MG ZS EV: Nieuwe Europese entree voor MG. Thanks to China!

zondag, 18 oktober 2020 11:26
MG ZS EV: Nieuwe Europese entree voor MG. Thanks to China!

MG (Morris Garage) stond sinds 1924 voor iconische en opvallende auto’s uit Groot-Brittannië. Veelal waren dat sportwagens die garant stonden voor rijplezier. Denken wij maar aan de MG Midget, MGB en de kleine roadster MG TF. Met de RV8 hadden ze zelfs korte tijd een heuse 8-cilinder in het gamma. In 1980 stopte de productie van MG’s, tot BMW de Rover groep in 1984 overnam en toen nog enkele jaren gekloonde versies uitbracht. In 2001 kwam de overname door de Rover-groep en werden enkel nog de Z reeksen (MG ZR, ZS en ZT) uitgebracht. Helaas viel het doek in 2005 over de Rover-groep en dus ook over het merk MG.

In 2006 nam de Chinese groep SAIC (Shanghai Automotive Industry Corporation) het merk over, maar het zou nog tot 2011 duren voor er een eerste model – de MG 6 – in zijn vroegere thuisbasis Groot-Brittannië op de markt kwam. SAIC is uitgegroeid tot de 5de grootste autobouwer in China, met in 2018 een productie van 7 miljoen auto’s, verdeeld over diverse merken.
Op het Europese vasteland moest er tot oktober 2019 gewacht worden voor er een nieuw model kwam. Maar nu gooien ze deze MG ZS EV er tegenaan. Een elektrische SUV – cross-over. Het merk heeft trouwens grootse ambities, want binnen enkele jaren zou het gamma uit een 7-tal modellen moeten bestaan.

Middenklasser

Deze cross-over valt qua formaat in de middenklasse. Met een lengte van 4,3 meter en breedte van 1,8 meter is hij geen mastodont op de weg. Daarnaast richt hij zich vooral naar jonge budgetbewuste gezinnen. Wat design betreft houdt hij het op een mix tussen Mazda (CX30), Hyundai (Tucson) en Kia (Stonic). Lelijk is hij zeker niet. Al moet ons van het hart dat hij nogal hoog op zijn wielen staat en de wielkasten onvoldoende gevuld lijken. Omstaanders keken af en toe eens om, maar dat zou kunnen te maken hebben met het merk of het logo dat terug van weggeweest is. Er zijn nog kenners in autoland.
Ruim plaats binnenin, zowel voor-als achterin. Ook de koffer van 448 liter moet zeker volstaan voor je weekendspullen en de wekelijkse boodschappen, met plaats voor de laadkabels onder de koffervloer.
De MG ZS EV beschikt over 143 pk (105 KW). Een spurtje van 0 naar 100 km/u doet hij in 8,2 seconden. De topsnelheid is beperkt tot een theoretische 140 km/u, maar wij haalden op een verlaten snelweg (niet voortvertellen) toch 155 km/u. Dit zijn geen prestaties van een rasspurter, al is de duw in de rug bij het hernemen en vertrekken bij de verkeerslichten mooi meegenomen. Dit dankzij het koppel van 353 Nm dat onmiddellijk beschikbaar is.
Het batterijpakket is 44,5 Kwh groot en dat geeft op papier een rijbereik van een goeie 263 km (WLTP). Volgeladen haalt hij op de boordcomputer 256 km als je hem in de Ecomodus laat. In Normal-modus is dit 235 km. Wie constant de Sportmodus gebruikt, zal met slechts 210 km moeten tevreden zijn. Wij reden in Eco-modus een roadtrip vanuit Oostende naar Roeselare, om van daaruit de Westhoek te verkennen en terug te keren naar Oostende. Bij thuiskomst toonde de boordcomputer nog 43 km range. Het verbruik schommelde tussen minimum 14,3 Kwh/100 km en maximum 20,2 Kwh/100 km. Dat laatste was tijdens een snelwegtrip met veelvuldig gebruik van de cruise control. Vrij hoog verbruik toch.
Tijd om op te laden dus. Aan een snellader tot 80 Kw kan de MG in 40 minuten tot 80 % capaciteit. Aan een openbare laadpaal of je eigen wallbox van maximum 7 Kw, mag je rekenen op een nachtje slapen, dus een 8-tal uurtjes.

