Test: Peugeot e-Partner 50 kWh

maandag, 28 maart 2022 21:09
Test: Peugeot e-Partner 50 kWh

Bestelbreak op elektro

De Stellantis-groep maakte onlangs bekend hun zogenaamde “bestelbreak” genre Citroën Berlingo, Peugeot Partner en Opel Combo enkel nog elektrisch aan te bieden. Wij doen de test met de bestelwagenversie Peugeot e-Partner.

Bekend elektro- en accupakket

Het vermogen en batterijgeheel komt bekend voor. Het is ondertussen ingeburgerd in de diverse gamma’s binnen de groep. De elektromotor levert een vermogen van 136 pk en de batterijen zijn goed voor 50 kWh. De bestelwagen is hiermee vlot, maar uiteraard is dit geen haantje de voorste. Het sprintje naar 100 km/u vraagt 11,2 seconden. Het vermogen varieert naargelang de stand die je instelt, gaande van Eco, over Normaal naar Power. Standaard start de auto in de Normaal-modus. Logisch dat het volle vermogen pas in de Power-stand maximaal is. En dat voel je zeer goed.  Uiteraard resulteert de Eco-modus in een groter rijbereik en lager verbruik. De tellerpartij rechts in het dashboard toont je wanneer de auto “power” geeft door bij flink accelereren dit gebied aan te spreken. Tijdens remacties of fors gas (stroom) lossen, duikt de pijl naar beneden richting “charge” waarbij de auto dus remenergie recupereert. Tijdens het rijden blijft de pijl mooi op “eco” wat een geruststellend gevoel geeft.  Geruststellend, vermits het rijbereik zowat het belangrijkste aspect is bij een elektrische auto. De e-Partner toonde met volgeladen batterij zo’n 274 tot 280 km op de teller in het dashboard. In de praktijk ligt dit eerder rond 200 tot 250 kilometer. Zeker wanneer je de Eco-modus veelvuldig gebruikt, is dit haalbaar. Constant stoplichtsprintjes trekken, is af te raden, hierdoor zal de actieradius slinken als sneeuw voor de zon. Het verbruik tijdens onze testperiode bedroeg op de boordcomputer tussen 15,4 kWh/100 tot 21,6 kWh. 

Rijden

De Peugeot bestelbreak rijdt zonder veel kapsones. Best wel vlot en comfortabel. Vermits wij veelal zonder lading onderweg waren, geeft de e-Partner af en toe oneffenheden wat meer door. Vooral op verkeersdrempels voel je dat je met een utlitair voertuig onderweg bent. Met lading zal dat minder opvallen. De elektrische Partner heeft zijn batterijpakketten in de vloer zitten en dat heeft als voordeel dat het gewicht laag in de auto geplaatst is. Daardoor gaat hij in bochten niet al teveel overhellen, wat hem enigszins een aanvaardbaar weggedrag geeft.

i-Cockpit

Net als alle recente Peugeots, krijgt ook deze e-Partner de alom geprezen of verguisde i-Cockpit. Er zijn pro’s en contra’s. Het kenmerkende stuurwiel, waarbij het zaak is niet doorheen het stuur naar de tellers te kijken, maar over het stuur heen. Dus het stuurwiel vrij laag plaatsen, en ook de zetel iets lager. Het moet gezegd dat het ons vrij aardig begint te lukken, na diverse testritten met Peugeot-modellen. Ook het stuurgedrag is aangenaam, de wagen geeft voldoende feedback en het stuur ligt goed in de hand.
Daarnaast heb je op de middenconsole een 8-inch scherm dat dient als infotainment. Dit voorziet in alle nuttige informatie zoals radio, navigatie en zelfs een scherm waarop je de energie kunt lezen met indicatie over het verbruik en de out- en input van de energie naar de voorwielen.  De navigatie is niet van de snelste, maar vrij intuïtief te bedienen. Ook de bluetooth-verbinding verloopt vlot en daarnaast is ook Apple Carplay en Android Auto beschikbaar.

Wat ruimte-indeling achteraan betreft, beschikt deze Partner over dubbele achterdeuren en een schuifdeur aan de zijkant. Houd er wel rekening mee dat je om de achterdeuren en schuifdeuren te openen eerst op het knopje op de afstandsbediening dient te drukken om ze te kunnen openen. Of je drukt op het knopje op het deurpaneel alvorens je uitstapt. De maximale laadcapaciteit is 725 kg.

De Peugeot e-Partner kost 24 663,24 € exclusief BTW. De weinige opties die er zijn, zijn metaalkleur (411,- €) , parkeersensoren (210,- €) of de cruise control (210,- €).

De Peugeot e-Partner is vooral een handige alleskunner die laadruimte combineert met het comfort en de stilte van de elektromotor. Met zijn 50 KWh batterijen is hij ook nog zuinig in het verkeer.  Wat vooral in stedelijke omgevingen een voordeel kan zijn. Vooral rekening houdend met het vrij beperkte rijbereik zijn snelwegen niet zijn beste reisomstandigheden.  Maar als je er op de correcte manier mee omgaat, is dit best wel een aangenaam geheel.


 
PLUS

  • verbruik
  • stilte aan boord
  • praktische laadruimte

MIN

  • soms droge reacties ophanging
  • rijbereik niet voor grote afstanden


tekst en foto’s : Filip Dewulf