Test: Skoda Octavia Combi iV Clever+

zondag, 12 september 2021 09:39
Test: Skoda Octavia Combi iV Clever+

De slimste van de klas ?!

Binnen de VW-groep heeft ieder merk zowat zijn plug-in hybride modellen op het gekend platform.  Ook Skoda ontsnapt daar niet aan, en tegen eind 2022 zal het gamma tien elektrische of geëlektrificeerde modellen tellen. 
Bij Skoda krijgen de EV en/of plug in-modellen het achtervoegsel iV mee.   De ‘i’ staat hier voor “innovatie”, “intelligent” of “inspiring”, terwijl de ‘V’ gewoon staat voor ‘vehicle’.    Zoals je zelf invult, vinden wij.

De Octavia is na de Superb het 2de plug-in hybride model en deze 4de generatie.  Deze vierde generatie van de populaire Tjech is ondertussen dermate geëvolueerd en aangepast aan de tijdsgeest.  Naast de normale iV is er zelfs een sportievere RS iV verkrijgbaar, beiden verkrijgbaar als berline en als break hier Combi genoemd.   Wij testen de iV in Combiversie.

En het mag gezegd worden, deze vorig jaar gelanceerde Octavia draagt zorg voor zijn stijl en looks.  Ook binnenin, waar de afwerking een premiumgevoel geeft.   Skoda is al lang niet meer het kleine broertje binnen de groep.  Dat zagen wij ook reeds bij de nieuwe Enyaq.

Daarnaast staat hij ook bekend om zijn royale binnenruimte en slimme oplossingen, zoals de paraplu in de zijdeuren, de ijskrabber in de tankklep, een verplaatsbaar afvalbakje in de middenconsole en deurvak en nog hier daar wat slimme vondsten.   De kofferruimte is trouwens één van de sterke punten, hij is 490 liter groot, al verliest hij t.o.v. van een Octavia met verbrandingsmotor nog 50 liter. 

Voor de aandrijving doet deze Octavia iV een beroep op de gekende 1.4 liter viercilinder uit de groep.   Deze levert 150 pk.  Daarbij is de elektromotor nog eens goed voor 115 pk, wat een gecombineerd vermogen van 218 pk oplevert.   Het batterijpakket is dan weer 13,1 kWh groot.  Dit levert officieel een elektrisch rijbereik van 60 km.   Wij haalden na 3u 30 minuten opladen een bereik van maximum 56 km, wat zeker aanvaardbaar is.   Het verbruik varieert en is afhankelijk van je laaddiscipline, van 0,0 liter benzine in volle elektromodus tot maximum 6,8 liter in de Sport- of Indivdual modus en gebruik van enkel de benzinemotor.   Over onze ganse testperiode verbruikten wij gemiddeld 4,4 liter per 100 km.  Er waren ritten bij waarbij de boordcomputer een gemiddelde van 2,4 liter/100 km aantoonde.  Welke diesel haalt dit stellen wij ons de vraag.   Waarbij het nut van een plug-in hybride wat ons betreft wel bewezen is.  

Rijden doet de Skoda Octavia iV bijzonder goed.  Stil en comfortabel.   Dit is geen scheurijzer, het sprintje naar 100 km/u gebeurt in 7,7 seconden.  Alleen merkten wij op slechtere wegen en bij het nemen van drempels, enig deining bij het in- en uitveren.  Hetzelfde stelden wij ook vast bij de Superb die wij vorig jaar aan de tand voelden.  In de sportmodus is dit minder uitgesproken, maar dan gaat het verbruik iets de hoogte in vermits dan vlugger gebruik gemaakt wordt van de benzinemotor.   Of je kiest de RS-versie, die ongetwijfeld wat strakker opgehangen zal zijn.   Deze konden wij nog testten.   

Deze Skoda mikt vooral op comfort.  De combinatie tussen benzine- en elektromotor vormen een goed samenhangend geheel.  Je merkt niets van de overschakeling, alleen het motorgeronk dringt wat meer binnen wanneer de benzinemotor aan het werk is.  Maar zeker niet storend.  Het motorgeheel brengt het vermogen via de DSG-automaat met dubbele koppeling en zes versnellingen naar de voorwielen.   Een vierwielaangedreven versie is er niet. Dat is ook niet echt noodzakelijk.   Het vermogen wordt zonder de minste wielspin op de weg gezet. 

Verder is het genieten van de rust, kwaliteit en uitrusting aan boord.  Zeker in de versie Clever+ die wij meekregen.  Het 10-inch scherm van het infotainment bevat alle nodige rij- en navigatiegegevens.  Ook de aircobediening gaat via dit scherm, wat minder is dan fysieke knoppen.  Soms ben je te lang afgeleid van de weg.   En zoals eerder gezegd, op de afwerking is niets aan te merken. Dit komt zelfs heel dicht in de buurt van premiummerken.  De tijd dat een Skoda een budgetmerk was binnen de VW-groep is lang voorbij.  

Dat resulteert natuurlijk ook in een stevige prijs.  Onze Octavia Combi iV Clever+ kost 51 790,- € met wat opties, en die zijn er veelvuldig.  En Clever+ is wel een heel goed gekozen uitrustingsversie, vermits de slogan bij Skoda “Simply Clever” is. Basisversies zijn er niet echt, vermits de lagere uitrustingsversie Active of Clever niet leverbaar zijn met deze motorisatie.   Concurrenten zitten vooral in eigen huis, met de ook nog maar pas gelanceerde Seat Leon Break e-Hybrid (vanaf 35 660,- €).

De vierde generatie Skoda Octavia wordt altijd maar slimmer, of rationeler zoals u wilt.  Hij is ruim, functioneel en met zijn plug-in hybride-aandrijving rijdt hij voldoende vlot, soepel en daarbij nog zuinig.  Daarnaast is hij perfect afgewerkt, met als gevolg dat zijn prijs evenredig de hoogte ingegaan is.


 
PLUS

  • combinatie prestaties/verbruik
  • ruimte binnenin
  • algemene kwaliteit en afwerking

MIN

  • bediening airco via centrale scherm
  • geen spotprijzen
  • geen basisversie verkrijgbaar


tekst en foto’s : Filip Dewulf