Test: Polestar 1

dinsdag, 06 april 2021 21:01
Test: Polestar 1

GT Plug-in hybride met vermogen, comfort en fun

De start-up binnen de Chinees Zweedse Volvo-groep krijgt stillaan voet aan de grond met de volledig elektrische Polestar 2, die goed ontvangen werd. Het sportieve merk deed alle harten overslaan in 2017 met de lancering van de Polestar 1. Een plug-in hybride coupé met vermogen, rijplezier en looks. Vanaf 2019 werd deze auto slechts leverbaar en 2021 wordt het laatste jaar waarin je hem nog kunt bestellen. Alvorens hij een collectors item wordt, mogen wij hem aan de tand voelen.

3 motoren en batterijen

De prachtig gelijnde coupé is ontworpen en gebaseerd op het platform van de Volvo 60 en 90-reeks en dat zie je vooral achteraan. Maar deze gaat verder, vermits zijn koetswerk uit koofstofvezel versterkt polymeer bestaat, op een stalen platform. Ook binnenin trekt hij het koofstofvezel door op het dashboard en de deurpanelen en het staat hem beeldig. De kristallen versnellingspook waarmee de 8-trapsautomaat bediend wordt valt dan op in een voor de rest vertrouwd interieur, zoals wij die kennen uit de huidige Volvo’s. De afwerking en bediening zijn voorbeeldig. Misschien had wat meer originaliteit of frivoliteit gemogen voor een dergelijke exclusieve en beperkte reeks.

Voor de aandrijving zorgen enerzijds een 2 liter 4-cilinder in lijn met turbo en supercharger, die de voorwielen aandrijft en 309 pk levert. Daarnaast zit er op elk achterwiel een elektromotor van telkens 232 pk gecombineerd met een elektrische achteras. Dat maakt dat deze jongen een vierwielaandrijver is. Zijn gecombineerd vermogen levert zomaar eventjes 609 pk en een duizelingwekkend koppel van 1000 Nm. Daarnaast beschikt hij over een batterijpakket van 34 kWh, wat hem nog een elektrisch rijbereik oplevert van om en bij de 124 km. Indrukwekkende cijfers die hem in de Power-modus in 4,2 seconden naar 100 km/u stuwen en een topsnelheid van 250 km/u bezorgen. In de Pure-modus rijdt hij zuiver elektrisch en dan ben je nog steeds goed voor een top van 160 km/u. Schitterende prestaties zijn dit, zonder twijfel.

De batterijen opladen kan de 1- of 3-fase, al stelden wij vast dat onze auto geen lader meegeleverd kreeg om aan een openbare wallbox te laden. Enkel een exemplaar voor een normaal stopcontact was aanwezig. Dan maar snelladen. Gelukkig kan dit wel en tot 50 kW. Dit deden wij dan in een uurtje.

De wegligging gaat van rustig tot amusant en zo hebben wij het graag. Rustig cruisen in Hybrid of Pure-modus en dan weer alle vermogen gebruiken in de Power- of AWD-modus. Bij een intensieve rijstijl voel je de trekkracht goed en met de 21-duimsvelgen en banden van 275/30 vooraan en 295/30 achteraan is hij op onze Vlaamse betonwegen voldoende hard en voel je waar hij naartoe wilt. Prachtig. Geen Porsche-toestanden hier, waar de grip nog veel indrukwekkender is, maar deze GT combineert prestaties met comfort. Zeker ook met de elektrisch verstelbare stoelen die er schitterend uitzien en prima steun bieden.

Echte 2+2

Door het ontwerp van een dergelijke coupé moet de koper zeker toegevingen doen op een aantal praktische aspecten. Beginnen wij aan de buitenkant met de deurhendels. Deze klappen half uit de deuren en je moet die dan onderaan de kruk vastnemen om de lange deur te kunnen openen. Niet het meest handige op de markt. Wie dan weer met 4 op stap wilt, houdt er best ook rekening mee dat dit ook wat tijd en vooral lenigheid met zich meebrengt. Vermits de gordel verankerd is aan de zetel, dien je eerst de sluiting los te maken aan de bovenkant voor de voorzetel. Daarna schuif je de stoel elektrisch en tergend traag vooruit om dan pas te kunnen naar achteren instappen. Waar je dan vaststelt dat de 2 zitjes achteraan heel krap zijn. Voor kinderen of de hond, niets meer. Al mag ook die laatste slechts een schoothondje zijn. Tot slot zul je ook in de koffer tevreden moeten zijn met een beperkte ruimte, vermits deze slechts 143 liter groot is en aan de zijkant al een tas aangebracht is voor de laadkabel.

Porsche-tarief

Wie zijn Polestar online kiest, ziet onmiddellijk wanneer hij geleverd wordt voor het bedrag van 158 500,- €. De Polestar wordt standaard geleverd met een complete uitrusting, er zijn geen afzonderlijke opties. Of toch, je kunt een matte kleur kiezen voor 5000,- € extra. En het moet ons van het hart dat voor een dergelijk bedrag je zelfs bij Porsche kunt gaan schoppen. Maar die laatste oogt bij sommigen minder exclusief en uitzonderlijk. En tot op heden heeft een 911 nog geen elektrische ondersteuning. De Duitsers weten waar aan te beginnen, nu de strijd om de CO2-waarden volop woedt.

De ontzettende dure Polestar met zijn koolstofvezel body en opvallende look levert prestaties en combineert dit met een stijlvol interieur, volledige standaarduitrusting en exclusiviteit. Wie er nog één wilt, moet snel zijn, want na dit jaar is hij niet meer verkrijgbaar.

PLUS

- indrukwekkend vermogen en koppel
- elektrisch rijden mogelijk
- volledige uitrusting


MIN

- prijs van een Porsche
- instap naar achteren
- kleine koffer

tekst en foto’s: Filip Dewulf

Laatst aangepast op dinsdag, 06 april 2021 21:33