Test Volvo V60 B3 Mild Hybrid Momentum Pro

vrijdag, 22 januari 2021 17:38
Test Volvo V60 B3 Mild Hybrid Momentum Pro

Milde en veilige Zweed


Sinds Volvo in 2010 in Chinese (Geely) handen kwam, werd wel eens gedacht dat het merk zijn eigenheid zou verliezen. Niets is minder waar. Volvo verdedigt zich nog steeds met hand en tand en gaat vol voor de elektrificering van het gamma. En dat legt hen geen windeieren, de verkoop gaat met de jaren vooruit.
Volvo heeft een sterke reputatie te verdedigen met hun gamma praktische en veelzijdige breaks, die het voorvoegsel V krijgen, wat staat voor Versatility. Hoe veelzijdig hun V60 is, testen wij in de instapper uit het gamma, de B3. Wist je trouwens dat deze Volvo samen met de immer populaire en bestseller XC40 in de Gentse fabriek gebouwd wordt. Kwestie van een beetje chauvinistisch aan de test te beginnen.

Milde ondersteuning

De typebenaming B in het gamma staat telkens voor hybride-aandrijving, in dit geval een mild hybride, met ofwel benzine of diesel. De gewone D-versie met diesel hebben de hybride ondersteuning niet. Onze B3 heeft de 2-liter viercilinder motor aan boord met een mild hybride ondersteuning. De naam “mild hybrid” of ook wel eens microhybride genaamd gaat om een kleine elektromotor die de rol van de alternator en startmotor overneemt. De elektromotor haalt op zijn beurt voeding uit een kleine batterij, die wordt bijgeladen bij het uitbollen of remmen. De elektromotor werkt dan als generator. Opladen via de stekker hoeft niet. Tevens neemt die elektromotor het werk over bij het starten, maar hij schakelt ook de verbrandingsmotor vroeger uit wanneer wordt afgeremd, b.v. bij vertragen voor een verkeerslicht. Je zou het geheel kunnen zien als een uitgebreid start/stopsysteem. Behalve een blauw batterijsymbool onderaan de toerenteller bij het remmen, zie je daar voor de rest niets van. Belangrijk is ook het -weliswaar kleine - duwtje in de rug bij accelereren.
Met deze combinatie levert de V60 B3 een vermogen van 163 pk. Spurten doet hij hiermee naar 100 in 9,1 seconden. Zijn topsnelheid – net als alle Volvo’s tegenwoordig – is gelimiteerd op 180 km/u. De Volvo is best wel een vlotte auto. Een rasspurter is het zeker niet, maar optrekken en versnellen is zeker geen straf. Geholpen door het duwtje in de rug door de mildheid van de hybride ondersteuning. Daarnaast zorgt de feilloze en zacht schakelende Geartronic achttrapsautomaat voor het correcte toerental en de juiste versnelling. Het pookje is uiterst handig te bedienen om van D naar R en omgekeerd te switchen. Zelf schakelen in de M-stand van de pook kan door naar rechts te duwen om op te schakelen en terug naar links om terug te schakelen. Iets minder handig en een beetje tegendraads vinden wij, deze lieten wij voor wat het is. Schakelhendels aan het stuur zijn er niet.

Niet echt zuinig

Een mild hybride aandrijving zou ook voordeel moeten halen op verbruiksvlak. Volvo geeft voor deze B3 een WLTP-verbruik op van 7,0 liter/100 km bij gemengd gebruik. Wij deden ons uiterste best, maar onze boordcomputer raakte slechts heel kort aan 7,4 liter en over de ganse test toonde hij constant 9,4 liter of soms nog iets meer. Zelfs in eco-modus moesten wij moeite doen of bijna constant de auto laten uitbollen aan verkeerslichten of kruispunten, om dan rond de 8 liter te geraken. Op die manier beleef je echt geen plezier aan deze motor. Dus lieten wij dit voor het waard is. Of wij moeten dringend op eco-drive cursus of het lag aan de nog jonge leeftijd van ons testexemplaar. En het is nu ook niet dat het grote vermogen hier de spelbreker is.

