Test: Nissan Qashqai Mild Hybrid 158pk Tekna+

vrijdag, 03 september 2021 19:31
Test: Nissan Qashqai Mild Hybrid 158pk Tekna+

Kassa Qashqai

Nissan probeerde in 1995 met de Almera het succes van de VW Golf te evenaren.  Zonder succes evenwel.   In 2007 gooiden ze het over een andere boeg en lanceerden ze met de SUV Qashqai wel een kaskraker.  Een mix tussen berline en SUV, noemt Nissan het.  Nissan wist met de eerste generatie het leiderschap in het segment op te eisen, maar met de 2de generatie was hij die positie kwijt.  Met de nieuweling hoopt Nissan op nieuwe kassasuccessen.   Wij doen de test.

Gestanst

Qashqai 3.0 behoudt een aantal gekende ingrediënten uit de vorige en voegt daar een flinke dosis technologie aan toe.   De nieuwe Qashqai herken je onmiddellijk, hij is wel een tikkeltje gegroeid en wat scherper geworden in zijn lijnenspel, maar zijn proporties blijven intact.  Opvallen doet hij door zijn naam in het koetswerk gestanst te vermelden op de flanken vooraan.  Een nieuwigheid die wij elders nog niet tegenkwamen. 

Milde hybride

Voor de aandrijving komt de Qashqai voor het eerst met een hybride.  Het gaat om een mild hybride op 12 volt op basis van een 1.3 driecilinder van bij Renault.  Het vermogen biedt de keuze uit 140 pk of 158 pk, waarbij het vermogen telkens naar de voorwielen gebracht wordt.   Dit via een manuele zesversnellingsbak of een continu variabele transmissie, die Nissan Xtronic noemt. Die Xtronic is trouwens enkel verkrijgbaar op de krachtigste versie.  Onze 158 pk en 270 Nm sterke driepitter doet zijn werk rustig en comfortabel.  Met 9,2 seconden naar 100 km/u is dit geen rasspurter.  Alleen beneden de 200 toeren/minuut moet hij soms wat naar adem happen.  De CVT doet zijn werk naar behoren. Het typische koffiemoleneffect die wij soms bij andere merken vinden, blijft hier gelukkig achterwege.    

De bedoeling van de mild hybride aanvulling is uiteraard het verbruik naar beneden krijgen.  En daar slaagt de Qashqai in met een normverbruik van 6,3 liter/100 km.  Wij haalden tijdens onze testperiode een gemiddelde dat schommelde tussen 6,4 liter tot 7,8 liter/100 km.  Dat laatste in de Sportmodus toen wij het wat ruiger en gezwinder aanpakten op kleine binnenwegen.   Daar komt duidelijk naar voor dat een geforceerde en iets sportievere rijstijl niet aan hem besteed is.  Daarvoor is de feedback van het stuur ook net iets te weinig en gaat hij nog iets teveel overhellen in snel genomen bochten.  Maar de kopers bij Nissan zullen daar niet om vragen. Het familiale en comfortabele karakter krijgt voorrang.

Graag vermelden wij nog de komst van de E-Power.   Dit is een alternatieve hybride. Geen oplaadbare, maar een benzinemotor die zal fungeren als range extender voor de elektrische aandrijving.  Hierover meer in 2022, wij kijken er naar uit.

Ruim

De nieuwe Qashqai pakt voortaan ook uit met een ruimer interieur, vermits hij wat centimeters groeit.   Dat vertaalt zich vooral in extra beenruimte en in een ruimere koffer, waar hij 479 liter stouwruimte toelaat en dat is 50 liter meer tegenover zijn voorganger.  De laadvloer is dan nog eens verstelbaar in hoogte en kan zelfs rechtop gezet worden om b.v. kleine spullen niet heen en weer te laten slingeren. 

Royale uitrusting

De basis Qashqai met 140 pk mild hybride is er vanaf 28 950,- € in de versie Visia met alle denkbare veiligheidsuitrustingen en multimediamodule.  De 158 pk is er pas vanaf het uitrustingsniveau Acenta en deze kost meteen 32 750,- €.   Daarna zijn er nog de uitrustingslijnen Acenta, N-Connecta, Tekna en Tekna Plus.  Onze 158 pk met XTronic was een topversie Tekna Plus met een heel volledige uitrusting en daarmee komt hij al aan 44 150,- € eindfactuur.   Standaard ontbreekt niets, de afwerking is heel correct, je vindt alles makkelijk terug wat bediening en instellingen betreft.  Zeker het vemelden waard is de nieuwste versie van de Pro Pilot, de adaptieve cruise control.  Die doet zijn werk uiterst zorgvuldig, waardoor in druk verkeer rijden toch een beetje ontspannend wordt.

De 3de generatie Nissan Qashqai blijft een homogeen geheel.  Hij pakt voor het eerst uit met mild hybride aandrijving en laat keuze uit slechts één driecilinder met 2 vermogens.   Daarnaast is hij ruim, rijdt hij vlot, maar verwacht geen sportprestaties.  Met daaraan gekoppeld een complete uitrusting zou hij opnieuw een “kassucces” moeten worden in het segment.


 
PLUS

  • zachte werking mild hybride
  • verbruik
  • ruimte

MIN

  • wachten op e-power versie
  • enkel met 3-cilinder
  • feedback stuur


tekst en foto’s : Filip Dewulf