Eerste Test: Opel Astra Sports Tourer Hybrid

maandag, 11 juli 2022 19:42
Eerste Test: Opel Astra Sports Tourer Hybrid

Van Caravan tot Sports Tourer

Wie herinnert zich de naam Caravan bij Opel. Deze naam stond vanaf 1953 garant voor de breakversies van populaire modellen. In 1953 begon dit met de Olympia Rekord Caravan en kreeg vanaf 1963 een vervolg met de Kadett en de Astra. Zo zijn wij reeds toe aan de 11de generatie. Wij mochten in de Duitse thuisbasis Russelsheim reeds even op pad met de nieuweling.

Flex floor

De Astra Sports Tourer zoals de break tegenwoordig heet, meet 4,64 meter lengte, en dat is zelfs nog 6 centimeter korter dan zijn voorganger. Opvallend zorgt dat wel voor meer ruimte binnenin. Vooral de koffer zal hier belangrijk zijn, in het geval van een hybride plug-in versie levert dat 516 liter stouwruimte op met alle zetels in normale posities. Leg je de achterzetels plat, dan kom je tot 1553 liter. Mooie cijfers voor een toch nog altijd compacte break. Verder pakt de nieuwe Astra uit met zijn flex-floor, een systeem waarbij de koffer makkelijk ingedeeld kan worden. Het onderste gedeelte kan makkelijk dienst doen voor de laadkabels.

60 kilometer elektrisch

Dat de nieuwe Astra ook de elektrificatie van het gamma in de kijker stelt, is een logische zaak. De Astra Hybrid zoals deze op de kofferklep krijgt, is volgens ons de sterkhouder uit het gamma. Hij kopieert het aandrijfgeheel van Stellantis-stalgenoot Peugeot 308.  Een 1.6-liter benzinemotor en een elektromotor drijven de voorwielen aan. Dat zorgt voor een gecombineerd vermogen van 180 pk en een koppel van 360 Nm. Goed voor een spurt naar 100 km/u in 7,7 seconden en een topsnelheid van 225 km/u. Op de Autobahn rond Frankfurt viel ons bij hogere snelheden - waarvoor je in België je rijbewijs riskeert – wat windgeruis op. Hopelijk een exemplarisch geval op de versie die wij mochten testten, maar bij normale snelheden hadden wij daar alvast geen last van. Dankzij de elektrohulp kun je volgens Opel tot 60 elektrische kilometers afleggen. In stadsomgeving zou dat zelfs tot 72 kilometer kunnen oplopen. Wij konden dat niet nagaan tijdens de test, vermits wij niet met een volle batterij vertrokken, maar binnenkort voelen wij hiervoor de hatchback-versie van de nieuwe Astra aan de tand. Wie geduld heeft, kan tot 2023 wachten voor de volledig elektrische versie van deze break, waardoor de MG 5 mag beginnen uitkijken naar een rechtstreekse concurrent.

Pure Panel

Binnenin de Astra zien wij zowel wat Peugeot-invloeden als eigen inbreng.  Een klassiek stuur en bijhorende rijhouding, in de overigens prima steunende AGR-zetels. Opel kiest voor het dashboard voor het “Pure Panel” dat wij eerder al zagen op hun modellen.  Het zwart doorlopend oppervlak met het infotainment en de bestuurdersinfo, bevatten 2 schermen van telkens 10 inch. Een overzichtelijk geheel dat ons wel kan smaken. Je dient echter nogal wat te swipen op het scherm om de zogenaamde widgets te vinden en te gebruiken. Gelukkig zijn er nog fysieke toetsen onderaan het scherm,  voor o.a. airco. Daarnaast is Apple Car Play en Android Auto draadloos en standaard vanaf de basisversies. Met het interieur is alvast niets verkeerd.

1500 euro extra

Een plug-in hybride Astra Sports Tourer is er vanaf 38 250,- € en dat is precies 1500,- € extra ten aanzien van een hatchback. De Astra bestaat in versies Edition, Business Edition, Elegance, GS Line en Ultimate, waarbij de ene wat meer op comfort en de andere wat meer op sport de nadruk legt. De standaarduitrusting is zeker correct. Wie zouden opteren voor minstens de GS Line 41 650,- €. Een topversie Ultimate kost je 45 450,- €.  Naast deze 180 pk komt er ook een 225 pk hybride versie. De prijs hiervan is nog niet gekend.  

De nieuwe Opel Astra Sports Tourer is binnen het Stellantis-aanbod geen copy paste van de Peugeot 308.  Hij heeft een eigen gezicht, eigen interieur en voegt daar ruimte aan toe.  Zijn prestaties zijn ruim voldoende en met de elektrificatie geeft hij de aanzet tot meer, want in 2023 komt een volledige elektrische versie. Toch moeilijk kiezen tussen frivoliteit (308) of een klassieker die deze Astra is ?

PLUS

  • mix tussen sportief en klassiek
  • prestaties
  • laadruimte

MIN

  • Astra of 308 ?
  • windgeruis bij hoge snelheden


 
tekst: Filip Dewulf
foto’s: Opel