Test: Maserati Ghibli Hybrid GranSport: Hybridi Italiano

maandag, 19 april 2021 18:37
Test: Maserati Ghibli Hybrid GranSport: Hybridi Italiano

Maserati heeft het moeilijk en probeert op alle mogelijke manieren (meer) voet aan de grond te krijgen om zo de verkoop op te krikken. Hiervoor schakelen ze zelfs David Beckham in en wordt hij ambassadeur van het merk. Maar vooral zullen ze het moeten hebben van het opkrikken van hun gamma om de auto’s ook fiscaal aantrekkelijker te maken. Zeker nu ook dit merk tot de Stellantis-groep is toegetreden, hopen wij dat het tij op één of andere manier kan keren en het merk toch de aandacht blijft krijgen die het verdient.

De herschikking van het gamma zorgt ervoor dat de dieselversie van de Ghibli verdwijnt en plaats maakt voor een hybridevariant.

Met een Italiaanse schoonheid onderweg mogen, dat wilt toch iedereen. De Ghibli staat er. De opvallende en agressief ogende neus, met het logo met de drietand midden in de grille, datzelfde logo dat nog eens sierlijk op de C-stijl achteraan prijkt, de boomerangvormige achterlichten en tot slot de dubbele sportuitlaten achteraan. Onze testwagen had nochtans een onopvallende kleur, maar hoe langer je naar deze auto kijkt, hoe meer je er verliefd op wordt. De Hybrid herken je verder nog aan wat blauwe accenten op de luchtsleuven op de zijkant en de blauwe remklauwen. Tijdloze schoonheid.

2-liter viercilinder
Voor de aandrijving krijgt de Ghibli Hybrid een 4-cilinder van 2 liter uit de Alfa-rekken. Hij koppelt hieraan een elektromodule op 48 volt in combinatie met een elektrische supercharger. Dat levert een aanzienlijk vermogen van 330 pk en een maximumkoppel van 450 Nm op. De power wordt naar de achterwielen gestuwd via een 8-trapsautomaat van ZF. Om een optimale gewichtsverdeling te bekomen, liggen de accu’s achterin. Met deze combinatie zorgt onze Italiaan voor een sprintje naar 100 km/u in 5,7 seconden en haalt hij een topsnelheid van 255 km/u. Vertrekken doe je steeds in de Normal-modus, waar de belevenis niet super intens is. Je voelt dat dit ook een zware auto is. Het vermogen is er wel, maar pas vanaf 3000 o/m komt hij echt op dreef. En het geluid zul je denken als je Maserati zegt ? Enkel in de Sportmodus - in te stellen door een drukknop op de middenconsole – bromt hij iets luider door zijn dubbele uitlaatpijpen.

Door de Ghibli een mild hybride-ondersteuning te geven, zou dit het verbruik naar beneden moeten halen. In theorie althans. Maserati geeft 8,1 liter per 100 kilometer als verbruik op. In de praktijk tekenden wij tijdens de test toch een 10,1 liter op, tot zelfs 13,4 liter wanneer wij de wagen de sporen gaven. De Duitse concurrentie doet hier beter, maar die doen het dan ook met een plug-in hybride combinatie.

De wegligging is prettig sportief te noemen. Ondanks het gewicht doet hij wat hij moet doen en neemt hij gezwind bochten aan snelheden waarbij je je rijbewijs kunt kwijtspelen. Het stuurwiel mag wat ons betreft een kleinere diameter en een iets dikkere velgomranding krijgen, om het plezier nog intenser te beleven. Zeker ook in combinatie met de schakelpeddels achter het stuur, die perfect gepositioneerd zijn.

Binnenin komt de Maserati vrij klassiek over, met zijn analoge tellers in het instrumentarium. Het infotainment op de middenconsole werd modeljaar 2021 wat geupdated met een 10,1 inch scherm. Er zijn betere systemen op de markt, maar het interieur komt wel sfeervol over, zeker met het analoge klokje in het midden en de alcantara bekleding van dak en deurstijlen binnenin. En wie mooi wilt zijn, moet soms al eens lijden. Zo viel de koppeling met de smartphone af en toe weg bij het instappen, gaf de GPS niet de juiste aankomsttijd en moest de klok afzonderlijk ingesteld worden zonder gebruik te maken van de GPS-signalen.

En schoonheid wordt nog altijd duur betaald. Dit is hier des te meer het geval. Een Ghibli Hybrid is er vanaf 75 400,- € BTW inbegrepen. Voor de versie Gran Sport ben je al meteen 87 250,- € armer en in ons geval met opties kost hij 101 286,- €. En weet dat je voor slechts 2 400,- € extra al kunt kiezen voor de V6-versie. Maar zoals gezegd, op liefde staat geen prijs. Je moet dus al verliefd zijn op deze Italiaanse schone om de Duitse concurrentie zomaar links te laten liggen.

De Maserati Ghibli die zijn diesel inruilt voor een 4-cilinder met mild hybrid ondersteuning is iets voor echte liefhebbers. Wie over het budget beschikt, niet wakker ligt van enkele onvolkomenheden binnenin en niet tuk is op high tech, kan met deze zeker leven. Maar kijk dan zeker niet naar (Duitse) concurrenten, die het fiscaal beter doen. Weet dat je met deze scoort met zijn look, het motorvermogen boven 3000 o/m en de exclusiviteit en tijdloze schoonheid dat hij biedt. Over smaak en kleur wordt niet gediscussieerd.

PLUS
- tijdloze schoonheid
- motorgeluid in Sport
- wegligging en rijplezier

MIN
- hoge prijs, zowel in basis als met opties
- hoog verbruik ondanks hybride ondersteuning
- kleine Italiaanse onvolkomenheden

tekst: Filip Dewulf
foto’s: Francis Vermeulen www.fotech.be

Getagged onder:
maserati