Jeep Compass PHEV "Trailhawk": SUV in het DNA

maandag, 18 januari 2021 12:00
Jeep Compass PHEV "Trailhawk": SUV in het DNA

Terwijl je een Spa drinkt schrijf je met een Bic op een post-it dat je zeker je Kodak niet mag vergeten mee te nemen. In de vorige zin zitten vier merknamen, die ondertussen helemaal ingeburgerd zijn, en aldus een soortnaam zijn geworden. En zo is het ook met Jeep. Vooral in de beginjaren van de SUV, werden de steeds populairder wordende luxueuze terreinwagens nogal eens ‘ een Jeep’ genoemd. Iedereen weet namelijk dat je het over een wagen hebt die hoog op de poten staat en beschikt over heel wat offroad capaciteiten als je het over een Jeep hebt.

Mooie comeback

Maar hoewel het merk Jeep steeds heeft genoten van een onwaarschijnlijke naamsbekendheid, bleven de verkoopcijfers niet altijd hoge toppen scheren. Op de Belgische markt werden in 2014 nog amper iets meer dan 1000 wagens van het merk verkocht. Door in te spelen op de markt, en de steeds populairder wordende SUV, slaagden ze er bij Jeep in om vijf jaar later bijna 5.000 Jeeps te verkopen in België. Dit is alvast een mooie inhaalbeweging, die niet meer dan logisch is voor een merk waarbij SUV in het DNA zit.

Elektrificatie

Zo’n comeback is één ding, je verworven positie verdedigen en liefst nog versterken is in vele gevallen moeilijker. Maar ook hier lijkt Jeep zich te wapenen voor de strijd. Door volop in te zetten op de elektrificatie van het gamma, wordt tegemoet gekomen aan de grote vraag op de markt naar ecologische wagens. De twee eerste telgen uit het plug-in hybride gamma van Jeep, zijn de Renegade en de Compass. Bij beide modellen werd ‘4xe’ toegevoegd aan hun typebenaming, want met die extensie duiden ze bij Jeep aan dat de wagen zowel over een verbrandingsmotor als over een elektromotor beschikt.

Wij gingen enkele dagen op pad met de Jeep Compass 4xe ‘trailhawk’. De Compass beschikt over vierwielaandrijving, en beschikt in deze uitvoering over een 1,3 liter turbobenzinemotor, die 180 pk levert, gecombineerd met een door een 11,4 kWh krachtige accu ondersteunde elektromotor, die hier nog eens 60 pk aan toevoegt. De benzinemotor beschikt over een koppel van 270 Nm, de elektromotor over 250 Nm. Al bij al leuke prestaties.

Het Jeep-gevoel

Deze Jeep Compass ziet er een beetje anders uit dan de meeste SUV’s die momenteel rondrijden. Je zou kunnen zeggen dat dit een terreinwagen is die wat is gepimpt om meer klasse uit te stralen, terwijl vele hedendaagse SUV’s meer zijn gaan lijken op een forse stationwagen die wat hoger op de poten is gezet. Bij Jeep dragen ze vrijheid en avontuur hoog in het vaandel, en deze Compass straalt deze twee waarden ontegensprekelijk uit. Hij lijkt helemaal klaar voor de snelweg, maar je ziet zo dat hij zich ook prima in z’n nopjes zal voelen tijdens een fiks modderbad.

Ook binnenin wordt deze lijn helemaal doorgetrokken. Alle luxe en comfort zijn aanwezig, maar in tegenstelling tot sommige andere SUV’s, krijg je wel nog het gevoel dat je instapt in een terreinwagen, en niet in een luxesalon. Zo’n luxesalon hoeft voor ons niet, en misschien was het een bewuste keuze van Jeep om het interieur een beetje rudimentair te houden, onder het mom van vrijheid en avontuur, maar naar onze smaak mocht het interieur net iets meer klasse uitstralen, en zou een faceliftje binnenin niet misstaan. Dit komt mede omdat het infotainmentsysteem er ietwat gedateerd uitziet, hoewel dit naar behoren functioneert, en beschikt over alle functies die je mag verwachten van zo’n systeem in 2021. Of het de bedoeling was van Jeep om het interieur niet al te luxueus te maken weten we niet, maar misschien draagt het bij tot het Jeep-gevoel dat je krijgt wanneer je instapt en gaat rijden. Je gaat de weg op met een luxueuze terreinwagen, en niet met een verhoogde luxewagen.

