Test Mercedes GLA 250e AMG Line

donderdag, 04 februari 2021 19:20
Test Mercedes GLA 250e AMG Line

Prinselijke SUV met ster en stekker

Mercedes heeft ondertussen een ruim gamma aan SUV’s ter beschikking.  Sinds 2013 opent de GLA de reeks.  Deze is de kleinste in het gamma en is gebaseerd op de A-klasse.  Vermits de A-klasse verkrijgbaar is in een hele reeks motoren en aandrijvingen, kan ook de GLA hiervan mee profiteren en is er sinds kort ook een plug-in hybride beschikbaar.

Hij ziet er wat geblokter uit dan een A-klasse. Dit is immers een SUV en het mag al iets meer zijn.  Vooral in de hoogte wint hij centimeters, met 1494 mm voor de GLA terwijl de A-klasse 1440 mm meet.

 

Voorwielaandrijving

Het aandrijfgeheel bestaat uit een 1,3 liter viercilinder met 160 pk en een elektromotor met 102 pk.  Gecombineerd levert dit 218 pk en 450 Nm koppel op.  Het vermogen wordt via de voorwielen aangedreven door een transmissie met dubbele koppeling en 8 versnellingen. En wanneer dat volle vermogen en koppel aangesproken wordt, kan nogal eens wielspin optreden.  Zeker op vochtige of natte wegen en met de grote 20-duimsvelgen van ons testexemplaar.  Een vierwielaangedreven 4-Matic versie is niet beschikbaar.  Daarvoor verwijst Mercedes naar andere modellen en motoren in het GLA-gamma. Concurrent BMW levert dit wel op de BMW X1 en X2.  Wellicht ook duurder, maar daarover straks meer.

Optrekken naar 100km/u gaat met deze combinatie in 7,1 seconden en de topsnelheid bedraagt nog 220 km/u. Geen uitzonderlijke cijfers, maar zeer vlot.  Alleen merken wij dat wanneer de benzinemotor het alleen doet, er nogal wat motorgeronk optreedt en dan voel je echt wel dat dit slechts een 1.3 liter is en de auto een gewicht van zo’n 1700 kilogram meesleurt.  Dan heb je de indruk dat je wat toeren nodig hebt om vooruit te komen.  Dan maar eens de manuele stand gebruiken door op- en af- te schakelen met de hendels achter het stuur.  Hier kan je wat meer “spelen” met het toerental, maar dit is nog altijd geen sportauto.

Soepel en comfortabel.

En voor sportprestaties is deze Mercedes niet in de markt gezet.  Wanneer zijn beide motoren het werk combineren zoals dat hoort, is dit een zeer aangename en soepele reisgezel.  Dankzij de sportzetels met elektrische verstelling als optie, zit je uiterst comfortabel en door het hogere dak, heb je een uitmuntend zicht over de weg. Zelfs ook met het optionele panoramisch open dak.  Met de veiligheidsvoorzieningen zoals dodehoek-, rijstrookassistent en meer van dat,  in combinatie met de cruise control en de head-up display waan je je koning van de weg. Je zou bijna nog de ster vooraan op de motorkap erbij willen zoals in de vervlogen tijden toen Mercedes nog fier pronkte met hun ster vooraan. Die tijden zijn echter voorbij en Mercedessen dragen hun ster in het midden van het rooster vooraan.  Dit is waar Mercedes voor staat, prinsheerlijk comfort.  Ook achterin is ruim plaats voor het gezin, er is zelfs een verschuifbare achterbank, weliswaar in optie.  De koffer is 385 liter groot.

Plug-in rijden

De auto start altijd in de Comfort-modus en kiest de aandrijving die het meest geschikt is.  Zoals bij alle plug-in hybrides is het steeds aangewezen de batterijen tussenin op te laden.  Enkel op die manier geniet je van het verbruiksvoordeel.  Dat laden kan in zo’n 2 uur aan een openbare laadpaal of wallbox.  En bovenal kan aan een DC-lader geladen worden in zo’n 35 minuten.  Het theoretische elektrische rijbereik ligt op 56 tot 63 km.  Wij haalden telkens zo’n 43 km.  Het gemengd verbruik varieert van 5,4 liter per 100 km tot 7 à 8 liter wanneer de benzinemotor het volledig overneemt.  De tankinhoud bedraagt slechts 35 liter.  Volledige elektrisch rijden kan via de Electric modus en dit kan tot een snelheid van 140 km/u. Er is daarnaast ook een Battery Level stand, waarbij de batterijcapaciteit behouden blijft tot wanneer je in stedelijke gebied of LEZ-zones terug op pur elektro wenst te rijden.

Sfeer aan boord

Dat deze Mercedes een hoogstaand comfort biedt, zeiden wij reeds eerder.  Maar bij deze valt de sfeer aan boord op.  Met de diverse kleurinstellingen tovert u de sfeer binnenin om tot een licht- en rustgevend interieur.  De kleurschakeringen op het dashboard, deurpanelen en de middenconsole stelt u naar wens in, zelfs geanimeerd is dit heel aangenaam.  Geen lichtspektakel zoals op een kermis, maar echt stijl- en standingvol vinden wij.  Wanneer je ’s avonds even met je handen over de middenconsole of tegen het plafond gaat, licht de passagiersruimte op. Nooit gezien dit. Daarnaast is er het MBUX infotainment.  De kaart van de navigatie, de helderheid van de displays tot de bediening via het swipen, de centrale touchpad  op de middenconsole of de kleine touchpads op het multifunctionele stuur. Net als de spraakherkenning via de Hey Mercedes-instructies.  Deze werkt altijd maar beter hebbe wij de indruk. Wij kunnen er niet genoeg van krijgen en met stip blijft dit één van de favoriete infotainmentsystemen. Wij zijn benieuwd hoe het aangekondigde hyperscreen van de MBUX eruit ziet en werkt in de Mercedes EQS.

Mercedes prijs

Dat een Mercedes nog steeds geen koopje is, blijkt ook hier weer.  In standaarduitvoering kost een GLA250e 45 617,- €.  Maar daarna begint het pas.  De optielijst is naar traditie uitgebreid en bestaat uit een aantal pakketten of uitvoeringen die toegevoegd kunnen worden. Op die manier raakt onze GLA aan een eindbedrag van 63 361,- €.  Concurrenten spelen eveneens in de premiummarkt met BMW X1 of X2 25e Xdrive, respectievelijk vanaf 46 350,- of 47 350,-.  De meerprijs hier is te verantwoorden met de standaard vierwielaandrijving.

De nieuwe Mercedes GLA 250e is veelzijdig en best handig als kleinste telg in het SUV-gamma van Mercedes.  Hij is voldoende ruim, comfortabel en daarnaast is de sfeer aan boord uiterst stijlvol.  Het is enkel jammer dat hij niet verkrijgbaar is met vierwielaandrijving, waardoor het hoge koppel op deze voorwielaandrijver soms wat bruusk overkomt.   

 PLUS

  • sfeer aan boord
  • wegligging
  • ruimte achterin

MIN

  • wielspin bij forse acceleraties
  • prijs met opties
  • geen 4-wielaandrijving beschikbaar

 


 
tekst en foto’s: Filip Dewulf          

Laatst aangepast op maandag, 15 februari 2021 13:44