Dubbeltest: Audi Q4 40 e-tron en 50 e-tron quattro

zondag, 22 augustus 2021 16:54
Dubbeltest: Audi Q4 40 e-tron en 50 e-tron quattro

Veelzijdige keuze

Bij Audi neemt het e-tron-gamma een grote vlucht met de lancering van de Q4.  Waarmee Audi op een breder publiek wilt mikken met een ruime keuze aan versies.

Met zijn prijs mikt hij nog altijd op een hoger publiek of segment, maar ten opzichte van de e-tron en e-tron GT worden die prijzen toch iets of wat democratischer.

Wij mochten onderweg met 2 van deze nieuwelingen.   De Q4 is herkenbaar aan zijn grote – en uiteraard gesloten – grille vooraan en daarnaast pakt hij met een instelbare lichtsignatuur vooraan.  En daarbij speelt hij zijn lichtspel graag uit bij het openen en sluiten, met daarnaast projectie van zijn e-tron-badge bij het instappen.

Onder de koets van de Q4 e-tron kiest Audi logischerwijze voor het modulaire MEB-platform ui de Volkswagen-groep.   Bij Audi resulteert dit in keuze tussen 2 accupakketten bij deze Q4.  Er is een kleine batterij van 55 kWh die enkel voorzien is voor de instapversie Q4 35 e-tron en een grotere batterij van 82 kWh voor zowel de 40 e-tron als de 50 e-tron.

Bij onze 40 e-tron krijgen de accu’s het gezelschap van 1 elektromotor, terwijl dit bij de 50 e-tron er 2 zijn.  Dat resulteert respectievelijk in 204 pk (150 kW) voor de 40 en 299 pk (220 kW) voor de 50, die laatste in combinatie met 4-wielaandrijving.   Hiermee zijn deze midsize-SUV’s geen spurtbommen met optrektijden van 0 tot 100 km/u in 8,5 of 7,2 seconden.  Topsnelheden zijn – conform de concurrentie ook – beperkt tot 160 km/u of 180 km/u.  Maar zoals bij elke nieuwe EV kun je een vlot tempo aanhouden en is een versnelling of inhaalmanoeuvre altijd een plezier.   Daarbij heb je steeds het juiste contactgevoel met de weg, door het perfect in de hand liggend stuurwiel en de prima zittende en instelbare zetels. 

De demping en vering zijn vrij comfortabel, alleen korte oneffenheden of drempels komen vrij hard binnen. Daarnaast zijn er verschillende rijmodi, gaande van Efficiency tot Dynamic of Individual, waarbij je toch wel het verschil in demping en comfort voelt.  Prima vinden wij dat.   Audi heeft dat goed voor elkaar. 
Achter het boven- en onderaan afgeplatte stuurwiel heb je de hendeltjes voor remgeneratie.  Er zijn 3 standen, wij vinden de middelste de meest aangename.   Een welkome hulp om nog extra zuinig om te springen met je stroom.   En zuinig omspringen met de stroom kan zeker.  Met onze 50 Quattro haalden wij een gemiddeld verbruik van zo’n 19,5 kWh/100 km, dit tijdens een daguitstap naar Den Haag en een bezoek aan het schitterende Louwmanmuseum.  Laden doet hij aan snelheden tot 125 kW, waardoor je aan een snellader in 45 minuten van tot 80 procent kunt bijladen.  Audi gaat er prat op in 10 minuten tot 130 kilometer te kunnen bijladen. Wij kwamen in Den Haag aan met 37 % batterij, waardoor wij aan een snellader van 50 kW genoeg hadden aan een typisch Hollandse kroket en Heineken om in een uurtje tijd terug volle batterij te hebben.   Met de 40 e-tron ging de rit dan weer naar Franchorchamps in het kader van de WRC-rally Ieper.  Zijn verbruik zit met 18,5 kWh ook prima.   Het respectievelijke rijbereik is officieel 520 km voor de 40 en 488 km voor de 50 quattro.  Wij haalden met de 40 e-tron tussen 385 en 420 en met de 50 e-tron tussen 440 en 467 kilometer.   Heel mooie waarden zijn dit.

Wij willen zeker een pluim gooien naar de GPS-navigatie, die weergeeft hoeveel de batterij nodig heeft voor je rit en waar je best een pauze neemt en hem aan de stekker hangt.    Tegelijkertijd kunnen wij het hebben over het perfect afgewerkte en intuïtieve interieur met de virtual cockpit, het centrale scherm en niet onbelangrijk gewone toetsen voor airco-bediening..

Wel moeten wij eraan toevoegen dat de afwerking in glanzend zwart op het middenpaneel nogal gevoelig is voor stof en vette vingers.   Maar kieskeurig en autofreak als wij zijn mag een poetsbeurt meer of minder geen probleem zijn.

Komen wij bij de prijzen.  Dat een Audi geen goedkope auto is, weet ondertussen iedereen.   Aan de basis vallen deze Q4-versie nog mee met respectievelijk 48 500,- € voor de 40 e-tron en 56 350,- € voor de 50 e-tron quattro. Zeker t.o.v. de andere e-trons uit het gamma.   De opties zijn voornamelijk in pakketten gebundeld, maar toch gaat de rekening snel de hoogte in.   Onze 50 e-tron was een Edition One Grey (er is ook een blauwe versie) met goudkleurige accenten, wat hem eigenlijk goed staat.   Met nog wat opties komt de eindfactuur hier al snel op 78 000,- €.   Ook onze Navarrablauwe 40 e-tron tikte af op op iets meer dan 70 000,- €.  Wil je een sportiever uitziend silhouet, dan ga je voor de Sportback, die straks beschikbaar komt.  Meerprijs nog eens 2000 euro.  Een verwittigd man …

Audi slaat de bal niet verkeerd met de nieuwe Q4 e-tron.  Dankzij het MEB-platform uit de groep biedt hij keuzemogelijkheden wat batterij en vermogen betreft. Hij rijdt stabiel en comforfortabel.   Daarnaast is hij ruim en zijn rijbereik is prima en daaraan koppelt hij de gekende afwerkings- en bouwkwaliteit eigen aan het merk.  Dit zou wel eens een hit kunnen zijn.

PLUS

  • rijbereik en verbruik
  • oplaadmogelijkheden
  • ruimte binnenin

MIN

  • soms aarzelend rempedaal
  • prijs met opties loopt snel op
  • topsnelheid beperkt tot 160 km/u (40 e-tron)


tekst en foto’s: Filip Dewulf