Zowel de bestuurder als de passagiers mogen in de Compass overigens niet klagen over een gebrek aan ruimte. Vooraan heb je meer dan voldoende ruimte, maar ook achteraan kan je makkelijk twee volwassenen meenemen, zonder dat die al te vlug zullen klagen over een gebrek aan beenruimte. Dat er meer dan voldoende binnenruimte is, is enigszins verrassend, want qua buitenafmetingen is de Jeep Compass met z’n 4,40 meter zeker niet de langste in z’n klasse. Mooi meegenomen dat je ondanks de ruimte binnenin toch makkelijk kan sturen in het stadsverkeer, en dat ook parkeren vlot kan. De kofferruimte is ietsje kleiner dan bij de Compass zonder elektromotor, maar met 420 liter, zeker nog aanvaardbaar.

Elektrisch of op benzine

De manier waarop het hybridesysteem werkt, kan op drie manieren worden ingesteld. Bij het vertrekken sta je automatisch in Hybrid modus. Hier wordt, zoals kan worden verwacht, de ideale balans opgezocht tussen elektrisch rijden en rijden met de elektromotor, afhankelijk van de omstandigheden en je rijstijl. Wel zal de Compass er in deze stand steeds de voorkeur aan geven om zoveel mogelijk de voorkeur te geven aan elektrisch rijden. Zo zal je bij het starten, wanneer je niet meteen als een Formule-1 piloot uit de startblokken wil schieten, en indien de accu redelijk is opgeladen, steeds elektrisch vertrekken. Eens het een beetje sneller gaat, of wanneer de accu leggeraakt, wordt steeds meer gekozen voor de benzinemotor. Het overschakelen tussen alle mogelijke combinaties gaat relatief vlot, maar soms voel je wel dat het systeem overschakelt, wat een beetje jammer is.

Naast de hybrid stand kan je ook opteren om helemaal elektrisch te rijden, in de Electric modus. Uiteraard kan dit enkel met een voldoende opgeladen batterij. Met zo’n volle accu kan je in electric modus ongeveer 50 kilometer rijden, wat zeker niet slecht is. Als de batterij leeg geraakt, bij een topsnelheid van 130 km/u, of wanneer je het gaspedaal helemaal tot het einde indrukt, zal ook in deze stand de verbrandingsmotor bijspringen. Elektrisch rijden is in deze Jeep Compass echt wel plezant, zeker omdat je van deze stoere wagen niet echt verwacht dat hij als hij wil ook zo stil kan zijn.

Tenslotte beschik je nog over de E-save stand. In deze stand kan ervoor worden gekozen om de batterijstatus op peil te houden (battery save), door hoofdzakelijk de verbrandingsmotor te gebruiken, maar je kan ook kiezen voor een stand waar je de batterij oplaadt terwijl je rijdt. In deze laatste stand, die voortreffelijk werkt, grijpt de elektromotor nooit in, en zal de batterij optimaal worden opgeladen. Dit is vooral handig wanneer je bijvoorbeeld naar een stad rijdt, en je er zeker wil van zijn dat je in het stadverkeer elektrisch kan rijden. In deze battery charge stand kan je op het dashboard mooi volgen hoe snel de batterij wordt opgeladen, en hoeveel kilometer je elektrisch kan rijden.

De rijmodi van de 4xe zijn dus makkelijk begrijpbaar en recht voor de raap. Zo hebben we het graag, want er bestaan andere voorbeelden waar het begrijpen van de verschillende instellingen bijna hogere studies vereist.

Voel de weg

Dat de Jeep Compass over een relatief stoer uiterlijk beschikt wist je al, dat de afwerking binnenin ‘puur’ is, ook, en dat wordt helemaal doorgetrokken in het rijgedrag van deze wagen. Met de Jeep Compass heb je ook tijdens het rijden nooit het gevoel dat je in een luxesalon, laat staan op een vliegend tapijt zit. Je voelt niet elke kleine oneffenheid in de weg, maar een ietwat groter putje of bultje wordt zeker niet volledig gedempt. Ook hoor je wel wat rolgeluid, en als je stevig gas geeft op de verbrandingsmotor, hoor je de muziek ook even ietsje minder. Niets van dit alles is echt storend, en het draagt wellicht ook bij aan het gevoel dat je echt met een auto aan het rijden bent. Ons stoorde het niet echt, we konden het zelfs appreciëren (vrijheid en avontuur alweer), maar als je wil weten of het jou stoort ben je beter dat je eens een testrit scoort.

