Test: Hyundai Ioniq 5 73kWh Balance

woensdag, 22 december 2021 15:38
Test: Hyundai Ioniq 5  73kWh Balance

De toekomst is nu

Hyundai luidt met de Ioniq 5 een groots elektrisch offensief in. Ioniq wordt bij Hyundai de merknaam voor hun elektrisch gamma, te beginnen met deze Ioniq 5. En opvallen doet hij met zijn uiterlijk, een gedurfd design.

Groot

Op foto’s lijkt hij het formaat van een VW ID.3 te zijn, maar schijn bedriegt. De Ioniq meet 4,64 meter en komt daarbij in de buurt van een Skoda Enyaq (4,65 meter). Dergelijke afmetingen resulteren in ruimte en dat maakt hij helemaal waar. Met een wielbasis van 3 meter kan je vorstelijk zitten in deze Hyundai. Net als heel wat andere elektrische auto’s is de vloer volledig vlak en is er geen middentunnel achteraan. De achterbank is nog eens verschuifbaar, wat meer beenruimte of extra koffer oplevert. Die koffer kan tot 531 liter bagage meenemen, enkel is het opletten voor de hoge laaddrempel. Onze testwagen beschikte niet over de kniezwengel of voetbeweging voor het automatisch openen, vermits de handgreep onderaan de koffer wat onhandig leek. Vooraan is de zogenaamde frunk met ruimte tot 57 liter (of 24 liter in de versie met 2 motoren), vooral handig voor het opbergen van de laadkabels. Maar algemeen genomen verrast de Hyundai met zijn binnenruimte, terwijl hij bij de eerste aanblik dit niet laat blijken.

Zuinigheid

Bij de Ioniq 5 kiest u voor achterwielaandrijving met één elektromotor of vierwielaandrijving met twee elektromotoren. De eerste levert 170 of 218 pk, in het geval van de AWD is dat 305 pk. Wij kregen de versie met 218 pk mee. De batterijen leveren 73 kWh aan vermogen. Hiermee is hij verduiveld efficiënt. Ons algemeen testverbruik bedroeg tussen 17,6 kWh/100 tot 27,5 kWh/100 km. Dat laatste in de sportstand waarbij je gebruik maakt van het volle vermogen. Bij normaal gebruik blijf je zelfs in de Eco-stand zeer mooie cijfers halen. Zeker met de handige flippers achter het stuur. Links om meer recuperatie tot zelfs i-Pedal rijden te bekomen, wat zoveel betekent als volledig tot stilstand komen zonder de normale remmen te gebruiken. De rechterflipper is dan weer om de recuperatie uit te schakelen. Daarnaast ben je ook geholpen door de actieve cruise control met stop- en startfunctie. Zalig om in druk of sterk vertraagd verkeer te rijden.  Dit is zeker één van de sterke punten van deze Ioniq. Daarnaast viel wel op dat de overige veiligheidssystemen nogal snel ingrijpen, zoals b.v. de rijstrookassistent.  
De WLTP-cijfers beloven een actieradius tot 480 km, maar wij haalden een matige 328 km.  Ongetwijfeld te wijten aan de lagere temperaturen tijdens onze test. Maar traditioneel zijn de WLTP-cijfers te hoog gegrepen.  De boordcomputer is wel nauwkeurig en het getoonde rijbereik kwam bijna exact overeen met hetgeen wij werkelijk haalden. Gelukkig staat de nieuwe Hyundai borg voor een prima laadsysteem.  Hij is immers uitgerust met de 800-volt technologie, vergelijkbaar met hetgeen zijn neef bij Kia, de EV6, voorlegt.  Laden kan aan snelheden tot 220 kW. Wij haalden tot 80 % in zo’n 22 minuten, wat gewoonlijk de tijd is die je langs de snelweg kunt besteden aan een koffie of ander drankje of versnapering.  

Dynamisme

Het design liet ons vermoeden dat dit wel eens een heel toffe rijmachine zou kunnen zijn.  En hij ontgoochelt geenszins. Hij biedt een mooi compromis tussen dynamiek en comfort.  De demping is voorbeeldig, al is de filtering soms wat stugger op drempels en slechtere wegen. Misschien is dit eerder te wijten aan de grote 20-duimsvelgen. Maar in het algemeen is dit een verfijnde auto om te rijden met een prima stuurgevoel en een wegligging die amusant genoeg is om om af en toe even een stapje opzij te zetten, zeker met de achterwielaandrijver. Niet dat je iedere bocht driftend hoeft te nemen, de auto zet je meteen ook weer op het rechte pad, maar dit is zeker een aangename reisgezel.

Compleet

Naast het ruime interieur, is ook de werkpost zoals wij die maar eens noemen, mee met zijn tijd. De standaarduitrusting is voorbeeldig vanaf het niveau Core (47 499,- €) tot genereus in de Balance (56 749,- €). Daarnaast kun je opteren voor het Solar Pack (3 000,- €) , waar het dak uit zonnepanelen bestaat. Wat de meerwaarde daarvan is, hebben wij niet kunnen nagaan, vermits onze testversie er niet mee was uitgerust. Wie de vierwielaangedreven versie kiest, is al minstens 60 749,- € armer. De tijd dat een Hyundai een goedkope auto was, is ondertussen ook al voorbij.

De nieuwe Hyundai Ioniq 5 verrast met zijn gedurfd uiterlijk. Je bent voor of tegen. Wij zijn voor. Hij rijdt aangenaam met een zekere dynamiek en is ruim en praktisch ingericht. Daarnaast springt hij zuinig om met stroom en maakt hij gebruik van de 800- volt techniek om snel op te laden.  Enkel het rijbereik kan misschien in werkelijke omstandigheden wat beter, maar ga nooit voort op de officiële cijfers. Hyundai gaat niet back to the future maar eerder “the future is now”, wat de titel van dit artikel verklaart.

 PLUS

  • gewaagd design
  • zuinigheid en laadsysteem (800 V)
  • ruimte binnenin

MIN

  • rijbereik kan beter
  • hoge kofferdrempel
  • geen spotprijzen.


tekst en foto’s : Filip Dewulf

Laatst aangepast op dinsdag, 04 januari 2022 19:44