Test MG EHS Luxury

zondag, 14 maart 2021 18:29
Test MG EHS Luxury

Plug-in prijzenbreker

Het illustere merk van Britse sportwagens - dat ondertussen in Chinese handen is -lanceert na de eerste elektrische stappen met de ZS EV vorig jaar nu de plug-in hybride EHS, die een breder marktaandeel zou moeten aanspreken. Een goede zet ?
Wij gaan dit na in de test van de MG EHS.
De EHS speelt meteen in een hoger segment. Met zijn 4,57 meter lengte en 1,88 meter breedte is hij 26 centimeter langer en 7 centimeter breder dan kleine broer ZS.

Mix van ergens anders

Wij moeten toegeven dat de EHS er volwassen uitziet. 18-duimsvelgen zijn standaard, waardoor hij stevig op zijn grondvesten staat. Vooraan vinden wij het MG-logo in het rooster. Langs achteraan heeft hij zelfs wat Mercedes- of BMW-trekken, volgens sommigen. Er zijn slechtere referenties, of is dit te ver gezocht ?
Binnenin ontdekken wij zaken die wij reeds eerder in autoland tegenkwamen. Het stuurwiel lijkt erg op dat van een VW Golf van de vorige generatie. Op de middenconsole zijn de aluminiumtoetsen dan weer zo uit een Mercedes geplukt, lijkt ons. Niets verkeerds ook, maar weinig origineel. Het dashboard is bovenaan met zachte materialen bekleed. Enkel onderaan ontdekken wij wat hardere plastics. De elektrisch verstelbare zetels vooraan zien er goed uit en zitten goed. Alleen hadden wij ze graag nog wat dieper kunnen instellen, om af en toe een wat sportievere rijhouding aan te nemen. Het stuur is in de diepte en hoogte regelbaar.

Mix van ergens anders

Onder de motorkap en onder de vloer combineert MG een 1.5 liter benzine met turbo in samenwerking met een elektromotor en een batterijpakket van 16,6 kWh wat voor een gecombineerd vermogen van 258 pk (190 kW) en een koppel van 370 Nm zorgt. En dit voor een gewicht van 1800 kg. Optrekken naar 100 km/u kan in 6,9 seconden. Het aandrijfkoppel van de benzinemotor gebeurt via een 6-traps automaat, terwijl de elektromotor zijn vermogen doorgeeft via een elektronische aandrijfunit met 4 versnellingen. Een vreemde combinatie op het eerste zicht, maar in de praktijk merk je daar gelukkig niets van. Het schakelen verloopt zonder problemen. Zelf schakelen via spatels aan het stuur of door de pook te verplaatsen is niet mogelijk. Ons viel wel op dat het motor-elektrogeheel soms wat aarzelt. Toen wij eigenhandig de EV-knop op de middenconsole ingedrukt hadden en dus emissieloos rondreden, schokte de motor soms wat bij fors accelereren. Ook is het niet altijd duidelijk of de elektro- of benzinemotor aan het werk is. Op een druilerige ochtend weigerde hij zelfs op elektro te rijden toen wij daar eigenhandig om vroegen. De opbouw van het vermogen is tevens niet echt geleidelijk. Vreemd gevoel soms. Er is nog wat werk aan de sturing tussen de versnellingen en het overbrengen van het vermogen.
Het rijbereik met de elektromotor en de batterijen is nochtans prima. De WLTP-opgave bedraagt 52 kilometer puur elektrisch. En dat lijkt heel realistisch. Wij haalden 51 km. De MG EHS heeft een 3,7 kW-lader, waardoor de batterij aan een publiek AC-laadpunt in zo’n 4,5 uur terug volledig opgeladen is. Snelladen via DC kan niet, maar in deze klasse komt dit hoegenaamd niet voor. Vanzelfsprekend is ook regeneratief remmen mogelijk. Dit voel je wanneer het gaspedaal lost en zie je in het instrumentenpaneel rechts, die min-cijfers toont in het percentage power. De mate van regeneratief remmen instellen is niet mogelijk. Dit blijft voorbehouden aan de elektrische ZS.
Het verbruik tijdens onze test bedroeg gemiddeld tussen 6,5 liter/100 km tot 9,2 liter per 100 km.

