Maxus EV80: Een stille werkkracht

maandag, 18 januari 2021 12:09
Maxus EV80: Een stille werkkracht

Nu elektrische personenwagens steeds meer ingeburgerd raken, zien we dat de elektrificatie zich ook steeds meer begint door te zetten in de (lichte) transportsector, en net zoals we het hebben gezien bij elektrische personenwagens, duiken hier ook enkele nieuwe merken op, die een stukje van de markt willen inpikken. Het Chinese Maxus is zo’n merk dat, met de EV80 en de eDeliver 3, twee helemaal elektrische bestelwagens produceert die je sinds enige tijd ook in België kan krijgen.

eDeliver 3

Voor we aan het testverslag van de Maxus EV80 komen, willen we eerst kort de Maxus eDeliver 3 voorstellen. Dit is het kleinste broertje uit de Maxus-familie. Deze compacte bestelwagen is beschikbaar met een korte of lange wielbasis. In de versie met de korte wielbasis beschik je over een laadruimte van 4,8 m³, in de versie met lange wielbasis kan je 6,3 m³ aan materiaal of pakjes transporteren. Zowel de eDeliver 3 met lange wielbasis als die met korte wielbasis zijn verkrijgbaar met een 35 kWh of een 53 kWh batterij. Met de kleine accu kom je in gecombineerd verkeer ongeveer 150 kilometer ver, de zwaardere batterij geeft er pas de brui aan na meer dan 230 kilometer. Als je enkel stadsverkeer doet, kan je met de zwaardere batterij zelfs 340 kilometer rijden zonder opnieuw te moeten opladen.

Maxus maakt deel uit van het Chinese SAIC motor, en dat is meteen de grootste autofabrikant in China, ze produceren bv. ook de nieuwe MG. De bestelwagens van Maxus hebben hun degelijkheid dus al ruimschoots kunnen bewijzen in het Verre Oosten, vooraleer ze de stap maakten naar Europa. Deze compacte bestelwagen is makkelijk wendbaar, en dus ideaal geschikt voor stadsverkeer, zeker omdat hij beschikt over tal van rijhulpsystemen die het risico op ongevallen beperken. In de korte versie kan je de eDeliver 3 met de 35 kWh accu kopen vanaf dan € 31.990 (excl. BTW), voor de versie met de 53 kWh batterij, betaal je € 35.990 (excl. BTW). Voor de lange versie betaal je telkens € 1.500 extra.

De EV80 aan de tand gevoeld

De Maxus EV80 is beschikbaar als bestelwagen, chassis met cabine of minibus met max. negen zitplaatsen, of voor het vervoer van vier rolstoelen. Wij voelden enkele dagen de EV80 bestelwagen aan de tand.  

De EV80 is een uit de kluiten gewassen ‘camionette’. Met een lengte van 5,7 meter, een laadruimte die 1,92 meter hoog is, 3,3 meter lang en 1,8 meter breed, beschik je over een maximale laadruimte van 11,6 m³. Daarmee is deze bestelwagen meteen ook inzetbaar voor een heleboel doeleinden, maar uiteraard zal je er moeten rekening mee houden dat de EV80 beschikt over een batterij van 56 kWh, die de actieradius begrenst op 154 kilometer. Dit kan ruim voldoende zijn voor een klusbedrijf dat in de (ruime) regio werken uitvoert, maar zal te weinig zijn voor een bedrijf dat dagelijks gans het land rond host om producten te gaan leveren.

Over de actieradius kunnen we na de test kort zijn. Tot vorig jaar werd deze EV80 nog verkocht met een actieradius van 190 kilometer, want gemeten volgens de NEDC norm. Ondertussen werd deze aangepast naar de WLTP norm, en teruggeschroefd naar 154 kilometer. Wij waren er na onze testrit eigenlijk van overtuigd dat een autonomie van 190 kilometer wellicht wel haalbaar zou zijn. Ok, we reden nooit echt in zwaar beladen toestand, maar deden bij het halen en brengen van de EV80 wel heel wat snelwegkilometers, wat ook niet bevorderlijk is voor de lading van de accu. De 154 kilometer die nu worden geafficheerd zijn dus absoluut haalbaar.

Hoop voor de toekomst

Bestelwagens zijn niet meteen de meest propere voertuigen die je op de weg tegenkomt. Hoewel het de laatste jaren steeds beter wordt, rijden er wel nog wat CO2- en roetuitstotende witte bestelwagens rond op Belgische wegen. Je kent ze wel, ooit spierwit, nu hier een daar een fikse deuk, de achterkant bijna zwartgeblakerd door een overdaad aan uitlaatgassen. Jaar en dag schrijven kwajongens er met de vinger ‘was mij’ op, gevolgd door een droevig gezichtje. Ze zijn een doorn in het oog als je houdt van ecomobiliteit, en hoe sneller ze uit het straatbeeld verdwijnen, hoe beter.

Het voelde dan ook zalig aan met de EV80 voor het eerst gas te geven, amper geluid te horen, en je al zeker geen zorgen te moeten maken dat je met die eerste tik op het gaspedaal, iemand die net achter je bestelwagen staat half vergast. We waren er dan ook instant van overtuigd dat dit een segment is waar echt nog veel winst kan worden geboekt in de fuel shift.

