Test: Audi A8 60 TFSIe

maandag, 04 juli 2022 20:30
Test: Audi A8 60 TFSIe

Limoservice met elektrohulp

De topklasse bij Audi heet nog steeds A8 en is sinds 2017 aan zijn vierde generatie toe. Hij kreeg onlangs een subtiele facelift, waarbij hij nog steeds tijdloos blijft. Je moet al goed kijken om de nieuwigheden te zien. Het bekende single frame rooster werd wat breder en voor de rest krijgen de digitale LED matrixkoplampen een nieuw design, dat nog steeds herkenbaar als een Audi blijft. Discreet, maar dat is ongetwijfeld hetgeen de klanten in deze klasse wensen.

6-cilinder

De A8 60 TFSIe wordt aangedreven door een 3-liter V6 op benzine, in combinatie met een elektromotor. Samen levert dat een respectabel vermogen van 462 pk (340 kW) en een vrachtwagenkoppel van 700 Nm op. Dat laat de limousine toe in 4,9 seconden naar 100 km/u te spurten. Best mooie cijfers, al voelt het in de praktijk minder snel aan.  Dit is ongetwijfeld te wijten aan de zachtheid waarmee de 6-pitter en de elektrohulp zijn werk doet, geholpen door de uiterst zachte werking van de daaraan gekoppelde achttrapsautomaat. De beide krachtbronnen worden optimaal aangewend, je merkt niet dat de motor overschakelt van zijn elektro-aandrijving op de benzinemotor. Dit gebeurt tevens via de intelligente navigatie. Enkel in het dashboard zie je aan groene “EV” symbool of aan het rijbereik dat ofwel afzonderlijk voor de elektromotor of gecombineerd het rijbereik aangeeft. Verder is er het actief gaspedaal, wat betekent dat door een lichte tik of tegendruk het gaspedaal vraagt om gas te lossen, wanneer de navigatie vraagt om b.v. regeneratief te gaan remmen. Dit valt op bij het naderen van rotondes of bij lange tijd aan een constante snelheid, waardoor je bij dit gas lossen zowaar gaat zweven. In het begin voelt dat wat onwennig, maar na verloop van tijd is dit een aangename hulp om zuinig en optimaal van de hybridisering gebruik te maken.  In combinatie met je laaddiscipline kom je zo tot een nulverbruik bij elektrisch rijden of een verbruik dat gemengd niet veel verder komt dan een mooie 6,2 liter/100 km. Met een lege batterij deden wij een rit van zo’n 100 km en zelfs dan ging het verbruik niet hoger dan 8,1 liter/100 km. Het pure elektrische rijbereik bedraagt zo’n 50 km, ook weer afhankelijk van je laaddiscipline, officieel (WLTP) geef Audi 59 kilometer op. De batterij van 14,4 kWh teug opladen kan enkel via enkelfasige wisselstroom tot 7,4 kWh, wat resulteert in een laadbeurt van een kleine 3 uur aan de laadpaal.  

Met of zonder chauffeur

Of de Audi A8 een echte driverscar is, valt te betwijfelen.  Natuurlijk heb je de Quattro-aandrijving van het huis, dat garant staat voor optimale grip en trekkracht in combinatie met reeds vermelde vermogen. Tevens is er de luchtvering, die standaard is, waardoor je superzacht kunt cruisen of door de bochten gaat. Traditioneel bij Audi; kunt u ook voor de Dynamic-stand kiezen in de rijmodi. Hierdoor wordt de gasrespons, demping en energieafgifte aangepast. Al merkten wij daar weinig verschil in rijgedrag in. De Audi A8 verwent vooral zijn inzittenden, zowel vooraan als achteraan, met o.a. massage in de stoelen tot en met elektrische verstelbare achterzetels en elektrische rolgordijntjes achteraan. Hierdoor stel je je meteen kandidaat als minister van mobiliteit of CEO van een groot bedrijf, om met je chauffeur van de ene naar de andere meeting te rijden. Tot slot getuigt het interieur van de hoogstaande afwerking waarvoor Audi gekend is. Wij waanden ons bijna in een Bentley, toen wij de startknop indrukten en de verluchtingsmonden van achter een klepje tevoorschijn kwamen. Je kan ze ook zelf terug doen sluiten via de aanraakgevoelige schakelaars. Diezelfde aanraakgevoelige bedieningen met zogenaamde “haptische feedback” heb je ook doorheen de bediening van het infotainment. Af en toe dien je hierdoor wat harder te drukken alvorens het reageert, terwijl je wel alles vlot terugvindt.

Prijs op niveau

Een dergelijke bolide aanschaffen, vraagt uiteraard een aanzienlijke investering. De basisprijs van de A8 60 TFSIe start bij 110 750,- € en ons exemplaar ging vlot naar de 145 000,- €. De concurrentie bij Mercedes (S klasse) en BMW (7-reeks) moeten niet onder doen, strikt genomen is de Audi zelfs nog de beterkoop. Bij de opties stippen wij graag het Platinum Pack Plus aan, dat o.a. de HD Matrix-ledkoplampen bevat, die bij inhalen de strook naast je verlicht en omgekeerd de strook om terug in te voegen. Heel knap staaltje techniek vinden wij dit.

De nieuwe Audi A8 met zijn plug in hybride aandrijving combineert een reisgevoel op hoog niveau met een intelligente aandrijving en de gekende sublieme afwerkingskwaliteit van het merk met de ringen.  Met een klassieke stijl en comfort vindt hij ongetwijfeld klanten die een Mercedes dan toch te duur of een BMW te opzichtig vinden. 

 


 
PLUS

  • aangenaam hybride geheel
  • verbruik
  • afwerking

MIN

  • haptische feedback niet altijd handig
  • soms opdringerige rijhulpmiddelen
  • vaste achterbank


tekst: Filip Dewulf
foto’s: Audi