Bij gans onze oefening lieten wij wel telkens de airco opstaan. Helaas is er geen automatisch exemplaar, zelfs niet als optie. Bij momenten had het interieur het nogal lastig om voor wat verfrissing te zorgen.

Braaf

Rijden doet hij als een brave huisvader. Stil en zacht zonder al teveel problemen. Er is mogelijkheid tot regeneratief remmen, dit d.m.v. de zogenaamde KERS-knop net voor de bediening van de ronde schakelmodus op de middenconsole. Deze hadden wij liever via schakelpeddels aan het stuur, mogelijks hadden wij er dan iets meer gebruik van gemaakt. Er zijn 3 standen, maar een volledig “one-pedal-drive” is het niet.
De ZS EV rijdt voorspelbaar, veilig en niet speels. In snel genomen bochten helt hij enigszins over en bij een intense rit over kleine achterwegen, voel je het onderstuur meteen en hebben de voorwielen het iets moeilijker om terug het juiste spoor te vinden. Vooral in de Sport-modus viel dit op. Bij dergelijk rijgedrag zou de besturing iets meer feedback mogen geven. Problematisch is dit zeker niet, de kopers van deze MG zullen zich niet onmiddellijk op die manier willen uitleven.
Op comfortvlak is alles aanwezig om het de inzittenden zo aangenaam mogelijk te maken. De zetels zitten goed, de wagen is stil en er is geen hinder van windgeluiden rond de spiegels. De afwerking is zeker in orde, behalve misschien hier en daar wat harde plastics. De uitrusting is compleet met o.a. adaptieve cruise control, DAB-radio en panoramisch open dak. Het infotainment-systeem kan echter beter op vlak van gebruiksgemak en snelheid van de navigatie. Als je echt genoeg hebt van de navigatie, is er ook nog Apple Car play of Android auto. Draadloos opladen van de gsm is niet beschikbaar.
Prijsbreker
Maar het belangrijkst van deze auto is zijn prijs. De basisversie Comfort is er vanaf 30 985,- €. Onze geteste Luxury-versie is er voor 32 985,- € met als aanvullende uitrusting de kunstlederen bekleding, lichtmetalen 17-duims velgen, blind spot monitoring en het panoramisch open dak als aanvulling op de al rijkelijk uitgeruste standaardversie. Reken er dan nog 650,- € bij voor metaalkleur, tenzij je hem in het wit bestelt. Er zijn in totaal slechts 5 kleuren. Bestellen en afhalen luidt het bij MG, want de wagens zijn onmiddellijk beschikbaar. Take away wordt in deze tijden alsmaar populairder, dus MG heeft dit goed gezien. Concurrentie in dit segment komt vanuit Franse hoek met de Peugeot e-2008 (vanaf 32 849,-), Kia e-Niro (vanaf 39 040,-) en Hyundai Kona (vanaf 35 499,-).

Met de ZS EV zet het nieuwe MG hun eerste stappen op de Europese elektromarkt. Gezinnen die milieubewust autorijden verkiezen en daarnaast ruimte belangrijk vinden, comfortabel op weg willen voor een correcte prijs, kunnen niet naast deze no nonsense EV.

PLUS
- correcte prijs
- standaarduitrusting
- ruimte binnenin
MIN
- gebruiksvriendelijkheid infotainment
- geen automatische airco
- rijbereik mag iets hoger

Laatst aangepast op donderdag, 21 januari 2021 19:23