In de cockpit

Een nadeel bij de vorige versie van de EV80 was het gedateerde gevoel van het dashboard en het interieur in de cabine. In de versie die je nu bij de dealer vindt, en die wij konden testen, waan je je nog niet in de bestelwagen van de toekomst, maar het geheel voelt toch al een stuk moderner aan. Standaard wordt de EV80 geleverd met een radio met bluetooth, optioneel kan je kiezen voor een 10” touchscreen. Er zit geen navigatiesysteem in, maar je kan wel koppelen aan Android Auto of Apple Carplay. Belangrijker is wellicht dat je bij het kiezen voor een touchscreen, meteen een achteruitrijcamera krijgt. Wij beschikten over deze optie in onze testwagen, en zo’n achteruitrijcamera is toch een absolute plus bij een bestelwagen, al is het maar omdat je belemmerd zicht bij het parkeren of achteruitrijden er meteen wordt door opgelost. De meerprijs van € 700 voor de set met het touchscreen is zeker te verantwoorden, je krijgt er naast de achteruitrijcamera namelijk ook nog ‘follow me home’ bij, waardoor de lichten na het afsluiten nog even blijven branden, en de deuren worden met het kiezen voor deze optie automatisch vergrendeld tijdens het rijden. Heel veel toeters en bellen zal je niet terugvinden op deze Maxus. Hij beschikt wel over ABS en ESP, maar echt moderne veiligheidssnufjes vind je nog niet terug.

De bestuurderszetel en passagierszetel zijn comfortabel, je zit vrij hoog, en hebt een goed zicht op de weg. De cabine is ook meer dan ruim genoeg, waardoor je zonder probleem met drie personen vooraan kan plaatsnemen. Gebrek aan beenruimte heeft niemand, mede dankzij de volledig vlakke vloer in de cabine.

De elektromotor van de EV80 beschikt over 92 kW aan vermogen, of zo’n 125 pk. Niet bijzonder veel, maar ruim voldoende omdat je door de elektromotor direct over een heleboel vermogen beschikt. Het rijden met de EV80 gaat dan ook heel vloeiend en uiteraard moet je niet meer schakelen, wat een bijkomende plus is. De Maxus is wel beperkt tot 100 km/u, waardoor je op de snelweg steeds op het eerste rijvak zal te vinden zijn. Ook dit hoeft geen zware belemmering te zijn als je de bestelwagen grotendeels gebruikt in de stad, of voor kortere verplaatsingen. Het regende hard tijdens onze testritjes, en er was ook redelijk veel wind. De schrik dat we hiervan veel last gingen hebben op de snelweg was ongegrond. We reden natuurlijk maximum 100 km/u, maar ondervonden niet echt veel problemen met stabiliteit door enkele windstoten. Op de snelweg voel je wel de oneffenheden in de weg, maar het is zeker niet storend. Ook de rijwind en rolgeluiden hoor je, maar dat kan best komen omdat je geen motorgeluid hebt om deze een beetje te camoufleren.

Tijdens het rijden kan je op de tellerpartij de status van de batterij zien, en zie je ook steeds hoeveel kilometer je nog kan rijden. Testjes op verschillende snelheden toonden aan dat de resterende afstand relatief goed overeenkomt met de realiteit. Als je met de Maxus een relatief grote verplaatsing moet doen vooraleer je aan je klus kan beginnen, kan je hem uiteraard tijdens je werk opladen. Met een snellader kan je de EV80 opladen aan 22 kW per uur, waardoor je een lege batterij op 2,5 uur volledig opgeladen krijgt. Met een gewone wallbox duurt dit 8,5 uur.

Betaalbaar?

Een elektrische bestelwagen is nog een stukje duurder in aankoop dan een bestelwagen met een verbrandingsmotor, en dat zal wellicht nog even zo blijven. Afhankelijk van hoe je deze Maxus binnen je onderneming zal gebruiken, kan je wel nog genieten van enkele fiscale voordelen, waardoor hij wellicht al iets interessanter wordt. Ook het verbruik zal een stuk lager liggen dan een bestelwagen met een dieselmotor.

De EV80 moet in basisversie € 50.900 kosten (excl. BTW), dat mag behoorlijk veel lijken, maar is wel een stuk minder dan enkele Europese concurrenten, zoals de Mercedes eSprinter, de Renault Master Z.E. of de VW e-Crafter. De autonomie van deze Maxus EV80 zou daarenboven wel eens de beste op de markt kunnen zijn, de uitrusting is bij de concurrentie dan weer net dat ietsje beter, maar daar betaal je dan ook extra voor.

Bedenk bij de aankoop van een nieuwe bestelwagen ook, dat het rondrijden met een elektrische bestelwagen wel eens een leuke marketingactie zou kunnen zijn. Consumenten zijn steeds meer op zoek naar bedrijven die ecologie hoog in het vaandel dragen, en door je wagenpark te elektrificeren bewijs je ook dat je echt je steentje wil bijdragen.

Pro

+ Prijs

+ Ruime Cabine

+ Aanvaardbaar rijbereik van meer dan 150 km.

Contra

- Interieur kon nog iets moderner

- Als optie mochten er meer rijhulpsystemen beschikbaar zijn

- Rolgeluiden en rijwind

 

Tekst: Jochen Scheire
Foto: Maxus

Getagged onder:
maxus
Laatst aangepast op maandag, 15 februari 2021 13:45