Veilig en comfortabel

Volvo heeft in zijn lange geschiedenis het imago van veiligheid hoog in het vaandel. En dat is hier zeker het geval. De V60 is uitgerust met een heel arsenaal aan veiligheidsvoorzieningen en toont dat graag bij het starten van de motor. De diverse items worden gecheckt midden op het dashboard. Cross Traffic Alert, City Safety, Lane Keeping Aid, Adaptive Cruise Control, BLIS, Pilot Assist, Road Sign Information, naast de obligatie reeks airbags is het ganse gamma aanwezig. En het werkt allemaal voortreffelijk. Ook niet te opdringerig, waar wij bij andere merken soms last van hebben. En wie dat wilt, kan alles aan- of afzetten via het aanraakscherm op de middenconsole. Even onderaan drukken, daarna naar rechts swipen en alles komt tevoorschijn en met een tikje aan te passen. Wel best niet tijdens het rijden gebruiken, want dat leidt toch wel de aandacht van de weg af.
Voorts rijdt de V60 comfortabel, zacht en met voldoende grip. Onze Volvo was uitgerust met winterbanden en met de eerste januarisneeuw was dit een welgekomen optie. Nooit wielspin, altijd alert, het stuur geeft de juiste feedback. Een stabiele auto zoals het hoort, Volvo komt doet zijn reputatie alle eer aan.
Je vindt vooraan al snel de juiste rijhouding met de elektrische lendensteun, al mocht het voorste gedeelte van de stoelen wat meer uitgesproken zijn en iets meer steun bieden in de knieholte vooraan. Achteraan is ruim plaats, ook de beenruimte is goed doordacht. De afwerking is meer dan behoorlijk en mag naast premiummerken uit Duitsland staan.

Waar voor je geld

De Volvo V60 B3 is er vanaf 36 700,- € in de Momentum Core versie met o.a. parkeerhulp achteraan, 16-duimsvelgen, LED-lichten met automatische grootlicht, cruise control. Wil je wat meer uitrusting, dan zit je met de Momentum Pro (zoals onze testwagen) al op 40 300,- €. En daarna kun jij je vol laten gaan in de optielijst, die vooral uit pakketten bestaat, zoals het Drivers Assist Pack, Winter Pack, Lounge Pack, naast de gebruikelijke metaalkleur en een andere set velgen. Volvo doet hier niet onder voor concurrenten op de premiummarkt als Audi, BMW en Mercedes. De prijs van onze testversie komt zo op 52 515,- €. Wie sportiever of luxueuzere aankledingen of uitrusting wenst, kan terecht bij de R-Design of Inscription versies. Deze Volvo heeft een WLTP-CO2 waarde van 157 g/km, wat zelfstandigen en bedrijven zal afschrikken, vermits de fiscale aftrekbaarheid beperkt is tot slechts 70 %. Wie in dit geval niet de investering voor een fiscaal interessantere plug-in hybride niet wilt doen, is ons inziens dan beter af met een dieselversie B4 (150 pk automaat), die er is vanaf 39 000,- en voor 80 % aftrekbaar door zijn lagere CO2-waarde. En bij veelrijders zal het verbruik van de diesel nog altijd voordeliger zijn.

De Volvo V60 B3 in zijn benzineversie blijft de naam van Volvo eer aan doen. Het is een stabiele, comfortabele, ruime break. Met zijn veiligheidsitems boezemt hij vertrouwen in. Het vertrouwen krijgt een kleine knauw als je naar zijn verbruikswaarden gaat kijken. Wie daar kan mee leven, de auto als particulier aankoopt en de nodige uitrusting uit de optielijst aanvinkt, heeft een uitstekend alternatief voor de Duitse premiummodellen.

PLUS
- comfort
- gezonde wegligging
- veiligheidsitems
MIN
- verbruik ondanks hybride ondersteuning
- zachte zitting voorzetels
- fiscaal minder interessant voor bedrijven

tekst en foto’s: Filip Dewulf

Laatst aangepast op maandag, 15 februari 2021 13:45