Test BMW iX3 Impressive

zondag, 07 maart 2021 18:15
Test BMW iX3 Impressive

Freude am Fahren nu ook elektrisch

 

In 2013 lanceert BMW de i3. Een stadsrakker die met een kleine elektromotor en opvallend design de markt probeert te veroveren. Ondanks zelfs een versie met een kleine range extender en later een krachtigere i3s versie, levert dit niet het succes op dat BMW hiermee beoogde. Het vervolg laat zicht nu zien onder de vorm van een SUV met elektro-aandrijving. De iX3 leent de basis van de reeds gekende SUV X3. De X3 is bij BMW het eerste model die zowel met conventionele benzine- of dieselmotoren, plug-in hybride en elektrisch verkrijgbaar is. Volop keuze dus. Wij zoeken uit of de nieuwe iX3 het zo gegeerde rijplezier hoog kan houden.

Vertrouwd gezicht

Verwacht van deze iX3 geen revoluties wat het design betreft. Hiervoor is het wachten tot de iX en andere i4-modellen, die specifiek ontworpen zullen zijn voor elektrische aandrijving. Dit is onmiskenbaar een X3, maar dan met enkele subtiele accenten die hem onderscheiden van zijn broers en zussen. Aan de buitenkant is dat het gesloten radiatorrooster, wat blauwe accenten (optie), de opschriften iX aan de zijkanten en specifieke velgen. Als zijn die laatste niet echt onze favoriet wat design betreft. Ze zouden de aerodynamica helpen volgens BMW, wat dan weer enkele kilometers extra rijbereik oplevert. Ons lijken ze eerder de velgen op onze Playmobil-autootjes uit onze kinderjaren. Andere exemplaren zijn (voorlopig) niet verkrijgbaar. Jammer. Ook binnenin komt de auto vertrouwd over. De blauwe startknop verraadt hier dat het om de EV-versie gaat, net als ook wat iX logo’s op o.a. de middenconsole en de deurpanelen. De afwerking is zeker op BMW- en dus ook premiumniveau, al is het aluminium op de middenconsole wat teveel van de blinkende soort en zijn hierdoor de bedieningsknoppen niet altijd goed zichtbaar.
Maar misschien is dit muggenziften. De iX3 komt vertrouwd over