Je kan het rijgedrag van de Jeep Compass ook aanpassen aan de ondergrond waarop je aan het rijden bent, en dat is toch eerder uitzonderlijk in een SUV in deze klasse. Zo kan je kiezen voor Auto, Sport, Snow, Sand/Mud en, enkel op de trailhawk, voor Rock. Uitleggen wat deze standen precies allemaal activeren en deactiveren zou ons echt te ver leiden, maar net zoals bij de rijmodi spreken ook deze standen eigenlijk voor zich. Ondermeer de stuurinrichting, gasrespons en transmissie worden aangepast afhankelijk van de gekozen ondergrond. Ook kan er gekozen worden voor twee AWD-standen. Ofwel kies je voor 4WD lock, waar zoveel mogelijk wordt gebruik gemaakt van vierwielaandrijving, in 4WD low worden vermogen en prestaties optimaal gebruikt op zeer moeilijk terrein. Wij deden met de wagen enkele offroad zandweggetjes, en daar draait hij alvast z’n hand niet voor om, en de wagen geeft je ook meer dan voldoende vertrouwen op dit terrein. Maar ongetwijfeld kan hij ook op veel zwaardere ondergrond goed uit de voeten.

Beperkte actieradius

Naar verbruik toe hangt het ook bij deze Compass veel af van de manier waarop je hem gebruikt. Het is een beetje jammer dat de benzinetank in deze Plug-in hybride amper 36,5 liter groot is. Ok, de autonomie wordt nog met 50 kilometer verhoogd door de elektromotor, maar met de Jeep Compass 4xe zal re actieradius altijd een beetje beperkt blijven. Bij een verbruik van een zevental liter per 100 kilometer, moet je na een goede 500 kilometer dringend op zoek naar een benzinestation.

Hoeveel je precies zal verbruiken met deze Compass, valt echt moeilijk te zeggen. Het verschil tussen stadsgebruik en gebruik op de snelweg in pakweg e-save mode is echt te groot, en is heel sterk afhankelijk van het gebruik. Weet wel, dat het door goed gebruik te maken van het hybridesysteem, door hem bijvoorbeeld regelmatig op te laden, echt mogelijk is om heel zuinig met deze wagen te rijden.

Waar voor je geld?

De basisversie van de Jeep Compass 4xe, de limited, heb je vanaf € 43.300. Daarvoor krijg je de 130 pk sterke 1,3 liter benzinemotor, aangevuld met een elektromotor van 60 pk, 190 pk in totaal dus. De trailhawk waarmee wij reden beschikt over 240 pk, en heb je vanaf € 43.800. Al bij al niet veel meer dan de limited. De S-versie voegt nog wat opties toe aan het pakket en kost nog eens 1.000 euro meer. De Trailhawk lijkt ons de leukste keuze, vooral omdat je met deze al over de 240 pk beschikt. Qua uitrusting mochten de instapversies wel iets beter zijn uitgerust, want moeten bijbetalen voor elektrisch inklapbare buitenspiegels, vonden we wat bizar bij een wagen in deze prijsklasse.

Vergeleken met de concurrentie is de prijs van de Compass aanvaardbaar en ligt deze in de lijn der verwachtingen. Zeker te overwegen als je met een ietwat opvallendere SUV de baan op wil, waar je ook nog eens offroad mee kan.

Pro

  • Stoer, avontuurlijk uiterlijk
  • Makkelijke te begrijpen rijmodi
  • Het gevoel van echt autorijden

Contra

  • Infotainmentsysteem lijkt gedateerd
  • Actieradius valt tegen
  • Interieur kon iets moderner

Tekst: Jochen Scheire
Foto's: Jochen Scheire, Jeep

Getagged onder:
jeep
Laatst aangepast op maandag, 18 januari 2021 12:02

Gerelateerde items (op tag)

Eerste test: Jeep Avenger, Lichtgewicht EV

Jeep lanceert zijn eerste elektrisch model. En dat gaat niet onopgemerkt voorbij. In januari kaapten ze meteen de titel “auto van het jaar 2023” weg, voor de neus van de blitse VW ID.BUZZ en de Nissan Ariya. Hoe goed die auto van het jaar is, konden wij uittesten in het zonnige zuiden, in Malaga.

Eerste test: Jeep Avenger, Lichtgewicht EV

Jeep lanceert zijn eerste elektrisch model. En dat gaat niet onopgemerkt voorbij. In januari kaapten ze meteen de titel “auto van het jaar 2023” weg, voor de neus van de blitse VW ID.BUZZ en de Nissan Ariya. Hoe goed die auto van het jaar is, konden wij uittesten in het zonnige zuiden, in Malaga.

Jeep op de Brussels Motor Show 2023

  • Nieuwe Jeep Avenger : 100% elektrisch, 100% Jeep
  • Jeep Avenger 4x4 Concept : De ultieme uitdrukking van Jeeps legendarische capaciteiten, versterkt door elektrificatie
  • Nieuwe Grand Cherokee 4xe : het beste van twee werelden
  • Compass en Renegade e-Hybrid : 15% minder brandstofverbruik