Facelift Mini Cooper Countryman SE All4: aerodynamische update

dinsdag, 13 oktober 2020 17:10
Facelift Mini Cooper Countryman SE All4: aerodynamische update

Na zijn kleinere broertjes en zusjes krijgt nu de Mini Countryman als laatste zijn facelift. Ook de SE plug-inhybride is nog steeds van de partij en mag van de verjongingskuur mee profiteren. Wij namen de wijzigingen onder de loep bij zijn lancering in Frankfurt.

De corona-factor

Het is intussen al van mei dit jaar geleden dat de eerste berichten van een facelift voor de Countryman de ronde deden. Het bleef echter even bij persfoto’s en theorie: de Mini-SUV stond nog maandenlang in zijn oude, niet-gefacelifte gedaante in de showrooms. Dat ligt eraan dat de coronapandemie ook het management van Mini niet ontgaan is en het moment voor de lancering van een modelupdate daardoor allesbehalve optimaal was.

Nu we ons langzaamaan aanpassen aan het nieuwe normaal stuurt Mini zijn bijgewerkte Countryman vanaf september 2020 de wereld in. De aanpassingen lijken daarin op het eerste zicht wat bescheiden, of toch voor de plug-inhybride. Waar de andere motorisaties vanaf de facelift namelijk kunnen genieten van een nieuwe achttrapsautomaat doet onze Countryman SE nog even verder met de oude zesbak. Ook de rest van de techniek blijft nagenoeg ongewijzigd. Hij krijgt natuurlijk wel de nieuwe bumpers en de guitige Union Jack-achterlichten om aan te sluiten bij de rest van het Mini-gamma.

Plug-in voorop

Daar hoort echter een nuance bij, want eigenlijk kreeg de Countryman plug-in al eens een noemenswaardige technische update. Vorig jaar werd hij namelijk voorzien van een nieuw batterijpakket goed voor 9,6 kWh aan stroom. Dat kwam niet alleen zijn elektrische rijbereik ten goede maar verzekerde ook de fiscale positie van de Countryman SE als “echte” plug-inhybride. Zo bleef de wagen dus voor (tot) 100% fiscaal aftrekbaar voor zakelijke rijders en bleef hij daarnaast ook vrijgesteld van wegenbelasting.

Om de Countryman SE met de huidige facelift klaar te stomen voor de Euro 6d-norm heeft Mini wel nog één aanpassing aan de aandrijflijn moeten maken. Elke Countryman is vanaf nu voorzien van een OPF, of Ottopartikelfilter, die fijn stof uit de uitlaatgassen filtert. Daardoor werd de benzinemotor naast schoner ook een fractie minder krachtig, wat bij de plug-in gecompenseerd wordt door de elektromotor iets meer vermogen te geven. De vernieuwde Countryman plug-in heeft dus nog steeds een totaalvermogen van 220 pk, maar daarvan komen er nu iets minder van de 1.5-liter driecilinder en iets meer van de elektromotor. De benzinemotor drijft daarin nog steeds de voorwielen aan en de elektromotor de achterwielen.

Vele kleintjes…

Ook binnenin blijft alles heel herkenbaar, al kreeg het dashboard wel een kleine update. Het infotainmentscherm is nu aanraakgevoelig en zit verwerkt in een meer minimalistische bedieningseenheid waar voorheen een cluster van fysieke knopjes zat. Ook de analoge tellers bovenop de stuurkolom moesten eraan geloven: daar prijkt nu een aantrekkelijk digitaal schermpje dat ons aan de volledig elektrische Mini doet denken.

Een meer verrassende aanpassing vinden we in de actieradius van de auto. Hoewel de batterijcapaciteit niet verandert met deze facelift is Mini er toch in geslaagd om hun Countryman SE een groter elektrisch rijbereik te geven. Het toverwoord hierin is: aerodynamica. Je zou het misschien niet meteen zeggen, maar de nieuwe bumpers en nieuwe spiegelkapjes veranderen de luchtweerstand van de wagen in die mate dat hij nu 4 kilometer verder komt op één lading stroom. De vernieuwde Countryman plug-in kan dus 61 kilometer in plaats van 57 kilometer lang geruis- en emissieloos rijden. Tijdens onze korte test met het nieuwe model bleek dit relatief waarheidsgetrouw, al moet je dan wel heel rustig rijden natuurlijk.

Een echte Mini

Daar zit misschien wel net het tegenstrijdige, want met deze Mini wil je niet altijd rustig rijden. Al hoeft dat geen probleem te zijn; het maakt hem eerder veelzijdig. De ophanging is relatief stevig waardoor de koets van deze SUV amper rolt in de bochten, en het stuur is strak en direct. Voeg daar een responsief gaspedaal, een competente versnellingsbak én het onmiddellijk beschikbare koppel van zijn elektromotor aan toe en je krijgt een fijne stuurmansauto. Zoals het een Mini betaamt, dus.

De nieuwe prijslijst begint bij 40.650 euro, waarmee de Countryman SE competitief geprijsd is tussen zijn plug-inconcurrenten. Reken wel op een paar duizend euro extra voor de nodige opties.

De vernieuwde Mini Cooper Countryman SE All4 zal geen potten breken qua innovatie, al is dat vooral omdat de echte technische update eigenlijk al een jaar eerder kwam. Wat onveranderd blijft is zijn status als zuinige gezinswagen voor de alledag, die tussendoor nog steeds een glimlach op je gezicht kan toveren op een bochtig weggetje.

Tekst: Joram Van Acker
Foto's: Mini

Getagged onder:
mini
Laatst aangepast op dinsdag, 10 november 2020 18:19

Gerelateerde items (op tag)