286 pk en achterwielaandrijving

De synchrone elektromotor levert 286 pk of 210 Kw, voor een gewicht van 2250 kilogram. Meteen de boosdoener zou je denken. Niets van dat alles. De iX3 trekt naar 100 km/u in 6,8 seconden. En zoals in elke elektrische auto is de sensatie hier even anders dan met een conventionele motor, omwille van de stilte aan boord en het onmiddellijk beschikbare koppel van 400 Nm. Wat geluid betreft, dat is er wel degelijk. Bij stevig optrekken geeft hij een krachtig zoemend en zwevend geluid. Redelijk artificieel, maar zo zijn er wel meer elektro-auto’s die zich hieraan zondigen of verplichten zoals je wilt. Helemaal niets horen is ook lastig na verloop van tijd. En ja, de topsnelheid gaat niet hoger dan 180 km/u.
Maar bovenal gelukkig werden wij van het feit dat BMW zijn iX3 achterwielaandrijving meegeeft. In tegenstelling tot hun instappers in het gamma die overgeschakeld zijn naar voorwielaandrijving (1-reeks, X1, X2) behoudt deze het adagio waar BMW al jaren voor staat. Zeker in de Sport-modus (er zijn daarnaast ook nog Comfort en Eco Pro standen) kun je met deze rakker wat plezier gaan beleven. Niet dat het een driftbui wordt, maar gecontroleerd overstuur creëren is mogelijk. Je hoeft zeker geen rallypiloot te zijn, maar wie graag auto rijdt is met deze aan het juiste adres. Ecologisch verantwoord rijplezier zullen wij het maar noemen. Waarmee de titel bovenaan gerechtvaardigd is. Als wij dan toch een klein minpuntje moeten vinden, dan misschien de besturing. Die zou nog iets meer feedback mogen geven. Niet onoverkomelijk, maar met iets directere besturing zou het plezier nog groter zijn.
Zijn batterijpakket onder de vloer is goed voor 80 kWh. Hiermee verliest hij in stouwruimte slechts 40 liter t.o.v. de benzine- of dieselversie. Een nog steeds mooie 510 liter is je ding. Het WLTP rijbereik moet 460 km opleveren. Dat de theorie en praktijk verschillend zijn is al langer gekend. Toen wij hem ophaalden met volle batterij gaf de boordcomputer 386 km op. Vrij realistisch denken wij. De 2de testdag of beter -nacht hebben wij hem buiten aan de openbare laadpaal in onze stad opgeladen en gaf het rijbereik nog slechts 240 km. Het was die nacht wel licht gevroren en die ochtend slechts 2.5° C en nu weten wij ondertussen dat elektrische auto’s daar wel wat last mee kunnen hebben. Die dag reden wij dan maar zoveel mogelijk in de Eco Pro stand waarbij de wagen meer energie gaat recupereren en na een ritje van 30 km was er toch al 7 km gewonnen. Bij normale lente- of zomertemperaturen moet volgens ons een rijbereik van 400 km wel haalbaar zijn. Opladen gebeurt in zo’n 7,5 uur tot 11 Kw Aan een DC-snellader kan tot 80 % opgeladen worden aan maximum 150 Kw in zo’n 34 minuten. Helaas was onze testrit te kort om ook dit na te gaan.
Ons verbruik schommelde tussen 20,4 kWh tot 26,4 kWh/100 km. Theoretisch geeft BMW een verbruik van 17,8 kWh/100 km op. Mooie cijfers zijn dat ook.

Wat kost hij ?

BMW levert deze iX3 in 2 mogelijke versies. De basis heet Inspiring en is er vanaf 68 500,- €. Onze testversie was de Impressive voor 77 020,-. En hiervoor krijgt je een zeer goed uitgeruste versie met o.a. de adaptieve LED lights, lederen sportzetels met elektrische bediening vooraan, Harman Kardon Sound System, draadloos smartphone lader, head-up display, surround view camera’s, comforttoegang en de BMW gesture control, waarbij je met handbewegingen bepaalde instructies in het BMW-infotainment kunt uitvoeren. Ons is het niet gelukt. Maar gelukkig werkt de bediening van het infotainment via de bekende i-Drive knop nog steeds voortreffelijk. De optielijst is in tegenstelling tot bij andere BMW-modellen minder lang. Meer personalisering is niet mogelijk. Concurrenten zijn er natuurlijk ook. Alhoewel, die spelen in een ander segment, vermits ze allen standaard 4-wielaandrijving en een groter formaat bieden. Audi E-tron beschikt standaard over 313 pk, Mercedes EQC meteen 400 pk. Jaguar heeft ondertussen een instapversie met 320 pk. Deze laatste levert minstens het rij- en stuurgedrag dat ook onze BMW claimt. Tot slot is er Volvo met de XC40 Recharge, maar die levert ook meteen 408 pk.


BMW heeft met de elektrische iX3 op zeker gespeeld door hem op basis van een bestaand SUV-model te brengen. Wat ons betreft is de missie geslaagd. Het “Freude am Fahren” blijft behouden, hij rijdt als een BMW en de echte fans zullen dat maar wat graag horen. Daarnaast is hij prima uitgerust, voldoende ruim en toch handig wat formaat betreft. De prijs kan voor particulieren een handicap zijn, maar dat is voor elke elektrische auto nog het geval.

PLUS

- BMW rijplezier gevrijwaard
- verbruik
- standaarduitrusting

MIN
- geen keuze voor andere velgen
- feedback stuur mag nog directer
- prijs t.o.v. conventionele motoren

 
tekst en foto’s: Filip Dewulf

Laatst aangepast op maandag, 08 maart 2021 19:15