Test Toyota Yaris Hybrid

vrijdag, 15 januari 2021 19:37
Test Toyota Yaris Hybrid

Recht toe recht aan hybride


Het lijkt al een eeuwigheid geleden toen Toyota in 1997 de Prius lanceerde. De eerste auto waarbij een benzinemotor ondersteund werd door een elektromotor. Het legde het Japanse merk geen windeieren want ondertussen rijden reeds 9 miljoen dergelijke auto’s wereldwijd rond.

Het huidige gamma telt 7 modellen waar hybride combinaties beschikbaar zijn. Wij testen de nieuwste telg, de vorig jaar gelanceerde Yaris Hybrid. Dit model is ondertussen toe aan zijn 4de modelgeneratie.


De Yaris komt meer dan ooit fris voor de dag met zijn grote radiatorrooster en de smalle lichten vooraan. Ook in zijprofiel en achteraan ziet hij er met zijn brede schouders volwassen uit en toont hij volgens ons groter dan hij in werkelijkheid is. Ook de combinatie met de zwarte b-stijlen en zwart dak is geslaagd.

Dit is een B-segmenter, het terrein van concurrenten als Renault Clio, Ford Fiesta, Opel Corsa, Hyundai i10, Honda Jazz en andere Citroëns C3’s. Ook hier de trend om enkel nog vijfdeursversies te leveren. Een driedeurs is er niet of je kiest voor de die-hard Yaris GR, die in een beperkte reeks het imago van het WRC rallykampioenschap moet hoog houden.

Onze Yaris Hybrid heeft behalve zijn voorkant niets gemeen met het rallywapen. De Hybrid-versie wordt aangedreven door een 1.5 VVTi driecilinder in combinatie met een kleine elektromotor. Het levert een vermogen van 116 pk (85 Kw) op.

Elektrisch tot 50 km/u

De elektromotor haalt zijn energie uit een nieuwe lithium ion batterij en kan tot een snelheid van 50 km/u elektrisch rijden. Dat voel je helemaal niet, maar je hoort het wel. Of beter, je hoort op dat moment niets. Dat levert een kort elektrisch rijbereik op, maar genoeg om een kleine rit door de stad elektrisch te doen. Je kunt ook zelf de knop EV aanzetten, althans wanneer het hybridesysteem voldoende geladen is. Vanaf het moment dat je meer vermogen vraagt, komt de verbrandingsmotor in actie en hoor je een wat rauwe brom, die soms wat teveel doordringt in het interieur. Bij normaal gebruik merk je het EV-rijden af en toe bij gas lossen of remmen. Of je selecteert de B-stand in de versnellingspook waardoor de motor meer gaat recupereren. Er zijn 3 rijstanden: Eco, normaal en Power. Veel verschil levert dat niet op. Wij lieten de auto meestal in de normale stand, ook de stand waarin hij vertrekt. De beide andere standen worden in het dashboard aangeduid.

Presteren doet de Yaris Hybrid zeker vlot. Een spurtje trek je in 9,7 seconden naar 100 km/u en dat is een forse verbetering t.o.v. het vorige model dat hiervoor nog 12 seconden nodig had. Laten wij 10 seconden als referentie nemen, dus dit zit goed.

Verbruik

Nog belangrijker dan het presteren, is ongetwijfeld het verbruik. Zeker in het geval van een hybride. Toyota geeft een normverbruik op van 3,8 liter/100 km. Wij haalden bij gemengd gebruik een 4,4 liter/100 km. Wanneer je er iets meer de pees oplegt en wat meer snelweg doet, dan toont de boordcomputer al snel een 5,7 liter op 100 km. Bij fors accelereren dringt ook het motorgeluid meer binnen en heeft de e-CVT bak meer moeite met het toerental op peil te houden. Het typische nadeel van een CVT-versnellingsbak. Deze Yaris is best zuinig als je hem normaal rijdt. Op die manier profiteer je optimaal van het hybride-systeem, die dan correct gebruik maakt van zijn elektromomenten op momenten wanneer dat nodig is. Op die momenten is de Yaris best een aangename stadsrakker. Zijn wegligging is gezond, al is de besturing wel wat licht. Voor het ruigere werk is er immers de reeds eerder genoemde Yaris GR. Een mens moet al zijn prioriteiten kennen.

Praktisch

Wat interieur en functionaltiteit betreft zijn er weinig tierlantijntjes bij deze Toyota. Alles is makkelijk terug te vinden, de navigatie doet zijn werk naar behoren. Alleen de bluetooth verbinding was af en toe weggevallen bij het instappen waardoor wij terug even de telefoon moesten opnieuw verbinden. De afwerking is prima, alleen missen wij wat frivoliteit. Het interieur is heel donker en komt zodoende somber over. Jammer.
Zitten doe je vooraan in goed bemeten stoelen, achterin is de been- en zitruimte krap.
De koffer is dan weer 286 liter groot, maar uitbreidbaar door de bank in 2 delen neer te klappen.

Budget

Een basis Yaris Hybrid is er vanaf 19 220,- €. Daarmee zit hij vrij goed in de uitrusting op vlak van veiligheid en daarnaast is b.v. reeds een adaptieve cruise control standaard. Er zijn in totaal zes uitrustingsniveaus. Onze geteste versie was een Style versie met een prijs van 27 820,- €. Vergelijkbare hybrides zijn er bij Renault met Clio met de E Tech en die is er vanaf 25 650,- € en bij Honda is de nieuwe Jazz ook in hybride beschikbaar vanaf 21 800,-. Supergoedkoop zijn deze stadsmussen niet echt, maar concurrentieel zit de Yaris wel goed en hij biedt waar voor zijn geld.

De nieuwe Toyota Yaris is in zijn hybrideversie een meer dan vlot rijdende auto. Als je hem correct gebruikt, dan is hij ook zuinig. Hij biedt tevens een correcte uitrusting voor zijn prijs. En hij ziet er ook goed uit, alleen jammer dat dit niet doorgetrokken wordt in het interieur, waar het veelvuldige zwarte plastic een sombere indruk geeft.

PLUS

- lijn
- aangename hybride aandrijving
- aangename wegligging

MIN

- vrij somber en donker interieur
- e-CVT bij felle acceleraties
- motorgeluid

 

tekst en foto’s: Filip Dewulf