Test Audi A3 Sportback 40 TFSIe S Line

dinsdag, 15 december 2020 16:33
Test Audi A3 Sportback 40 TFSIe S Line

Premium aan de stekker

In 1996 lanceert Audi in de compacte middenklasse de A3 op het platform van de VW Golf uit dezelfde groep. De A3 wil een luxueuze Golf zijn en is het aan zichzelf verplicht te concurreren met het Duitse duo BMW 1-reeks en Mercedes A-klasse.
De vierde generatie van deze Audi A3 is sinds de zomer beschikbaar. Aan de buitenkant is hij niet revolutionair veranderd. Hij oogt van opzij wel agressiever met zijn uitstulpende wielkasten. Bij de eerste aanblik lonkt hij zelfs wat naar een RS6, of is dit te hoog gegrepen.
De A3 zet ook de trend verder die ook andere constructeurs doorzetten, door geen driedeursversie meer aan te bieden. Deze A3 is zodoende enkel beschikbaar als Sportback 5-deurs en als Berline 4-deurs.
Het gamma bestaat uit benzine- en dieselversies en vanaf heden komen ook de hybrideversies eraan. Wij testten de A3 plug-in in zijn 40 TFSIe versie.

Onder de motorkap ligt dezelfde aandrijflijn als in zijn neef VW Golf eHybrid: een 1.4 TSI met 150 pk gecombineerd met een elektromotor van 80 kW (109 pk) die in het carter van de S tronic met zes versnellingen is ingewerkt. Het geheel ontwikkelt 204 pk en 350 Nm. Optrekken van 0 naar 100 km/u gaat hiermee in 7,6 seconden.
Rijden doet hij uiterst vlot. Zeker het gecombineerd elektro en benzine rijden zoals wij dit graag noemen. Starten doet de auto telkens in EV-mode, waardoor nog eens het belang van tussendoor opladen benadrukt wordt. Daarnaast is er de Auto Hybrid modus, waarbij de auto de gepaste aandrijving kiest volgens het traject. In combinatie met de navigatiegegevens is dit de meest aangewezen keuze. Het overschakelen tussen de beide instellingen verloopt vlekkeloos en zonder schokken.

De wegligging is geruststellend en veilig. Voelt zelfs nog vrij zacht aan, maar met voldoende feedback. De rijmodi kunnen via het Drive Select aangepast worden aan de stemming van de bestuurder. Dit gaat van Efficiency, Comfort, Dynamic tot Individual. Wij houden het graag bij Dynamic om toch maar een sportieve indruk na te laten. De besturing geeft voldoende feedback en is daarnaast vrij licht. Ook de grip van deze voorwielaandrijver is steeds voldoende en koetswerkbewegingen worden voorbeeldig gefilterd. Een vierwielaangedreven Quattro-versie staat niet in de catalogus, ook niet voor de 45 TFSIe uitvoering met 245 pk. Een beetje jammer vinden wij dat. Niet dat de grip een probleem is, maar vermits in het gamma heel veel keuze is, zou hier ook de keuze moeten kunnen.

4 uur laden

Het elektrisch rijbereik bedraagt volgens de WLTP-norm tot 70 kilometer. Wij haalden dit na iedere laadbeurt helaas niet. Slechts 43 kilometer was ons maximum. Mogelijks te wijten aan de koude decembertemperaturen ? Opladen gaat vlot via de bijgeleverde kabel in zo’n 4 uur aan een laadpunt. Een snellaadmogelijkheid is er niet. De kabels kunnen in de koffer opgeborgen worden in een tas, die zelf aan de zijkant van de koffer vastgemaakt kan worden.
Het verbruik schommelt tussen 0,0 liter benzine per 100 km bij een volledige elektrorit tot een maximum van 5,9 liter/100 km als de benzinemotor het werk alleen moet doen. Zeker aanvaardbare cijfers. Nogmaals willlen wij het belang van tussendoor opladen aankruisen, anders heeft een dergelijke plug-in hybride auto geen zin volgens ons. En dan is het misschien jammer dat het elektrisch rijbereik tijdens onze test niet verder reikte dan 40 tot 43 km.

