Test: Jeep Wrangler 4xe

woensdag, 02 juni 2021 21:01
Test: Jeep Wrangler 4xe

Boswachter onder stroom

In 1941 kwam de Jeep Wllly’s op de markt.   Een stoere terreinwagen die van alle markten thuis was en die vooral in de daaropvolgende oorlogsjaren gebruikt werd. Sindsdien wordt de naam Jeep ook wel vereenzelvigd met hetgeen tegenwoordig het SUV-segment heet.   Als zijn niet alle SUV’s zo stoer als deze oer-Jeep.

Voor zijn 80ste verjaardag gaat de Wrangler aan de stekker en krijgt hij een plug-in hybride aandrijving.   Een primeur in dit segment, want concurrent Land Rover Defender heeft vooralsnog geen dergelijke plug in hybride aandrijfgeheel in het gamma, al is het wel gepland.

Stoer

Dat de Jeep Wrangler een stoere bink is, is het minste wat je kan zeggen.   Met zijn geblokt silhouet, de lange motorkap, dikke bumpers, reservewiel op de achterdeur en zijn hoge instap is hij hoegenaamd niet de doorsnee-SUV waarmee je buur ook rijdt.  Opletten bij maneuvers in de stad.  Gelukkig is er een achterrijcamera. De achterdeur is ook echt een deur, want bij het openen scharniert enkel het onderste gedeelte open en ze draait dan nog naar rechts open.   Zeker rekening mee houden in parkeerplaatsen. De ruit erboven gaat dan nog eens afzonderlijk open. Dit is wel handig. Na het instappen, of beter klimmen voor wie klein van gestalte is, krijg je een zithouding waar je letterlijk over het verkeer en de andere weggebruikers heen kijkt.   Boven je hoofd heb je 2 dakpanelen die d.m.v. hendels weggenomen kunnen worden, waardoor je een soort cabriogevoel krijgt.  Je moet dan wel een plaatsje zoeken voor die panelen.   Thuislaten of in de koffer opbergen, er is hiervoor zelfs een hoes voorzien.  Opletten ook voor krassen bij die losse panelen.  
Ergonomisch is het binnenin soms wat zoeken naar bepaalde knoppen, zoals b.v. de schakelaars voor de elektrische ruiten, die op de middenconsole staan.  Ook het dashboard is recht toe recht aan.  Het U-Connect infotainment met navigatie werkt vlot.  Er is ook Apple Car Play en Android Auto.  

380 pk  

De Wrangler 4xe heeft een 2-liter met turbo onder de motorkap en 2 elektromotoren voor zijn aandrijving.  Dat levert hem een gecombineerd vermogen van 380 pk en 637 Nm koppel op.  Een sprinter is het zeker niet, maar met een tijd van 6,4 seconden is hij allerminst traag.  Al heb je niet het gevoel dat het snel gaat, ongetwijfeld door het gewicht en de omvang van deze jongen.  Het batterijpakket is dan weer 17 kWh groot, wat hem volgens Jeep en de WLTP-cijfers een elektrisch rijbereik geeft van meer dan 50 km.   Wij haalden na een laadbeurt van een dikke 4 uur 44 km.  En dat is vergelijkbaar met andere SUV’s.  Starten doet de Wrangler steeds in de Hybrid-modus, waarbij hij zelf de gewenste aandrijving kiest.   Je kunt ook puur elektrisch of E-save kiezen, met de knoppen onderaan links op het dashboard, die wat verscholen zitten.   Ook een knop voor maximum regeneratie is voorzien, die staat dan weer op de middenconsole onder de bediening van het infotainment en airco. 

Ons gemiddeld verbruik schommelde tussen 7,8 tot 9,9 liter per 100 km. Voor een dergelijke mastodont valt dit nog mee, vinden wij. Afhankelijk van de gekozen rijmodus (full time 4x4 of niet). Of je hebt telkens een korte rit, waarbij je puur elektrisch blijft rijden en tussenin kunt opladen.

Maar waar het bij deze vooral over gaat, zijn ongetwijfeld zijn terreincapaciteiten.   Nostalgisch selecteer je de rijstand via een extra versnellingspook naast de hendel van de automaat.  Er is keuze uit 4H auto, 4H part time, 2H of 4L   Op onverharde paden, bossen en modder is hij in zijn element en komt zijn uiterlijk nog meer tot zijn recht.  Op normale vlakke wegen is hij comfortabel, op slechte wegen voel je zijn vrij harde ophanging iets meer door, wat ook in het stuur zijn gevolgen heeft en af en toe wat correcties vraagt.  

79 gram

Een Wrangler 4xe is er vanaf 68 300,- €, in 3 uitrustingsniveaus, Sahara, Rubicon of onze 80th Anniversary, die 70 500,- € kost.  En dat is al 8 700,- € extra t.o.v. een conventionele benzineversie.  Zijn WLTP Co2-waarde brengt hem door zijn 2-liter motor op 79 gr/km. Hierdoor is hij voor zelfstandigen slechts 40 % aftrekbaar. De boswachter die er één wilt, zal hem dus particulier moeten aankopen, want dan geniet je wel van zijn voordelig BIV-tarief en jaarlijkse verkeersbelasting. 

De Jeep Wrangler is de stoere jongen uit het gamma en hij doet zijn naam en oorsprong van oer-Jeep alle eer aan.   Met deze kun je nu zelfs emissievrij offroad rijden.   Pronken in de stad of hem vuil maken in het bos of de modder, alles kan.  Alleen zijn formaat kan je wat parten spelen in nauwe parkeerplaatsen of in lage parkeergarages.  Goedkoop is hij zeker niet en voor zelfstandigen is hij niet 100 % aftrekbaar.  


 
PLUS

  • stoere bink
  • hoge zithouding
  • elektrisch 4x4 rijden mogelijk

MIN

  • stroomlijn
  • onhandig in de stad
  • fiscaliteit voor zelfstandigen


tekst en foto’s : Filip Dewulf
met dank aan: Peter Vansteenkiste www.battlefields1.com  (voor de ontmoeting met de Jeep Willys)

Laatst aangepast op donderdag, 03 juni 2021 11:11