Test: DS4 E Tense 225 Cross

zondag, 01 mei 2022 17:29
Test: DS4 E Tense 225 Cross

Tres chique Française

Sinds 2014 is DS een afzonderlijk merk geworden, los van Citroën. En binnen de Stellantis-groep probeert DS zich hogerop te profileren, lees het premium-merk zijn. Met nieuwe modellen als de statige DS9 en deze DS4, wordt de lat duidelijk hoger gelegd. Wij doen de test met de DS4 E-Tense 225.

Diamant

De nieuwe DS4 ziet er helemaal anders uit dan zijn voorganger. Ons testexemplaar was de uitrusting Cross die met wat extra kunststof komt, maar een echte meerwaarde t.o.v. van de reguliere versies vinden wij dat niet. Waarbij wij niet gezegd hebben dat de DS4 er niet goed uitziet. Integendeel. Zijn proporties laten het midden tussen een hatchback en een cross-over.  Dat laatste omwille van de iets hogere zitpositie. Voor de rest valt hij op door zijn grote grille, matrix LED Vision koplampen en een opvallende dagrijverlichting d.m.v. de twee dwarse lichtstrips aan de zijkanten. De gordellijn is zeer opvallend, met verzonken deurgrepen die openen als je nadert en achteraan zijn er driehoekige en in diamantstructuur gevormde 3D lichten. De diamantstructuur komt ook binnenin terug, in de schakelaars voor de elektrische ruiten en op het dashboard. Het interieur is overigens met chique leder bekleed. Bijzonder knap en origineel dit interieur.

Hoe origineel het interieur mag zijn, de functionaliteit is dat wat minder. Het was wat zoeken op het infotainmentsysteem naar bepaalde functies. Ook de bediening van de airco mist – zoals tegenwoordig bij vele nieuwe modellen – de traditionele toetsen. De draadloze verbinding met Apple Car Play of Android Auto is dan wel weer prima. En opvallend was ook dat naar ons gevoel de deurkruk binnenin net wat te laag staat om makkelijk te zijn. Of zijn wij nu echt aan het muggenziften ?
Wie tot slot gezinsambities koestert met deze DS4, moeten wij teleurstellen, want de zitruimte achterin is beperkt, alsook de kofferruimte met slechts 390 liter (1190 liter met neergeklapte achterbank).

56 km elektrisch rijden

Voor de aandrijving van deze DS4 E-Tense zorgt een 1.6 liter viercilinder van 180 pk in combinatie met een elektromotor van 110 pk. Samen is dat goed voor 225 pk. En in combinatie met het koppel van 360 Nm gaat optrekken en hernemen vlot, een spurtje trekken naar 100 km/u gaat in 7,7 seconden. De kracht wordt overgebracht via de 8-trapsautomaat, die zijn werk uiterst zacht doet. De batterij van 12,4 kWh, die na iets meer dan 2 uur opladen voltrokken is, zorgt voor een rijbereik van 56 km op het bestuurdersdisplay. In de praktijk kwamen wij uit op zo’n 45 km. Het verbruik schommelt aldus van 0 liter benzine per 100 km/u over 5,1 tot een slordige 7,8 liter in de Sportmodus. De DS4 start altijd elektrisch – indien de batterij het toelaat natuurlijk – daarna kun je kiezen voor Hybrid, Comfort of Sport. In de Hybrid-modus en in combinatie met de navigatiegegevens kun je voor de meest zuinige energiestroom kiezen. Daarnaast is er ook een B-stand in de automaat, wat voor nog meer energierecuperatie zorgt. One pedal drive is dit niet helemaal, maar het levert je wel een nog zuiniger rijstijl op. Wil je absoluut de stad emissieloos rijden, dan zet je de batterij op E-save waardoor hij altijd zo’n 10 km elektrisch reserve houdt.  

Frans comfort

DS doet zijn naam eer aan door het comfort op peil te houden. DS pakt uit met Active Scan Suspension, waarbij een camera de demping stuurt en op die manier oneffenheden, verkeersdrempels en zelfs kasseien feilloos verteert.  Een zeer aangenaam gevoel, in combinatie met de goed zittende zetels en eventueel genietend van de massagefunctie. Comfort met grote C is dit.

Premium

Vermits de afwerking en gebruikte materialen naar premiumniveau neigen, kunnen wij dat ook zeggen van de prijs. Onze DS4 E-Tense Cross tikte af op 51 700,- € BTW inbegrepen. Basisprijs in de Rivoli-afwerking start hij bij 47 150,- €. Gelukkig is hij met zijn 29 gram Co2 fiscaal interessant, alleen voor particulieren zal die prijs wat moeilijker liggen, zoals steeds bij dergelijke plug in hybrides.

De nieuwe DS4 pakt uit met stijl, frivoliteit en luxe in de vorm van prima afwerking en keuze van materialen. Zijn motorgeheel rijdt aangenaam zacht en is zuinig in gebruik als hybride. Zijn wegligging is zoals een Fransman hoort te zijn, superzacht en comfortabel, dankzij het scannen van de demping. Nu nog werken aan de intuïtiviteit van het infotainment en dan is hij helemaal klaar om het de Duitsers echt moeilijk te maken.

PLUS

  • looks
  • zuinigheid (mits laaddiscipline)
  • comfort

MIN

  • gebruiksvriendelijkheid infotainment
  • zitruimte achterin en koffer
  • premium prijzen


tekst en foto’s: Filip Dewulf