Vernieuwend Interieur

De grootste vernieuwing van deze A3 zit ongetwijfeld in het interieur. Hier kunnen wij zelfs spreken van een revolutie. De stijl die ondertussen ook in ander Audi modellen zijn intrede deed. Om te beginnen het nieuwe en volgens ons zeer geslaagde dashboard. Standaard is er een 10,25 duim groot scherm digitale tellerpartij. Daarnaast een tweede 10,1 duimscherm centraal in het midden voor het infotainment. Deze wordt niet langer bediend via de centrale druk- en draaiknop van het vorige MMI. Nu bedien je alles met de rechterwijsvinger. Niet altijd een verbetering vinden wij, de MMI knop was één van onze favorieten. En het kan nog fraaier, met de in optie verkrijgbare Virtual Cockpit Plus, weliswaar een meerprijs van 2 430 €, maar zeker een aanrader. De bijkomende navigatie- en andere rijgegevens laten zich op dit 12,3 duim scherm op verschillende manieren configureren. Wij zijn enorme fan van dit systeem en persoonlijk is dit één van mijn favoriete infotainmentsystemen op de markt.
En zeker positief is dat niet alles via je vingers gebeurt. Er zijn nog klassieke toetsen voor functies als de airco. Daarnaast kan ook stembediening.
En zeker het vermelden waard zijn de stoelen. In ons testexemplaar waren dit de semikuipstoelen die meegeleverd worden in het S Line pakket. In combinatie met de dikke stuurvelg van datzelfde S Line is een dynamische rijstijl zeker mogelijk.

Budget en concurrentie

Wie koopjes wilt doen, is bij Audi aan het verkeerde adres. De A3 40 TFSIe is er vanaf 38 840,- € met standaard DAB radio, digitale cockpit, manuele airco, keyless starten, 16-duimsvelgen, regen- en lichtsensor als voornaamste items. Wil je meer, dan is er de Advanced vanaf 39 940,- € met 17-duimsvelgen en meer uitgesproken bumpers en hier en daar wat chroomaccenten. De door ons geteste S Line is er vanaf 40 200,- € met nog specifiekere bumpers, S Line logo’s, dakspoiler en specifieke 17-duimsvelgen. En daarna komt de omvangrijke optielijst eraan. Onze testwagen tikte af op 55 630,- € met als voornaamste opties de Virtual Cockpit Plus, de S Line sportzetels, parking assist met achteruitrijcamera, comfortsleutel, zwarte dakhemel, cruise control met afstandsregeling en parkeerassistent. Gelukkig zijn een aantal opties gebundeld in packs, waardoor de pijn iets verzacht wordt wat de rekening betreft.
Concurrentie zit in eigen huis met de VW Golf E-Hybrid met hetzelfde motor- en elektropakket vanaf 42 950,- €. En verder kijken wij naar het Duitse duo BMW en Mercedes. Mercedes A 250e (218 pk) vanaf 40 535,- €. BMW biedt nog geen plug-in hybride aan van de nieuwe 1 Reeks. Concurrentieel zit de Audi zeker op niveau, maar goedkoop is hij zeker niet. Fiscaal blijft een plug-in hybrid zeker interessant en dan vooral voor zelfstandigen, voor particulieren kan de meerprijs t.o.v. een gelijkaardige benzineversie wel een domper op de feestvreugde zijn.

De nieuwe Audi A3 40 TFSIe plug-in hybride is een stijlvolle middenklasser die hoog scoort met zijn nieuwe interieur en de daarbij gekende afwerking waarvoor Audi borg staat. Indien je budget het toelaat, dan kies je graag opties, waardoor hij zijn premiumstatuut ruim verdedigt. Daarnaast is het een aangename reisgezel met een gezonde wegligging. Alleen het rijbereik in de praktijk valt wat tegen t.o.v. de officiële cijfers. Daarnaast is hij comfortabel, stuurt hij goed en kan je via de diverse instellingen de auto aanpassen aan je wensen. Het gemak waarmee dit alles verloopt is tevens een onderdeel van de verfijning die Audi biedt.

PLUS
- luxeversie van de Golf
- interieur
- afwerking

MIN
- prijs met opties
- elektrisch rijbereik bij koude temperaturen
- geen Quattro beschikbaar

 

tekst en foto’s: Filip Dewulf

Laatst aangepast op maandag, 15 februari 2021 13:45