Test: Audi RS E-Tron GT

donderdag, 17 juni 2021 09:37
Test: Audi RS E-Tron GT

Heartbeats

Audi lanceert na de SUV E-tron en net voor de midsize SUV Q4 E-tron een vierdeurs-GT met elektro-aandrijving.

Een ongetwijfeld geslaagd ontwerp – van de hand van designer Mark Lichte – is dit. Daar zijn de reacties van collega’s, familie en vrienden het razend over eens.  Met zijn voorkant en volledig gesloten rooster verwijst hij naar de Audi R8.   Hij wordt trouwens op dezelfde band geproduceerd.   Achteraan merken wij brede heupen die uitlopen op de lichtstrip, die over de ganse breedte van de kofferklep loopt.  De lichtsignatuur toont een fraai samenspel bij openen en sluiten. Een item waar Audi tegenwoordig mee uitpakt, zo zal je op de nieuwe Q4 de lichtsignatuur zelf kunnen instellen.  Daarnaast was onze GT ook nog eens met carbonelementen uitgerust, zoals buitenspiegels, zijskirts, de diffusor onder de achterbumper en vooral het dak in carbon.  Alleen maar positieve reacties over het design van deze E-Tron GT.  

Porsche als voorbeeld

Voor de aandrijving en het platform gaat Audi bij Porsche langs.  Zodoende is dit de Taycan van Audi. Helemaal geen schande, want de Taycan is één van de indrukwekkendste en top-EV’s op de markt, naar onze bescheiden mening.

Een bodem met een batterijpakket van 85 kWh op 800 volt en 2 elektromotoren maken hier de dienst uit, één tussen beide assen.  Het vermogen komt zo op 598 pk en een vrachtwagenkoppel van 830 Nm.  In overboost haalt hij gedurende zo’n 2.5 seconden tot 646 pk.   Spurten, of eerder wegschieten als een raket, doe je in 3.3 seconden.  Je hartslag gaat een eerste keer de hoogte in. Om al die kracht over te brengen beschikt de E-Tron GT over twee versnellingen, waarvan hij zijn eerste gebruikt om enkel het spurtje naar 100 km/u te realiseren.   In normale omstandigheden blijft hij in zijn tweede versnelling.   

Indrukwekkende trekkracht en wegligging

Wij zijn wel wat gewoon als testrijder, maar deze kan zomaar “rocketman” genoemd worden.  Niet naar de film over het leven van zanger Elton John, maar gewoon omwille van de kracht die er vanuit gaat bij het optrekken en versnellen. Met de automatische niveauregeling van de ophanging, de optionele vierwielsturing en het sperdifferentieel is het feest helemaal compleet.   Wij konden de E-Tron GT op geen foutjes betrappen. Zo efficiënt is hij. Tot daar hartslag nummer twee.  
Bij al het geweld kun je de klank die hij buiten produceert gedempt of luid zetten via het touchscreen op het centrale scherm.  Van “beschaafd” tot “luid”, want zo heten de heartbeats hier.  

Het rijbereik geeft tot 476 km volgens WLTP.  Wij haalden 457 km, wat zeker aanvaardbaar is.  Het verbruik bedroeg gemiddeld rond de 24 kWh/100 km met uitersten tussen 20,1 tot 35 kWh/100 km.   Opladen kan zowel AC als DC-snelladen.  Dat laatste tot 270 kW, waardoor je van 10 % naar 80 % laadt in zo’n 22 minuten.   Met deze Audi kan je geweldig snel voortmaken, maar dankzij het programma “efficiency” kun je ook cruisen. Hier is de topsnelheid beperkt tot 140 km/u en gaat de niveauregeling op zijn laagste stand.  Opletten bij verkeersdrempels in deze stand. Regenereren kan ook, zelf in te stellen via de peddles of automatisch via het touchscreen.

Geen volledige digitalisering

Binnenin is de Audi helemaal herkenbaar als een echte Audi.  Geen doorgedreven digitalisering, maar wel de vertrouwde virtual cockpit en de display op de middenconsole.  Naast fysieke toetsen voor bediening van airco.  Je zou kunnen stellen dat hier geen risico’s genomen werden, maar digitale sliders en andere touchbedieningen zijn niet altijd een vooruitgang, Nietwaar Volkswagen ID-familie ?!  De rijhouding met de RS-stoelen, net als de afwerking zijn subliem.  Wij ontbreken enkel iets of wat grotere deurvakken en misschien een usb-aanstelling onderaan de middenconsole.  Nu moet je die gaan zoeken in de middenarmsteun. 

Je hartslag krijgt een laatste schok bij het zien van de prijs van al dit moois.  Wij verwachten ons niet aan een koopje, maar het is toch even slikken.  Basisprijs voor de RS is 143 200,- €.  Onze testwagen tikte af op 187 240,- € met de 21-duimsvelgen, de rode lak, carbonelementen, vierwielsturing, autonoom parkeren, laserlichten, nachtzicht-assistent, alcantara op stuur en dakhemel, soundsystem en nog wat fraais.  De E-Tron GT met “slechts” 476 pk is er vanaf 102 400,- €.   Bij Porsche is een Taycan duurder.    

De nieuwe Audi RS E-tron GT is een schitterende rijmachine die je ongelooflijke sensaties bezorgt met zijn looks en optrekvermogen.   Zijn wegligging met vierwielsturing is verduiveld efficiënt, en hij biedt daarnaast nog plaats voor vier en bagage.   Wij zijn alvast overtuigd, nu onze werkgever nog.  


 
PLUS

  • prestaties
  • looks
  • dagelijks bruikbaar

MIN

  • prijs
  • opletten bij verkeersdrempels in laagste stand
  • weinig opbergruimte vooraan


tekst en foto’s : Filip Dewulf
met dank aan Prodrive, voor de fotosessie op het Mandescircuit in Ingelmunster

Laatst aangepast op donderdag, 17 juni 2021 20:25