Test: BMW 520e

woensdag, 19 mei 2021 09:52
Test: BMW 520e

Manager stelt boekhouder tevreden

BMW is sinds 1972 ondertussen aan de 6de generatie van de 5-reeks toe.
En nu BMW in België sinds dit jaar de verkooplijsten aanvoert, gaat de elektrificatie met grote stappen vooruit.

Wij testen de “instapper” in het plug-in gamma van de 5-serie, de BMW 520e.

De alomgekende BMW 5-reeks kreeg vorig jaar nog een facelift en blijft een referentie in zijn klasse.  De “funfer” blijft een tijdloze auto en een aanrader in zijn klasse.

De 520e heeft een 2-liter viercilinder van 163 pk onder de motorkap met een vermogen van 163 pk.  De elektromotor levert dan weer 109 pk, wat een gecombineerd vermogen geeft van 204 pk en 350 Nm.  Hiermee haal je 100 km/u in 8 seconden.
Het 12 kWh batterijpakket dat hieraan gekoppeld is, heeft een theoretisch rijbereik van 55 km, wij haalden op het beste moment 46 km.  Wat zeker een aanvaardbaar resultaat is en vergelijkbaar is met concurrenten.   Hem terug opladen kan in een goede 3 uur via een openbare laadpaal of je eigen wallbox.  Aan een regulier 230V stopcontact heb je het dubbele nodig.  

De aandrijving gebeurt via de achterwielen en de overbrenging gebeurt via de alomgekende en zo geprezen 8-traps automaat, die BMW zowat in het ganse gamma gebruikt.  En terecht.  Dit is wat ons betreft één van de best werkende automatische versnellingsbakken die momenteel te vinden zijn.   Hij schakelt altijd zacht door de verzetten, zonder de minste schokken en is steeds alert.  Houden zo BMW.

Maar waar het bij een plug-in hybride ook om gaat, is het verbruik.  En ook hier scoort onze 5 zeker.   Bij gemengd gebruik, waarbij de combinatie benzinemotor-elektromotor in de Hybrid-modus kiest wat de meest aangewezen werkwijze is, scoorden wij een gemiddeld benzineverbruik van 4,4 liter per 100 km.   Bij momenten was dat zelfs nog minder en toonde de boordcomputer zelfs maar 2,4 liter per 100 km. Een knap resultaat.  Op voorwaarde dat de BMW tussendoor aan de stekker blijft hangen, maar dit geldt voor alle plug-in hybride auto’s.  In het dashboard merk je aan de blauwe cijfers hoeveel je elektrisch gereden hebt.  Daarnaast kun je op het infotainment telkens je verbruik elektrisch en benzine aflezen nadat je het na de laadbeurt gereset hebt.   Regeneren doet de auto ook prima, wanneer je van het gas gaat en gaat remmen.  Hierdoor kun je af en toe wat kilometers aan rijbereik winnen. Het rempedaal komt soms wat sponzig over, ook weer een typisch kenmerk bij plug-in hybrides.  Het went.  Volledig elektrisch rijden kan ook door de knop “electric” naast de schakelhendel in te drukken.   Dit kan tot een snelheid van 140 km/u.   Wie niet verder dan 50 km nodig heeft voor woon-werkverkeer kan hierdoor op weekdagen emissieloos rijden.  

En wil je in het weekend dan eens de teugels losgooien, dan kan dat door de “sport” of “individual” modus te kiezen.   In die laatste kun je zelfs het stuur en gasrespons zelf instellen.  Hier krijg je het echte “Freude am Fahren” gevoel dat typisch is voor BMW.  Het stuur geeft nu de juiste feedback, de wegligging is baanvast en je geniet van de sportieve zetels uit het M-pakket (optie).  Vergeet het verbruiksgemiddelde hier maar even, want voor je het weet toont de boordcomputer 11 tot 12 liter per 100 km.  Leuk, maar om dit constant te doen is deze niet in de markt gezet, hiervoor heeft BMW andere 5-reeksen in het vuur, met nog andere budgetten.

Rijden doet deze BMW voorbeeldig.  Met het eerder aangehaalde Freude am Fahren in gedachten.  BMW’s zijn niet meer zo speels als voorheen, iets gematigder dan vroeger, of laten wij zeggen toegankelijker.   En dat is nog best wel leuk.  In alle stilte en comfort, en met de M-sportophanging waarmee onze testwagen uitgerust was.  

Verbruikskosten en gebruikskosten zijn zeker in orde, vermits deze Duitser fiscaal aantrekkelijk is.   Alleen de aankoopprijs dien je te overwinnen.  Starten doe je bij 58 199,- € en naar aloude gewoonte bij een premiummerk dien je dit nog op te smukken met leuke optiepakketten als daar zijn het M sportpakket , Business Pack, Comfort Pack, Safety Pack en ga zo maar door.  Dat laatste bevat o.a. de achterrij-assistent, waarbij hij de laatste meters die je reed opnieuw doet bij het achteruitrijden.  Handig bij wegrijden uit nauwe parkeerplaatsen bijvoorbeeld. Onze testauto komt met zijn opties aan 72 265,- €.

De BMW 520e pleegt de instapper in het hybride-gamma te zijn, maar dat is ie allerminst.  Hij rijdt stevig als een BMW, is stil en comfortabel.   Behalve over de aankoopprijs zal de boekhouder op de firma tevreden zijn, want zijn verbruik is zoals het hoort en fiscaal is hij interessant. 


 
PLUS

  • hybride verbruik
  • werking motor en 8-trapsautomaat
  • afwerking en comfort

MIN

  • prijs met opties
  • standaarduitrusting
  • geen snellaadmogelijkheid


tekst en foto’s : Filip Dewulf