden al wagens aan met een actieradius van boven de 300 kilometer. Het was dus tijd om de Leaf te voorzien van een sterkere versie om de nieuwkomers te bedwingen. De Nissan Leaf E+ was geboren.

Meer is beter

Aan de buitenkant is zo goed als niets veranderd in vergelijking met de standaard Leaf. Er zijn zelfs geen type-aanduidingen die je duidelijk maken dat het om de sterkere versie gaat. De echt opmerkzamen zullen zien dat de E+ een blauwe accentlijn onderaan de voorbumper krijgt die bij de reguliere Nissan Leaf afwezig is, maar daar blijft het dan ook bij. Om te pochen op de parking moet je de E+ dus alvast niet kopen.

Alle aanpassingen zitten namelijk onderhuids en die aanpassingen kunnen best tellen. Om te beginnen krijgt de Nissan Leaf E+ een batterijpakket van 62 kWh mee in plaats van het 40 kWh grote exemplaar van de basis-Leaf. Waar die laatste dus een opgegeven actieradius van 270 kilometer had geeft Nissan de E+ een rijbereik van 385 kilometer volgens de WLTP-cyclus. Vergelijken we dat met zijn concurrenten, dan blijkt dat nog een kleine 100 kilometer minder te zijn dan de Hyundai Kona Electric met zijn 64 kWh-batterij (482 km) en zo’n 25 kilometer minder dan de standaard Tesla Model 3 (409 km).

Daarnaast is ook de elektromotor ingewisseld voor een potenter exemplaar. De 40 kWh-Leaf kreeg een motor met 150 pk mee maar de versie met 62 kWh krijgt 217 paarden tot zijn beschikking. Dat is dan weer iets meer dan de elektrische Hyundai Kona (204 pk) maar valt natuurlijk nog niet te vergelijken met de Tesla Model 3 (306 pk). Dat is dan ook eerder het buitenbeentje… Het vermogen wordt bij de Leaf E+ net als bij de reguliere Leaf naar de voorwielen gestuurd.

Ideaal voor het eco-ego

Dat de Nissan Leaf E+ meer vermogen heeft, dat zal je geweten hebben. De wagen haalt vanuit stilstand de 100 kilometer per uur in 6,9 seconden en dat voelt best kwiek aan wanneer je achter het stuur zit. Je krijgt eigenlijk het gevoel dat de wagen dat zelf ook impressionant vindt want bij volgas op een glibberig wegdek verliezen de voorwielen al snel hun contact met het oppervlak. Geloof het of niet, maar deze Leaf is geen kat om zonder handschoentjes aan te pakken.

Rijdend als een hooligan zal je het klimaat natuurlijk niet redden en de Leaf komt dan ook meer tot zijn recht onder rustig rijgedrag. Beter nog: je kan de wagen zelf het grootste deel van het werk laten doen door de ProPilot-functie te gebruiken. Dan wordt de Leaf semi-autonoom door in het middelpunt van zijn rijvak te blijven en afstand te houden tot eventuele voorliggers. Het systeem werkt verrassend goed en schept vertrouwen.

Nog een interessante functie is het e-Pedal. Wanneer je op deze knop drukt verandert de Leaf de instelling van het gaspedaal waardoor de wagen regeneratief remt wanneer je het pedaal loslaat. Aanvankelijk is het allemaal wat akelig want na zo’n 100 meter ben je gegarandeerd vergeten dat de auto voluit in de remmen gaat als je even aan je enkel krabt. Eens je het pedaal echter leert doseren kan je hele ritten afleggen zonder de mechanische remmen te gebruiken. Bij aankomst kan je je eco-ego dan flink strelen wetende dat je zo goed als geen energie verspild hebt.

Eens je die energie dan toch opgebruikt hebt zal je best een snellaadpaal zoeken, want een grotere batterij betekent natuurlijk langer laden. Op dat vlak is er echter goed nieuws want de E+ kan tot 100 kW snelladen waar de reguliere Leaf maar 50 kW aankan. Zo kan je een lege batterij weer voor 80% vullen in een kleine driekwartier. Aan een conventionele laadpaal moet je rekening houden met een tiental uren voor je er weer tegenaan kan.

Onderweg is het best aangenaam vertoeven in de Leaf E+. De ophanging is misschien niet de meest verfijnde en kan soms licht stuiterend aanvoelen, maar over het algemeen slaagt hij er goed in om hobbels weg te filteren. De passagiersruimte is voldoende en ook de kofferruimte is met zijn 420 liter best royaal voor een hatchback. Een enkel minpuntje is dat het optionele BOSE-geluidssysteem nogal onpraktisch op de koffervloer gemonteerd zit.

Prijzen interpreteren

De Nissan Leaf E+ is in België verkrijgbaar vanaf 45.000 euro rond. Dat is een kleine 7.000 euro meer dan een 40 kWh-versie die vergelijkbaar uitgerust is—want de E+ valt niet als basismodel te configureren. Die prijs dropt de Leaf echter in gevaarlijk vaarwater. Tesla’s kleinste, de Model 3, hijgt namelijk met zijn vanafprijs 48.800 euro pijnlijk dicht in de nek van deze Nissan. Het is dus niet zozeer de Leaf E+ die te duur is maar wel zijn Amerikaanse concurrent die hem duur doet lijken. Een vergelijking met de Hyundai Kona Electric gaat beter op: die kost met een 64 kWh-batterij net iets meer dan de Leaf (46.499 euro).

Ons verdict

De Nissan Leaf was al een capabele elektrische wagen en de E+ doet daar nog een schepje bovenop. Zijn prijs is er dan ook naar, maar die is best schappelijk gezien de grote batterij. Eigenlijk heeft deze wagen—net als heel wat van zijn concurrenten trouwens—maar één probleem: Tesla. Met de goedkoopste Model 3 aan ruwweg dezelfde prijs als de Leaf E+ bevindt die laatste zich in een lastig parket.

Overzicht:


+ Sterk vergroot rijbereik
+ Efficient en gemakkelijk met e-Pedal
+ Verbeterde snellaadmogelijkheden


- Niet de meest verfijnde ophanging
- (Iets) kleinere actieradius dan concurrenten
- BOSE-subwoofer neemt kofferruimte in


 

Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
nissan
Laatst aangepast op zaterdag, 11 januari 2020 11:30

Restaurants en/of Hotels met laadinfrastructuur

Hier vindt u binnenkort een selectie van restaurants en hotels die uitgerust zijn met laadinfrastructuur voor uw groene wagen!