Test: Citroën C5 X 225 Hybrid

zondag, 22 mei 2022 17:27
Test: Citroën C5 X 225 Hybrid

Met zachte hand

Wie herinnert zich nog de familie-auto Citroën CX uit de jaren ’70 en ’80 ? Meer dan 1 miljoen exemplaren werden geproduceerd, tot hij een opvolger kreeg onder de naam XM. Deze werd beduidend minder gesmaakt door het publiek, ondanks zijn verkiezing tot auto van het jaar in 1990. Daarna volgden nog schuchtere pogingen in het hogere segment met enerzijds de C5 en de C6. In 2012 stopte de productie van de C6 en tot dan was Citroën in dit segment niet meer vertegenwoordigd.
Daar komt nu verandering in met de nieuwe C5 X. En wij moeten Citroën een eervolle vermelding geven om het te proberen. Aan de styling van het uiterlijk zal het alvast niet liggen. De C5 X is een berline, maar met wat goede wil kun je er zelfs SUV, crossovertrekjes of break in zien. Dit laatste vinden wij wat ver gezocht.
De C5 X is best wel imposant met de V-vormige signatuur van de LED-koplampen vooraan en de dubbele spoiler op de schuine achterklep.

Plug in hybrid

Voor zijn platform kiest Citroën het EMP2-geheel dat binnen de Stellantis-groep ook al dienst doet voor de Peugeot 308, Opel Astra en andere DS4 en DS9-modellen.

Ook het aandrijfgeheel is bekend. Het gaat hier om een 1.6 benzine van 180 pk en een elektromotor van 110 pk, wat een systeemvermogen oplevert van 225 pk. Wij testten dit geheel reeds in de DS4. Het geheel wordt bijgestaan door een batterij van 12,4 kWh, wat officieel een rijbereik oplevert van een kleine 60 km. Onze C5 X toonde na een laadbeurt aan de openbare laadpaal – die iets meer dan 2 uur in beslag nam – telkens 56 km elektrisch rijbereik. In de praktijk komt dat neer op een kleine 50 km. Maar nogmaals blijkt je laaddiscipline belangrijk om een goed verbruikscijfer te scoren. In Hybrid tekenden wij een gezamenlijk verbruik op van 4.1 liter/100 km. En mogelijks kun je nog lager scoren, als je nog meer geniet van het zachte comfort dat deze auto je biedt. Is je batterij volledig leeg en leg je er wat meer de pees op, dan kan dat verbruik snel oplopen naar 8,2 liter/100 km of zelf tot 10 liter. Naast de algemene zachte werking, viel op dat er af en toe wat kleine aarzelingen zijn bij het vertrek of wanneer je van D naar R overschakelt.  De andere rijmodi heten Comfort en Sport, maar veel verschil maakt dit niet uit. De auto start telkens in Electric en er is ook een e-Save mogelijkheid, die zo’n 20 kilometer van het elektrisch rijbereik opspaart om te gebruiken wanneer absoluut vereist, dan denken wij maar aan een LEZ-zone bijvoorbeeld.

Zacht cruisen

De hybride krijgt standaard adaptieve dempers en daarnaast ook nog de hydraulische aanslagpunten die ook in de C5 Aircross terug te vinden zijn. Dat zorgt voor een nooit gezien veercomfort. Citroën doet hier zijn naam alle eer aan. Wie uit is op zacht zweven over de weg, is met deze auto aan het juiste adres. Ook het stuur is licht en geeft weinig feedback. Sportieve aspiraties mag je met deze auto overboord gooien, daartoe leent hij zich absoluut niet.  Nooit reden wij in een dergelijke auto, die zo zacht de oneffenheden en drempels filtert, in combinatie met de stilte aan boord en de zachte stoelen met iets te weinig steun. Ondanks dat is de wegligging wel in orde, deinen en overhellen doet hij niet. Een geruststelling.

Interieur

Het interieur getuigt dan weer van enige vorm van classicisme, met o.a. duidelijke fysieke toetsen voor de bediening van de airco en makkelijke drukknoppen op het stuur voor snelheidsregelaar en audiovolume. Midden op het dashboard is er het touchscreen van 12 duim, dat een eigen menustructuur meekrijgt en niet altijd de meest handige is in gebruik.  Het was soms wat zoeken en swipen om b.v. naar de boordcomputergegevens op zoek te gaan. De bluetoothverbinding was ook niet altijd optimaal, gelukkig is Apple Car Play en Android Auto draadloos te verbinden.
Daarnaast zijn de gebruikte materialen niet altijd van het beste niveau, vooral de onderkant van het dashboard is van harde plastics. De koffer is met 485 liter ruim bemeten en vlot toegankelijk, dankzij ook een elektrische klep.

De C5 X Hybrid is er vanaf 44 070,- € in de versie Feel. Onze geteste topversie Shine Pack gaat de deur uit voor 50 438,- €. Daarvoor krijg je best veel auto voor je geld.

Citroën durft verrassen met het uiterlijk van de C5 X, die zowel berline als SUV-looks krijgt.  Hij pakt uit met comfort met grote C, naast ruimte en een prima verhouding prijs – uitrusting. Zijn hybride-combinatie is zuinig als je hem op de correcte manier gebruikt, waarvoor een oplaadbare hybride dient gebruikt te worden.  Een pluim voor Citroën voor dit initiatief, maar of het een kans maakt valt af te wachten.

 

PLUS

  • hoogstaand Citroën-comfort
  • zuinige hybride mits oplaaddiscipline
  • gedurfd ontwerp

MIN

  • afwerkingsdetails
  • gebruiksvriendelijkheid infotainment


Dank aan: Autoservice Peter Poppe uit Bredene voor de fotosessie met CX, XM en C6
tekst en foto’s: Filip Dewulf