Primeurtest: Citroën Ë C4 Shine Pack

zondag, 06 december 2020 10:22
Primeurtest: Citroën Ë C4 Shine Pack

Het C-segment is zowat het drukst bevochten autosegment wat verkoopcijfers betreft. Om het verstaanbaar te zeggen, dit is de populaire Golf-klasse. Herkenbaar als berlines oftewel hatchbacks met 5 deuren. Het C-segement is goed voor 38 % van de autoverkoop. In dit segment zijn zo’n 28 % hiervan hatchbacks.

Ook Citroën begrijpt dit. Sinds 1928 tot op heden verkocht het Franse merk in dit segment ruim 12,5 miljoen auto’s. Daarbij legendarische namen als de Citroën Ami, de GS en de BX. De laatste jaren was deze klasse een beetje in onmin geraakt bij Citroën, door de overvloed aan SUV’s en de toenemende vraag hiernaar. Dit maakt Citroën nu goed met de komst van een volledig nieuwe Citroën C4. Deze wordt meteen zowel in benzine, diesel en volledig elektrisch gelanceerd. Wij mochten op uitnodiging van Citroën Belux een namiddag op pad met de nieuwe Ë C4, samen met zijn benzinebroer. Opvallend, het trema boven de E, net als het trema in de merknaam.

Het design van deze C4 is onmiskenbaar Citroën. Een ontwerp dat geïnspireerd is op de conceptcar uit 2019, met de toepasselijke naam 19-19. Zeker de lichtpartij vooraan ligt de link naar dit studie-ontwerp. De berline is 4,36 meter lang, 1,80 meter breed en 1,52 meter hoog. De Fransen gaan er prat op deze auto wat hoger te maken dan de klassieke berline uit het segment. Dat betekent concreet dat de nieuweling zo’n 3 à 4 centimeter hoger is dan zijn concurrenten. Achteraan is het wat drukker, hier herkennen wij zelfs wat trekken van ene Honda Civic. Zijn silhouet levert een Cx-waarde van 0,28 op. Alles bij elkaar een geslaagd model vinden wij. De gelijkenis met de eerder genoemde GS is zeker terug te vinden.

Comfort met grote C

Maar Citroën staat natuurlijk voor comfort. En dat is hier nadrukkelijk aanwezig. Citroën wil comfort in deze C4 met grote C schrijven. En daar slagen zij wonderwel in. De Ê C4 rijdt superzacht. Citroën noemt dit tegenwoordig Citroën Advance Comfort. Mede door de Progressive Hydraulic Cushions, een nieuwe specialiteit van het merk. Even wat uitleg over de werking. De vering met hydraulische, progressieve druklagers voegt aan beide zijden twee hydraulische druklagers toe. Dit voor het opspringen en voor het samendrukken. De vering werkt dus 2-ledig, afhankelijk van de belasting ook. Bij licht samendrukken en uitzetten regelen de veer- en schokdempers de verticale bewegingen zonder de hydraulische druklagers te belasten. Dit geeft de indruk dat de auto over de wegoneffenheden en vervormingen vliegt, het zogenaamde vliegend tapijteffect. Wij moeten zeggen dat dit zeer geslaagd is. Voor wie houdt van zachtheid en soepele ophangingen, ben je aan het juiste adres. Bij grote samendrukkingen en uitzettingen werken de veer- en schokdempers samen met de hydraulische druklagers die de beweging geleidelijk afremmen. Hierdoor worden plotselinge haltes en stops tijdens de rit vermeden. De hydraulische lagers absorbeert en verdrijft de opgeslagen energie. Geen sprake van opveren, de inzittenden zijn perfect geïsoleerd van de weg. Citroën doet zijn naam alle eer aan. Enkel de besturing had nog iets meer feedback mogen geven, om de beleving toch nog iets dynamischer te maken. En na de test met de elektro-versie, deden wij even nog een ritje met de benzineversie. Deze lijkt harder afgeveerd, maakt meer lawaai en zodoende lijkt de elektro-auto hier de betere keuze.

Elektropakket

De elektromotor en het batterijpakket leveren respectievelijk 136 pk (100 Kw) en 50 Kwh. Het recept dat in het PSA-gamma reeds de Opel Corsa e, Peugeot e-208 en 2008 aandrijft. Dit laat de Ê C4 toe op te trekken naar 100 km/u in 9,7 seconden en een top van 150 km/u te claimen. Nogmaals in alle stilte en dan is de zachtheid van de ophanging zoals hierboven beschreven des te meer opvallend. Het rijbereik moet de 320 kilometer halen. Opladen kan aan 100 Kwh en dan ben je in 30 minuten 80 % procent bijgeladen. Beschik je over een wallbox, dan zal dit tussen 5u en 7u30 innemen. Aan een normaal stopcontact zal dit tussen 15u en 24u bedragen. Het reële verbruik hebben we tijdens de kennismakingstest niet kunnen meten. In de verschillende rijstanden levert de elektro-Citroën verschillende vermogens, gaande van 82 pk in Eco, over 109 pk tot de volle 136 pk in sportstand. Het regeneratief remmen kan niet geregeld worden via paddles aan het stuur.

16 opbergvakken

Wat praktische aspecten betreft, pakt Citroën uit met niet minder dan 16 opbergvakken verspreid over de ganse auto. De centrale console, de zijkanten en de achterkant en koffer. Opvallendste nieuwe item is de tablethouder aan de rechterkant vooraan. Een uitschuifbare lade waarop een tablet of laptop kan geplaatst worden. Je pubers die vooraan plaats mogen nemen zullen blij zijn. Of als journalist ons laten rijden en ondertussen de teksten uittikken. Slimme vondst.
De koffer is 380 liter groot en ons viel op dat de klep wel heel zwaar is om te openen en te sluiten. Een elektrische hulp is niet voorzien.
Het interieur combineert digitale instrumenten met fysieke knoppen voor o.a. de bediening van de airco.
Prijs
De nieuwe Citroën Ê C4 is er vanaf 35 600,- €. Zeker concurrentieel, vermits een VW ID.3 in dezelfde klasse speelt en er is vanaf 35 650,- € en een goed in de uitrusting zittende versie ook zo rond 38 000 tot 40 000,- € zit. Onze geteste versie Shine Pack kostte 41 340,- € met o.a. head-up display, lederen zetels, open dak en nog hier en daar wat leuks. Een vergelijkbare benzineversie met 130 pk kost in dezelfde versie 32 500,- €. Ruim prijsverschil nog steeds. Zoals eerder aangehaald, lijkt ons de Ê C4 de betere keuze in het gamma.

Citroën schrijft eens te meer comfort met grote C met de nieuwe Ê C4. Met zijn hydraulische veren en ultrazacht veercomfort zweeft hij over de wegen en dan komt een elektro-aandrijving prima tot zijn recht. Hij getuigt van een design dat onmiddellijk herkenbaar is, is ruim van binnen en niet super high tech in bediening. Nu nog de prijs wat dichter bij de benzine- en dieselversie krijgen en dan krijg je het publiek ongetwijfeld beter overtuigd van het zalig rijden met een EV-auto.

PLUS

- comfort en stilte
- de betere keuze t.o.v. benzineversie
- herkenbaar Citroën

MIN

- zware kofferklep
- prijs t.o.v. benzineversie
- feedback stuur

tekst en foto’s: Filip Dewulf

Laatst aangepast op donderdag, 17 december 2020 00:02