Eerste test: Skoda Enyaq 80

dinsdag, 04 mei 2021 18:00
Eerste test: Skoda Enyaq 80

Kiezen wordt moeilijk in de familie !?

Na de testrit met de VW ID.4 waren wij er als de kippen bij om zijn neef, de Skoda Enyaq, aan de tand te voelen.  Wij mochten als één van de eersten een 2-tal uurtjes onderweg met de nieuwe elektrische Tsjech.
Het MEB-platform van de Volkswagen-groep wordt een ruime familie, is het minste wat wij kunnen zeggen.   Er zijn nogal wat gelijkenissen met neef Volkswagen ID.4, maar uiteraard ook verschillen.   

De Skoda meet 4,65 meter lang en dat is 6 centimeter meer dan de ID.4.  Met het opvallende Skoda-radiatorrooster vooraan en gesculpteerde lijnen geven ze hem toch evenwichtige verhoudingen, wat hem voor het merk zo typische ruime interieur oplevert.  Vooraan pakt Skoda uit met de Crystal Face, dat in optie verkrijgbaar is.   Dit designelement, waarbij 131 leds de verticale lamellen en horizontale strip van het radiatorrooster verlichten, haalt zijn inspiratie uit de Skoda Vision iV-concentcar.  De achterkant lijkt ons wat massiever door de recht afgesneden achterklep, daar zijn wij minder fan van.   Dit had stijlvoller gekund.  

Binnenin valt meteen het grote display op de middenconsole op.  Dit voor de bediening van infotainment, radiofuncties, wageninstelling, navigatie en andere details.   Ook de airco wordt hier bediend, maar is makkelijker dan de schuifregelaars van het nieuwe digitale tijdperk bij Volkswagen.   Het scherm als instrumentenbord is dan weer gelijkaardig aan dat van de VW, maar zit meer ingecapseld en beter zweeft niet bovenop het dashboard.  De bediening van de versnellingen gaat via de middenconsole door een soort schuifregelaar naar voor of naar achter te duwen of trekken.  
Handig zijn alvast de peddels links en rechts achter het stuur om de regeneratie in te stellen.  Dit kan op 3 niveaus, maar een volledige one-pedal drive is dit nog steeds niet.  Het niveau 3 kan ook rechtstreeks geactiveerd worden door de B-stand in de versnellingshendel te selecteren.   Indien geen van de regeneratiestanden vereist is, vertraagt de Enyaq gewoon door de voet van het gaspedaal te halen.  Ook bij het remmen via het rempedaal zal de auto genereren

Aan ruimte zeker geen gebrek in deze Skoda.  Zelfs de koffer biedt standaard  Ook de zetels zijn makkelijk te verstellen en onze versie was uitgerust met het nieuwe head-up display, dat zelfs augmented reality bevat tijdens het navigeren. 

Voor zijn aandrijving is er keuze uit 5 vermogens en 3 batterijformaten, en keuze uit achter- of vierwielaandrijving.  Niet alle versies komen tegelijkertijd op de markt.   De Enyaq iV 50 levert 109 kW en een batterijpakket van 55 kWh (52 kWh netto), de Enyaq 60 heeft 132 kW aan vermogen en zijn batterijen leveren 62 kWh (58 kWh netto) en tot slot is er de Enyaq 80 met 150 kW en 82 kWh batterij (77 kWh netto).  Deze laatste was onze testwagen.   Hij levert hiermee een sprintje in 8,6 seconden tot 100 km/u.   En zoals wij van een dergelijke elektrische auto gewoon zijn, gaat dit vlot zonder meer.  Geen sportprestaties, daarvoor is het wachten tot de RS-versies.  

Wat verbruik betreft haalden wij tijdens onze 2-uur durende test een gemiddelde van 18,3 kWh, wat zeker een mooi resultaat is.   Het rijbereik varieert dan weer van 350 kilometer voor de 50-versie tot een mooie 520 kilometer voor onze geteste 80-versie.  Opladen kan tot 125 kW in de 80-versie, waardoor in een kleine 45 minuten de batterij weer 80 % vol is.   Wallbox-laden gaat aan 11 kW en dan mag je rekenen op een 7-tal uurtjes voor een laadbeurt.

De ophanging is voldoende zacht, de demping filtert correct en hij is volgens ons minder stug opgehangen dan de VW-neef.   Er is geen deining bij het uitveren, waar wij wel last meehadden bij de test van de Skoda Superb iV in één van onze vorige nummers.

Prijzen zijn er vanaf 39 775,- € voor de Enyaq 60, een Enyaq 80 kost 46 075,- € zonder opties.  De prijzen van de 50-versies zijn nog niet gekend. 

Kiezen tussen deze Skoda Enyaq en de Volkswagen ID.4 wordt niet makkelijk.   De VW oogt futuristischer, zowel van buiten als van binnen, terwijl de Skoda iets klassieker gestyled is, vinden wij.   De prestaties zijn gelijkaardig, comfort is in beiden op niveau.  De VW laat zijn inzittenden het wegdek iets beter voelen.   De Skoda is iets ruimer binnenin, vermits hij wat extra centimeters groter en breder is.   Waardoor het gezinsaspect voordeliger uitvalt bij de Skoda.   Techneuten en IT’ers zouden de VW kiezen, de familieman of -vrouw gaat voor de Skoda denken wij.  En op prijsniveau ontlopen ze elkaar maar weinig.   Of speelt de wederverkoopwaarde een rol ?   Wij laten het in het midden, of beter, aan de koper. 

 
 
PLUS

  • rijbereik en verbruik
  • ruim gammade
  • ruimte binnenin

MIN

  • geen one pedal drive
  • kiezen wordt moeilijk
  • Skoda duurder dan VW


tekst en foto’s : Filip Dewulf