Test: Kia Sorento PHEV

woensdag, 09 juni 2021 20:23
Test: Kia Sorento PHEV

Dure gezinsvriend

Kia is met de Sorento ondertussen aan de vierde generatie toe en komt nu ook met een fiscaalvriendelijke plug-in hybride.

De Sorento PHEV herken je aan de “plug-in”-badge rechts onderaan de kofferklep en de laadklep in de rechter achtervleugel. Tanken doe je langs de andere kant, met eenzelfde klep.

Ruimtewonder

De grootste troef van deze Kia is ongetwijfeld zijn ruim interieur. Zowel vooraan- als achteraan is ruim plaats en er is in optie (1000,-) zelfs mogelijkheid tot een 7-zits-versie. Uiteraard ten koste van de kofferruimte in dit geval. Onze testwagen was geen 7-zitsversie, waardoor wij ons beperkten tot de ruimte op de achterbank, die verschuifbaar is. Praktisch zijn in het interieur heel wat bergruimte, gaande van ruime deurvakken, bekerhouders voor- en achterin en voldoende USB- en andere aansluitmogelijkheden. Zelfs op de zijkant van de voorzetels zijn USB-punten voorzien. Handig voor je kroost om hun gameconsole en andere tablets aan te sluiten.
De Kia Sorento maakt voor de aandrijving gebruik van de 1.6 T GDI motor met 180 pk, die ook in de niet-oplaadbare hybride dienst doet. Daarnaast komt een elektromotor van 91 pk, die komt tussen de benzinemotor en de 6-trapsautomaat. Het gecumuleerd vermogen brengt onze Koreaan op 265 pk, terwijl de gewone hybride het houdt bij 233 pk. Het verschil zit natuurlijk in de batterij, die in de PHEV een capaciteit heeft van 13,8 kWh. Dat brengt het elektrisch rijbereik op 54 kilometer WLTP-waarde. Wij haalden na een goede 4 uur opladen aan de openbare laadpaal 45 km. Een mooi cijfer voor zijn formaat en categorie waarin deze SUV valt.

Zuinig

Met een goede oplaaddiscipline - wij kunnen het niet genoeg herhalen bij plug-in hybrides – kwamen tijdens onze test aan een gemiddeld gemengd verbruiks van 5,7 liter/100 km gingen. Uiterste verbruiksgemiddelden varieerden van 0,8 liter/100 km tot 8,9 liter/100 km, dat laatste met een lege batterij en via een snelwegtraject van zo’n 150 km. Met de sportmodus ingeschakeld kan dit zelfs nog oplopen, maar deze hebben wij slechts één enkele gebruikt. En natuurlijk kies je voor je woon-werkverkeer de elektrische modus wanneer dit per dag zo’n 50 km bedraagt. Mooie cijfers. Naast de elektrische modus, is er de automatische modus en de hybride modus. In die laatste regenereert de auto waardoor je wat kilometers kunt winnen. Het rijbereik is af te lezen tussen de tellers op het dashboard of op het grote scherm op de middenconsole. Tevens kun je de historiek van de laatste 30 dagen opvragen. Leuk item om telkens lager te scoren bij je volgende rit. Of om ermee je collega’s uit te dagen en hen aansporen beter te doen. Verder bevat de drive-knop ook standen om het 4x4 systeem zijn werk te laten doen door “sand” , “mud” of “snow” te kiezen. Dit hebben wij tijdens de eerste zonnige zomerse dagen niet getest.

Royaal comfort

Onderweg is het genieten van het comfort en de royale en complete uitrusting. De afwerking neigt zelfs naar premiumniveau. Met zachte plastics op het dashboard, kwaliteitsleder en de graphics van het infotainment. Het hybride geheel zorgt voor een zachtheid waardoor je niet geneigd bent het onderste uit de kan te halen. Sportieve aspiraties dien je met deze auto niet na te streven en gezien zijn formaat en gewicht ligt zijn roeping ongetwijfeld bij (grote) gezinnen. Als die gezinnen het budget ervoor hebben, want met een prijs vanaf 55 590,- € is dit geen koopje. Voor een topversie met het nappaleder, verwarmde en geventileerde zetels, head-up display, panoramadak en de derde zitrij kom je op 65 240,- €. Voor zelfstandigen is hij natuurlijk wel aantrekkelijk, vermits zijn CO2-uitstoot beperkt is tot 39 gr/km. Wat hem 100 % aftrekbaarheid geeft.
Ook de veiligheidsvoorzieningen zijn top. Alles is aanwezig en met behulp van de rijstrook-assistent en de adaptieve cruise control is zelfs enige vorm van autonoom rijden mogelijk, al spoort de auto uiteraard aan om het stuur vast te houden. Meest opvallend is het beeld van de zijspiegels dat in het dashboard verschijnt bij rechts of links afslaan of inhalen. Knap overgenomen van enkele Hyundai-modellen. Voor ons mogen ook andere merken dit overnemen.

De Kia Sorento PHEV is een ruime gezins-SUV die pronkt met een volledige uitrusting. Helaas laat hij zich daarvoor rijkelijk betalen. Rijden doet hij zacht en comfortabel. Gelukkig kun je een verbruik scoren zoals met een goede diesel of zelfs minder, op voorwaarde dat je hem tussendoor inplugt.

PLUS
- aangename en zuinige hybride
- ruimte en 7-zitter mogelijk
- standaarduitrusting en afwerking

MIN
- hoge prijs
- zachte vering
- formaat in de stad

 

tekst en foto’s : Filip Dewulf