Test BMW X2 Xdrive 25e M Sport X

dinsdag, 23 februari 2021 20:36
Test BMW X2 Xdrive 25e M Sport X

Broederstrijd onder stroom

Ook BMW ontsnapt niet aan de toenemende trend van de elektrificering, die zich doorzet in zowat het ganse gamma. Zeker nu BMW in ons land begin dit jaar marktleider geworden is in de verkoopstatistieken. Zelfs 1 op 3 wagens van het Beiers merk is ondertussen een geëlektrificeerd model.
Onderaan het SUV-gamma start het aanbod met de X1 en X2. Wij testen de BMW X2 Xdrive 25e.
De X2 kun je het iets sportievere broertje of zusje van de X1 noemen. Toch minstens wat uitzicht betreft. De X2 is 8 cm korter en 7 cm lager dan de X1-broer. Verder onderscheidt hij zich door het BMW-logo pertinent op zijn zijkant te tonen achteraan naast de deur. De X2 kreeg onlangs ook nog een lichte facelift met vooral een nieuwe voorbumper, waar hij zijn ronde mistlichten laat voor wat het is.

 

Binnenin is het interieur typisch BMW met vooraan de tellerpartij die er nog steeds vrij traditioneel uitziet. Op het eerste gezicht verrast ons dat, maar ook weer niet. In tijden van virtuele cockpits en andere MBUX-toestanden is dit wel eens een verademing. Verder zijn wij binnenin zeer lovend over de zetels in ons testexemplaar. De testwagen in zijn M Sport X beschikt over sportstoelen uit één stuk met geïntegreerde hoofdsteunen. Ze zien er bijna uit als kuipstoelen en bieden voldoende steun en zijn perfect instelbaar. In combinatie met het perfect in de hand liggende M-sportstuur vindt je de ideale rijhouding. Verder is alles binnen handbereik en makkelijk te bedienen en af te lezen. Zo ook de alomgekende en verdienstelijke I-drive knop op de middenconsole voor het infotainment. Draaien en drukken om door de menu’s te gaan is zeker zo handig als swipen of via een touchscreen vette vingers achterlaten. Dit blijft een zeer traditioneel interieur waar niets fout aan is.

220 pk en vierwielaandrijving

Voor de aandrijving combineert de X2 25e een 1.5 liter driecilinder uit het gamma met een elektromotor en een batterijpakket van 10 Kwh. Het geheel levert 220 pk vermogen en 385 Nm koppel. Voldoende voor een sprintje naar 100 km/u in 6,8 sec. Het vermogen wordt via de Steptronic versnellingsbak overgebracht naar de wielen. Manueel schakelen aan het stuur kan niet, enkel door de pook naar achteren te trekken om op te schakelen en naar voor te duwen om terug te schakelen. Positief vinden wij alvast dat de trekkracht verdeeld wordt over de 4 wielen wanneer beide motoren aan het werk zijn. Wanneer de benzinemotor het alleen doet, dan doen de voorwielen het werk. De elektromotor op zijn ééntje stuurt zijn kracht naar de achterwielen. En dat voel je af en toe als je in E-Drive modus op nat wegdek even wat gas - of stroom in dit geval – bij geeft. Niet dat het problematisch wordt, die-hard BMW-fans zullen maar wat blij zijn met de achterwielaandrijving. Voor de rest rijdt de X2 altijd soepel en vlot. Voor echt sportieve uitspattingen is deze kleine SUV zeker ook niet op de markt gezet. Alleen hadden wij bij fors afremmen op nat wegdek het gevoel dat de eerste trap op het rempedaal wat sponzig aanvoelt. Even wennen dus. Een probleem dat nogal eens opduikt bij plug-in hybride of elektrische auto’s.

33 km op elektro

De 10 Kwh batterij in de Beamer zou theoretisch (WLTP) een rijbereik moeten hebben van 56 kilometer. Wij haalden met een volle batterij telkens slechts 33 kilometer. Mogelijks te wijten aan de winterse week in februari tijdens onze test. De batterij terug volladen gebeurt in zo’n 3 uur aan een openbare laadpaal of wallbox. Snelladen is niet mogelijk.
Het verbruik van de X2 varieerde van 0 liter per 100 km bij een volledige E-drive rit tot zo’n 6,7 liter bij gebruik van enkel de benzinemotor. Het algemeen gemiddelde bij normaal gebruik (stand Normal) over onze ganse week ligt op 5,4 liter per 100 km. De benzinetank houdt het bij 36 liter voor bekeken. En nogmaals benadrukken wij dat tussendoor opladen met dergelijke plug-in hybrides steeds aangewezen is. Indien je dat niet consequent doet, dan heeft een dergelijke auto eigenlijk geen zin, zo vinden wij. Door het batterijpakket onderaan de vloer verliest de kofferruimte zo’n 60 liter aan stouwruimte. Er blijft 410 liter over. De achterbank is in ongelijke delen neerklapbaar.

Uitrusting en prijs

De BMW X2 Xdrive 25e is beschikbaar in de versies Advantage, M Sport en M Sport X met een basisprijs van 47 350,- €. En dat een BMW in basis nogal gierig is met uitrusting, wisten wij al. Voor de sportiever uitziende M Sport X zoals ons testmodel betaal je al 51 200,- €. Daarnaast zijn zaken als het navigatiesysteem plus, comforttelefonie, head-up display en achterrijcamera nog opties. Wat onze eindfactuur op 60 830,- € brengt. Dat een sleutelloos instapsysteem en elektrisch inklapbare spiegels op dat niveau nog niet inbegrepen is, kan volgens ons niet door de beugel.
Een dergelijke prijs voor een plug-in hybride is enkel te verantwoorden voor een zelfstandige of bedrijf, waarvoor hij door zijn lage Co2-uitstaat 100 % aftrekbaar is. Als particulier zijn prijzen boven 50 000,- en 60 000,- € een bittere pil om te slikken t.o.v. een conventionele benzine- of dieselversie, naar ons gevoel.
Concurrenten zitten in eigen huis met broertje X1 en bij Mini is er de Mini Countryman All4, waarmee de aandrijving en motorcombinatie deelt. En natuurlijk kan ook Mercedes niet ontbreken, wij testten ook in dit nummer de Mercedes GLA 250e.

De BMW X2 Xdrive 25e is een aangename plug-in hybride die soepel en voldoende krachtig rijdt. Dankzij zijn Xdrive 4-wielaandrijving is de grip en de trekkracht altijd optimaal. Het interieur boezemt vertrouwen in met vrij klassieke instrumenten. Helaas is de standaarduitrusting vrij pover en dien je je toevlucht te nemen tot hogere versies en opties waardoor de prijs navenant is en zeker voor een particuliere aankoop teveel van het goede is. Of dit echt het sportievere broertje is van de X1, is enkel aan zijn uiterlijk te wijten.

 
PLUS
- aangename en homogene hybride
- 4-wiel aandrijving
- prettig stuur
MIN
- standaarduitrusting
- prijs met opties
- remgevoel bij fors remmen

 
tekst en foto’s: Filip Dewulf

Laatst aangepast op woensdag, 24 februari 2021 19:13