Opel Vivaro-e Innovation

vrijdag, 25 juni 2021 20:34
Opel Vivaro-e Innovation

Pakketbezorger op stroom

Opel belooft tegen 2024 van elk model ook een elektrische variant aan te bieden.  Zo ook in het bedrijfswagengamma.  
Dat betekent dat hun Vivaro en het personenvervoersalternatief Zafira Life een e-versie krijgen.  Wij doen de test met de Vivaro-e. 
De Vivaro is in 2021 verkozen tot “van of the year”.

Praktisch

De Vivaro-e is net als zijn benzine- en dieselvarianten in 3 varianten beschikbaar: een bestelwagen – zoals in onze test – naast een dubbele cabine (2 zitrijen en laadruimte en de combiversie (personenversie). 
De kleinste versie van de Vivaro-e heeft een lengte van slechts 4,6 meter en heeft een maximum laadvolume van 6,6 m” op een maximale laadlengte van 4 meter.   Het standaardlaadvermogen is 1275 kg.  De dieselversie doet maar 130 kg meer. Concreet  betekent dit dat er 2 europalletten achterin meekunnen.  De grotere versies gaan zelfs tot 3 dergelijke palletten.  Wij nog iets extra’s wil meenemen via een aanhangwagen, kan tot 1000 kg slepen, wat vrij uitzonderlijk is voor een elektrisch voertuig.   
Standaard is hij uitgerust met één schuifdeur aan de rechterkant.  In optie is een exemplaar links verkrijgbaar.  Mogelijkheid tot elektrische bediening is er eveneens.   

Bekend aandrijfgeheel

De motor en het accupakket zijn ondertussen bekenden in het Opel-, of beter gezegd, Stellantis-gamma.   Het gaat hier om de 136 pk (100 kW) en 260 Nm koppelsterke elektromotor die wij ook in de Corsa-e, Mokka-e en andere Peugeots terugvinden.  Wat batterijpakket betreft heb je de keuze uit 50 kWh of in optie (5000,- €) 75 kWh.  Dat laatste is zeker een aanrader voor iets grotere afstanden, vermits het rijbereik snel kan zakken, wanneer wat grotere wegen en snelwegen op je traject liggen.   Wij haalden met de 75 kWh-batterij 348 km na een 7-tal uurtjes opladen.  Dat laatste kan zelfs in sneltempo aan een DC-lader tot 100 kW in zo’n 45 minuten voor 80 %.   Kies je voor de 50 KWh, dan heb je genoeg aan een halfuurtje aan diezelfde snellader.  Het rijbereik van de 50 kWh-versie is zo’n 100 kilometer minder.

Vlot wegkomen is net zoals bij elke elektrische auto, de Vivaro-e beschikt hiervoor over drie rijprogramma’s, waarbij het vermogen aangepast wordt.  In de Eco-stand krijg je het minste vermogen en als je die dan nog eens combineert met de B-stand van de versnellingen, dan krijg je de meeste recuperatie bij het remmen en gas lossen.  Daarnaast is er de “Normal-modus en de “Power”-modus, waarbij in die laatste het volle vermogen gebruikt wordt.  Dat laatste valt zeker op bij een snelwegrit, waarbij je best het rijbereik in de gaten houdt.   De topsnelheid blijft ten allen tijde beperkt tot 140 km/u.   Maar deze jongen is vooral uitermate geschikt voor stadsverkeer.   Ideaal voor pakjesdiensten om een ganse dag van hot naar her door stad en dorp te laveren.  In alle stilte en comfort.  Vooraan is plaats voor drie, chauffeur inbegrepen.  Enkel op slechtere wegen geeft hij oneffenheden of dwarsnaden iets te veel door in het stuur.   Mogelijks geeft dit een ander gevoel wanneer de wagen volgeladen is, wat wij slechts gedeeltelijk deden door wat fietsen op weekend mee te nemen.  

Complete uitrusting

Wat uitrusting betreft kan hij best de vergelijking met een personenauto doorstaan.  Er is ook cruise control, 2-zone airco, achterrijcamera, automatische grootlichten, regensensor en navigatie, al valt het scherm wel wat klein uit.    En ook de radio had geen DAB-functie.
De afwerking vertoont hier en daar wel wat harde plastics, maar alles zit goed in elkaar en geeft geen krimp en zal de tand des tijds zeker doorstaan.

Tot slot de eindafrekening.  Een basis Vivaro-e is er vanaf 34 650,- €, voor de dubbele cabine is dat  41 300,- en de combi zit daar tussenin met 38 049,- €.  De opties zijn betaalbaar, behalve het reeds aangehaalde hogere batterijpakket.

Pakjesbezorgers zullen hun hart ophalen in de stad, en hebben aan de Opel Vivaro-e een aangename en comfortabele werkvriend.  En met zelfs snellaadmogelijkheid kun je na je pauze tussenin weer de rest van de dag verder.   Enkel voor de grotere batterij vraagt Opel een aanzienlijke meerprijs.

 
 
PLUS

  • laad- en sleepvermogen
  • standaarduitrusting
  • snelladen mogelijk

MIN

  • hoog verbruik op snelweg
  • ophanging op oneffen wegen
  • meerprijs 75 kWh


tekst en foto’s : Filip Dewulf