Test: BMW i4 eDrive40 en i4 M50

dinsdag, 10 mei 2022 20:31
Test: BMW i4 eDrive40 en i4 M50

i-nteressant

BMW wil ook in de middenklasse meespelen op de EV-markt. Naast Polestar en het onvermijdelijke Tesla zijn zij de enigen die een normaal berlinemodel voorstellen met elektrische aandrijving. En je hoort ons niet zeggen dat wij geen fan zijn, m.a.w. hoera voor de niet nog eens zoveelste EV-SUV in het aanbod.
Voor zijn berline-EV kiest BMW de stijl van de jongste 4 Gran Coupé. Hij is 4,8 meter lang, 1,9 meter breed en 1,4 meter hoog. Enkel de spoorbreedte is wat breder, maar je moet al een kenner zijn om het verschil met een reguliere 4 Gran Coupé te zijn. De grotere spoorbreedte is nodig om de batterijen in de vloer een plaats te geven. Het grootste uiterlijke verschil schuilt in de immense grille met de grote nieren, die volledig gesloten zijn, naast de gebruikelijk i-logo’s voor- en achteraan. Over de grille is al veel gezegd en geschreven. Ons valt op dat het afhankelijk van het koetswerkkleur nogal meevalt en eigenlijk is de nummerplaat vooraan nog het grootste obstakel die de nieren in 2 verdeelt. Dit is absoluut een geslaagd geheel.

iX als voorbeeld

De i4 haalt voor heel veel zaken de mosterd bij de grote SUV iX, die wij ook reeds mochten testen. Zeker ook binnenin, met het nieuwe curved display, een 14,9 inch gebogen scherm voor de rijbeleving en infotainment. Op het display heb je net zoals op je smartphone diverse tegels om allerlei zaken te gaan doen. Gaande van de navigatie tot instellingen van de auto, radio, nieuwsberichten en andere leuke of mindere leuke items. Het vraagt wat gewenning en het display is misschien wat overladen, maar alles werkt direct en correct. Gelukkig is er op de middenconsole ook nog de i-drive knop met sneltoetsen. En als je ook daarmee niet tot de juiste instelling geraakt, is er ook nog de spraakbediening.

eDrive 40

De i4 is er in een e-Drive40 en als M50. Wij reden de beide. De e-Drive 40 is er met één enkele elektromotor, achterwielaandrijving en levert een niet onaardig vermogen van 340 pk en 430 Nm aan koppel; wat hem in 4,7 seconden naar 100 km/u stuwt en een topsnelheid tot 190 km/u. Meer dan vlotte prestaties zijn dit. Zeker wanneer je de sportmodus indrukt, dan heb je het genot van het volle vermogen. Maar ook in de andere instellingen (Comfort en Eco Pro) is het vermogen zeker voldoende. Handig is dat je in de Eco Pro nog individueel de stuurrespons kunt instellen. Wat een aangenaam stuurgevoel oplevert. Niet dat het sturen niet leuk is. Dit is volgens ons zeker een BMW waar je plezier aan beleeft. Naast het feit dat ook het comfort optimaal is. Mede te danken aan de luchtvering achteraan. Het alomgekende “Freude am Fahren” is hier zeker aanwezig, de wagen is prima afgeveerd en geeft voldoende feedback in stuur en ophanging. Een BMW in hart en nieren, zeker wat betreft de M50, die de lat nog een stapje hoger legt en met recht en rede de letter M verdient.

M50 eerste elektrische M Performance

De M50 beschikt over 2 elektromotoren, ééntje van 258 pk en 430 Nm vooraan en ééntje van 313 pk en 365 Nm achteraan. Samen is dat goed voor 476 pk en zo maar eventjes 730 Nm aan koppel. In de Sportstand heb je daarnaast nog een boostfunctie van 10 seconden met een kortstondig vermogen van 544 pk en koppel van 795 Nm. Hiermee snel je met gemak naar 100 km/u in 3,7 seconden. Je wordt in je zetel gedrukt tot de top van 225 km/u bereikt is. Maar daarnaast kun je met deze M50 ook rustig cruisen in de Eco Pro stand en toch nog genieten van het vermogen en het rijplezier dat deze toch wel schitterende combinatie biedt. Op geen enkel moment is er een probleem met de tractie dankzij doordat de koppelverdeling tussen voor- en achteras steeds optimaal verdeeld wordt.

Vlot 400 km

Wie dacht dat je een dergelijk sportieve auto onvoldoende rijbereik biedt, heeft het mis. De batterijcapaciteit van 83 kWh biedt in de praktijk ruim 400 km rijbereik, en dat geldt voor beide versies. Het verbruik van de eDrive 40 schommelt tussen 18,6 kWh en 25,7 kWh/100 km, terwijl de M50 minimaal 19,1 kWh tot 27,3 kWh/100 km nodig had. Daarnaast kun je recuperatie nog instellen van laag over gemiddeld tot adaptief. Een maximale recuperatie tot 195 kW geeft BMW voor de M50. Dit haalden wij uiteraard niet, maar bij een rustige maar toch nog vlotte rit van zo’n 120 km haal je toch een tiental kilometers profijt. De mate van recuperatie is wel enkel via het touch screen in te stellen, wij hadden liever spatels aan het stuur. Opladen aan de gelijkstroom van een snellader kan tot 205 kW, wat je in een halfuurtje van 10 tot 80 procent capaciteit brengt. Via wisselstroom kan je in zo’n 8 uur (aan maximum 11 kW) je batterijen terug vol krijgen.

Wat kost dit

De i4 eDrive 40 is er vanaf 60 800,- €, de performante M50 heb je vanaf 75 900,- €. En logischerwijze heb je bij BMW nog wat optiepakketten te kiezen, die de prijs nog wat opdrijven. Geen spotprijzen, maar in deze categorie lijkt dit zeker concurrentieel, wetende dat de concurrentie momenteel enkel gezocht wordt bij Tesla of Polestar. Bij Audi is er (voorlopig) geen dergelijke elektrische berline, Mercedes heeft de EQE, maar dat is eerder een ander koperspubliek denken wij.

De nieuwe BMW i4 is volgens ons een schot in de roos. Prestaties gecombineerd met een prima verbruik en rijbereik. Daarnaast is zijn wegligging zoals het hoort en verschaft hij je bakken rijplezier. Dit geldt voor zowel de eDrive40 als de M50, die beschaafd kan zijn, maar ook kan uitpakken met prestaties van een sportieveling. Graag meer van dat.

PLUS
- prestaties
- rijbereik en zuinigheid
- niet de zoveelste SUV
MIN
- geen lichtgewicht
- krappe achterste plaatsen
- onhandige deurkrukken

tekst en foto’s: Filip Dewulf

Laatst aangepast op zondag, 15 mei 2022 18:47