Rijden

Deze MG mikt vooral op comfort. Door zijn soepele ophanging, worden oneffenheden soms wat onvoldoende gefilterd, waardoor hij iets teveel deining veroorzaakt. Ook op de slecht onderhouden Belgische wegen heb je soms een beetje teveel deining. Dit is duidelijk een gezinsauto, waar je als goede huisvader geniet van zijn royale standaarduitrusting, ruim plaats hebt voor het gezin, de boodschappen of de reiskoffers in de bagageruimte die 448 liter groot is. De kofferklep is trouwens standaard elektrisch bediend en kan op verschillende niveaus of openingshoogtes ingesteld worden.

Slechts 2 opties

De EHS is verkrijgbaar in 2 versies. De basisversie Comfort kost 34 985,- € en bevat standaard alle veiligheids- en comfortitems. Centraal op het dashboard prijkt het 10,1 duim touchscreen van het infotainmentsysteem dat standaard uitgerust is met DAB-radio, Tom Tom navigatie tot zelfs integratie via Apple CarPlay en Android Auto. Het infotainment is echter niet het meest flaterende dat wij dit jaar al tegenkwamen. Vooral in de bediening laat hij wat steken vallen. Om te switchen van b.v. radio naar navigatie of airco-instellingen heeft hij nogal wat tijd nodig. De airco-instellingen zijn ook enkel via het touchscreen te bedienen. Er zijn geen fysieke toetsen. De navigatie werkt vrij goed, alleen valt het signaal weg in tunnels. Lang geleden dat wij dit nog meemaakten. De bluetoothverbinding met je smartphone is dan wel weer vlot in te stellen. De topversie Luxury staat voor 37 485,- € in de catalogus en voegt daar nog de 360-gradencamera, de lederen sportstoelen en het panoramisch open dak aan toe. In optie kies je dan nog de metaalkleur (rood, grijs of zwart) voor 650,- € of een rood lederen interieur voor 1000,- € en je auto is full option. Kies je geen metaalkleur, dan moet je tevreden zijn met witte lak. Meer opties zijn er niet. En momenteel is er nog een zogenaamde recharge-premie van 2500,- €. En daarbij komt de garantie die uitgebreid is tot 7 jaar of 150000 km. Een prijskraker is dit zeker.
Concurrenten zijn ofwel minder krachtig, duurder of minder goed uitgerust in basisversie, gaande van Renault Captur E Tech (33 025,- €), Ford Kuga PHEV (36 175,- €), Opel Grandland X hybrid (43 450,-€) en Peugeot 3008 Hybrid (46 230,- €).

China zwaait de plak bij het ooit Britse MG en met hun tweede model lanceren ze een plug-in hybrid. De MG EHS is een mix van rijst en sauerkraut op de menukaart, vermits hij hier en daar wat Duitse copy paste heeft, zoals wat VW- en zelfs Mercedes-invloeden in het interieur. Wie daarmee kan leven en geen image-builder zoekt, vindt een ruime en goed afgewerkte SUV die vlot rijdt, maar van zijn bestuurder niets meer dan dat mag vragen. Sportieve uitspattingen zijn niet aan hem besteedt, hiervoor is zijn ophanging te soepel. Maar in prijs-uitrusting zal hij zijn concurrenten altijd kloppen. En vermits hij dan nog fiscaal interessant is, zal hij ook in bedrijfsmiddens aan bod komen. En dat maakt de keuze alleen maar boeiender.

PLUS
- prijs
- standaarduitrusting
- ruim interieur

MIN
- soms twijfelachtig hybridesysteem
- filtering ophanging
- traag infotainment

 


tekst en foto’s: Filip Dewulf

Laatst aangepast op maandag, 23 januari 2023 11:14