Test: Volkswagen ID.4 1st

dinsdag, 04 mei 2021 17:56
Test: Volkswagen ID.4 1st

Familie IDee

Na de lancering van de ID.3 binnen het elektro-offensief bij Volkswagen, is het de beurt aan de ID.4.  De ID.4 moet nog belangrijker worden op de EV-markt, vermits hij komt meespelen in de lucratieve SUV-segmenten.

Het moet ons van het hart dat het silhouet toch positieve reacties uitlokt.   Hij staat er met zijn 20-duimsvelgen en contrasterend dak.  Of zou het te maken hebben met ons flashy kleurtje, Honey Yellow genaamd ?

Met een lengte van 4,58 meter is hij zeker een ruime gezinsvriend.  Hij is hiermee 30 centimeter langer dan de ID.3, waarmee hij het MEB-platform deelt. Er is zowel vooraan als achteraan voldoende plaats voor hoofd en benen en dit zelfs met 3 personen, vermits er geen middentunnel is.  Daarnaast biedt hij ruime opbergvakken op de middenconsole en in de deurn, USB-aansluitingen voor- en achteraan en tot slot een koffer van 543 liter met een klein vakje er nog eens onder.   Handig voor de laadkabels.  Een zogenaamde frunk vooraan is er niet.   De reden daarvoor is ongetwijfeld dat er straks nog plaats vooraan moet zijn voor een tweede motor, wat hem dan ook vierwielaandrijving oplevert.

204 pk

De huidige ID.4 stelt het met een elektromotor die de achterwielen aandrijft met een vermogen van 204 pk en een batterijpakket van 77 kWh. Dat maakt van hem geen sportieveling, maar een meer dan vlotte kameraad.   Net zoals de meeste elektro-auto’s komt zijn vermogen onmiddellijk vrij en heeft hij een lineaire versnelling.  Voor wie van cijfers houdt, hij gaat naar 100 km/u in 8,5 seconden en zijn top blijft steken op 160 km/u.      

Rijden doet hij heel sereen, zoals wij van Volkswagen gewend zijn.  Komt vertrouwd over en dat zullen de klanten graag horen. Je voelt de wagen prima aan, hij stuurt correct en met zijn korte draaicirkel is hij best wendbaar.

522 kilometer

Dat is de WLTP opgave.  In de praktijk haalden wij 463 kilometer uit een oplaadbeurt.  Opladen kan snel tot 125 kW, waardoor je in zo’n kleine 45 minuten naar 80 % laadt en dan weer vlot 300 km rijbereik hebt.   Mooie prestatie.   Het verbruik tijdens onze test gaf een gemiddelde van 18,6 kWh/100 km tot maximum 26,8 kWh/100 km.

Interieurperikelen

Binnenin is de nieuwe ID.4 wat meer voor discussie vatbaar.  Voor alle duidelijkheid gaat het dan niet over de afwerking.  Die is naar VW-traditie onberispelijk.  Echter kan een punt gemaakt worden van het gebruiksgemak en de gebruikte materialen binnenin.  De ID-familie wordt een beetje verweten wat teveel harde plastics te gebruiken voor de bekleding van dashboard, deurpanelen en dergeljke.   T.o.v. de eerder geteste ID.3 lijkt deze hier al een stap vooruit gezet te hebben.   De bekledingen voelen al wat zachter aan.  Er zijn nog wel wat hardere plastics, maar die zijn minder opvallend.  Als er een punt van discussie zou zijn, dan wel over de bediening van de airco.   Die gebeurt onderaan op het centrale scherm met digitale schuifregelaars.  Fysieke knoppen zouden meer welkom zijn.  Waarmee wij willen zeggen dat de veralgemene digitalisering niet altijd een goede zaak is.   Benieuwd wat concurrent en bloedbroeder Skoda Enyaq hier tegenover zet.  

Wat kost dit ?

Startprijzen zijn er vanaf 38 815,- maar dit is dan de Pure City met de 52 kWh-batterij en 148 pk.  Onze ID.4 1st kost alles samen 47 280,- €.   Je krijgt hiervoor een correcte uitrusting.  Weet wel dat de 1st-versie enkel nog leverbaar zijn uit stock.   Het is gamma is opgebouwd uit de Pure-versies (allen 52 kWh) en Pro-versies (77 kWh) gaande van 46 160,- tot 58 015,- voor de Pro Max.   Een breed gamma aan keuzemogelijkheden dus.  In tegenstelling tot de tradities in het VW-aanbod, zijn er weinig opties. 

 
De ID.4 als tweede telg in het nieuwe elektro-aanbod bij Volkswagen is een geslaagde combinatie.  Hij biedt ruim plaats voor 4 of 5 personen met bagage, rijdt aangenaam en komt met zijn batterijen ver genoeg voor een daguitstap.   Wie kan leven met de doorgedreven digitalisering binnenin, heeft daarnaast ruim keuze uit verschillende uitrustingsversies en 2 vermogens.    

 


 
PLUS

  • rijbereik
  • wendbaarheid (draaicirkel)
  • ruim interieur

MIN

  • minimalistisch dashboard
  • openen achterste deuren
  • uitrustingslacunes


tekst en foto’s : Filip Dewulf