Test: Maxus eDeliver9

woensdag, 21 juli 2021 16:48
Test: Maxus eDeliver9

Voor grot(er)e pakjes, weg van de snelweg

Het Chinese SAIC Motors dat in België sinds vorig jaar MG in zijn gamma introduceerde, heeft ook een gamma bedriifsvoertuigen, dit onder de naam Maxus.

Wij testen de grootste telg uit het gamma, de e-Delivery9.

En als wij zeggen groot, dan betekent dit een lengte van minimum 5546 mm tot een maximum van 5940 mm en een breedte van 2062 mm.  De hoogte varieert dan weer van 2525 tot 2765 mm.  De laadruimte varieert van 9,7 m3 tot 11 m3 in de grootste versie.  En er is nog een versie met verhoogd dak, dat een laadvermogen biedt tot 12,5 m3. 

Voor het in- en uitladen beschikt je over achterdeuren dit tot 270 graden openen, naast de schuifdeur aan de zijkant rechts.

De elektromotor is dan weer 204 pk krachtig en levert een maximumkoppel van 310 Nm.  Hiermee trekt de eDeliver vlotjes op.  Bij onze testwagen stelden wij vast dat hij bij zo’n 105 km/u aan zijn maximumsnelheid zit.  Wanneer je de Eco-knop indrukt is dat zelfs nog iets minder.   Iets om rekening mee te houden, zeker op snelwegen.

Wat het batterijpakket betreft is er keuze uit drie verschillende batterijpack: 52, 72 of 89 kWh.  Het rijbereik bedraagt volgens de WTLP opgave respectievelijk 186, 236 of 296 km. Ook het laadvermogen varieert naargelang je keuze van batterijpack. Wij reden de middelste versie met 72 kW en kwamen 220 km ver met een volgeladen batterij.  Opladen kan zowel via AC- als DC-snelladen tot 80 kW.  Dat laatste kan van 10 % naar 80 % in 45 minuten.   In het andere geval aan de wallbox of openbare laadpaal heb je aan nachtje slapen van 8 uur genoeg.  Het verbruik bedroeg bij ons altijd zo rond de 29 kWh/100 km.  En meestal ongeladen.  

Zoals bij elke elektro-auto rijdt deze jongen vlot en aangenaam.   Vertrekken gaat zacht en stil.   Remgeneratie is er ook, door de pook van de versnellingsbak naar rechts te duwen om zo dan naar boven of beneden te duwen of te trekken om meer of minder regeneratie te krijgen.  Er zijn 3 standen.   Een volledige one-pedal-drive is dit echter niet. 

Dit is een bestelwagen, dus voel je de ophanging nogal goed op slechte wegen.  Volgeladen hebben wij niet gereden, op enkele spullen naar het containerpark na.   Zoals eerder aangehaald kan de topsnelheid, of eerder het gebrek eraan, een probleem zijn op snelwegen of bij inhaalmaneuvres.  Gelukkig is er een snelheidsregelaar.   Ook is hij nogal zijwindgevoelig, zeker wanneer je van rijstrook verandert om dan terug op de rechterrijstrook te komen nadat je een vrachtwagen inhaalde.  Je hoort de wind vooral goed rond de ramen, vinden wij.   Snelwegen zijn niet zijn ding, platteland of stadsrand zullen eerder zijn terrein zijn.    Met deze afmetingen zijn ook pakjes bezorgen in de stad niet zo handig, vermits heel wat parkeerplaatsen te klein uitvallen.  

Voor de rest is deze bestelwagen best wel comfortabel.   Ook het interieur is goed afgewerkt.  Er zijn wel wat harde plastics, maar alles zit goed in elkaar.  Het grote scherm op de middenconsole laat toe je smartphone via Apple Car Play of Android Auto te koppelen.  Is best wel nodig, want standaard is er geen navigatie.   Ook de bluetooth verbinding naar onze gsm diende telkens opnieuw ingesteld bij het vertrekken.  Daarnaast kan de radio-ontvangst wat storing geven, vermits er geen DAB-radio aanwezig is.  Op multimedia en connectiviteitsvlak is er dus nog wat werk.   

De basisversie van de Maxus met het kleinste batterijpakket is er vanaf 64 117,- €  BTW inclusief.   Standaard komt hij in het wit, opties zijn er niet, behalve metaalkleur (786,- €) of je eigen firmakleur (1452,- €).  Onze testversie met de 72 kWh-batterij is er voor 78 032,- €.  Concurrenten heten Volkswagen e-Crafter die aan de basis slechts een 35,8 kWh batterijpakket heeft voor een WLTP-rijbereik van 173 km en een basisprijs vanaf 66 308,- €.   Ook de Mercedes    e-Sprinter doet niet beter, met een officieel rijbereik van 143 km uit een batterij van 35 kWh en een basisprijs vanaf 66 114,- €.    Dus zit onze Chinees op dat vlak wel concurrentieel en zelfs boven de middelmaat wat prestaties en rijbereik betreft. 

De Maxus eDeliver9 is in de categorie van de grote bestelwagens een welgekomen aanvulling in het aanbod tussen de gevestigde merken.  Met een hoger rijbereik dan de concurrentie zijn wij benieuwd of hij een gelijkaardig imago kan opbouwen in de rush naar emissievrij rijden in de stad en errond.  De tekortkomingen in het multimedia- en connectiviteitsgedeelte neem je er dan maar bij.  

 PLUS

  • laad- en sleepvermogen
  • snelladen mogelijk
  • stilte aan boord

MIN

  • zijwindgevoelig
  • topsnelheid beperkt tot 105 km/u.
  • geen navigatie, geen DAB radio


tekst en foto’s : Filip Dewulf

Laatst aangepast op maandag, 02 augustus 2021 19:19