Eerste test: Mazda CX-60 PHEV

zondag, 04 september 2022 19:59
Eerste test: Mazda CX-60 PHEV

Premium rijgedrag aan zacht prijsje

Mazda kleurt nog graag eens buiten de lijnen en komt af en toe verrassen met innoverende of verbazende oplossingen, denken wij maar aan wankelmotoren (RX-7), een benzinemotor met compressie-ontsteking als een diesel (SkyActiv X) en nu dus pas laat springen ze op de kar van de plug-in hybride aandrijving.

De Mazda CX-60 gaat hen blijkbaar geen windeieren leggen, want voor het eerst is een Mazda zo succesvol nog voor het model op de markt is. Sinds de voorverkoop startte in maart van dit jaar, zijn voor de Belux reeds meer dan 800 bestellingen genoteerd.

Wij trokken voor een eerste test naar Leverkusen, de Europese thuishaven van Mazda.

De 4,74 meter lange CX-60 is onmiddellijk herkenbaar als een Mazda, met de recente designelementen, zoals een groot radiatorrooster en zuivere en gladde lijnen op de zijkanten. Het geheel lijkt soms wat hoekig over te komen, maar toch heeft hij enige flair en sierlijkheid over zich. Om niet te zeggen dat hij premiumambities koestert.

2,5 liter viercilinder en vierwielaandrijving

Om zich voort te bewegen kiest Mazda voor een grote cilinderinhoud van 2,5 liter, een elektromotor en een nieuwe, in eigen huis ontworpen achttrapsautomaat, die samen de vier wielen aandrijven, vandaar de benaming AWD achterop. De benzinemotor levert 191 pk, de elektromotor dan weer 175 pk, wat gecombineerd goed is voor 327 pk en 500 Nm aan koppel. Met deze waarden tikt de nieuwe SUV na 5,8 seconden de 100 km/u aan. Ons viel op dat bij het optrekken of hernemen de motor zich goed laat horen, wat een beetje jammer is omdat de nieuwe automaat zijn werk voorbeeldig doet.  Goed nieuws is dan weer dat het elektrisch rijden via de 17,8 kWh batterij goed is tot 63 km volgens de officiële cijfers. Wij zaten daar niet ver af en bij herhaaldelijk gas lossen en remmen leek daar af en toe wat kilometers bij te komen. Het regeneren kan wel niet ingesteld worden via de spatels aan het stuur, ook een B-stand in de automaat is er niet. Ons verbruik tijdens de 120 km lange testrit ging niet boven de 5,7 liter/100 km. Wat voor een SUV van dit formaat een mooi cijfer is.

Plezier aan het stuur

Ook aan het stuur blijft dit een echte Mazda, die erom gekend zijn prettig te rijden. De CX-60 houdt zijn lijf straks door de bochten, wat betekent dat hij goed stabiel blijft en niet gaatdeinen en wiegen. Hierdoor zijn bochten plezierig te nemen en in combinatie met het prima in de hand liggend stuurwiel en de juiste feedback, is dit een aangename reisgezel. En dankzij zijn vierwielaandrijving is ook de grip altijd optimaal. Heel fraai. De juiste rijhouding vinden kan dan weer via het Driver Personalisation System, waarbij je je eigen profiel kunt instellen en bij het instappen herkent de auto zijn bestuurder en stelt hij je stoel en stuur perfect op je eigen maat in. 

Takumi

Ook binnenin typisch Mazda. Het horizontale dashboard bevat een 12,3 duim scherm voor het infotainment, dat bediend wordt via de controller op de middenconsole, vergelijkbaar met b.v. de bekende i-drive knop bij BMW.  Hier geen touchscreen, klassieke bedieningen dus. Ook de airco is met fysieke knoppen te bedienen en je weet dat wij daar ondertussen de voorkeur aan geven. Alleen de graphics van het navigatiesysteem lijken ons wat teveel op een aftermarket toestel, waardoor je al snel geneigd bent om je smartphone te koppelen en naar Waze of Google maps over te schakelen. Wat overigens geen straf is, want de Android Auto of Apple Carplay koppelingen verlopen draadloos. Het dashboard kan in de topversie Takumi bekleed worden met uniek Japans textiel, wat voor een unieke en verrassende sfeer zorgt.  De overige versies heten Prime-line, Exclusive- Line en Homura. De afwerking binnenin is zeker in orde, dat zijn wij ondertusen ook gewoon bij Mazda.  Alleen hadden wij met de rode metallic lak (Soul Red Crystal) en zwarte velgen op de Homura-versie graag een zwarte hemelbekleding kunnen kiezen, om het sportieve wat meer naar voren te brengen.

Concurrentiële prijs

Verrassing tot slot bij het zien van de prijsljst. En dit keer in de positieve zin. De nieuwe Mazda CX-60 is er in zijn basisversie vanaf 50 890,- € BTW inbegrepen. De topversie Takumi zit aan 57 990,- €.  Dit zou wel eens een fleettopper kunnen worden, allen naar de Mazda-dealer om nog van het fiscale voordeel te genieten met zijn Co2-uitstoot van slechts 33 gram.

Mazda komt misschien wat laat met zijn eerste plug-in hybride CX-60, maar de Japanners slagen erin een prima geheel voor te schotelen.  Hij rijdt attent, stuurt prima, is goed uitgerust en is geen aanslag op je portemonnee.   

PLUS

  • rijgedrag
  • elektrisch rijbereik
  • verbruik

MIN

  • motor dringt teveel door in interieur
  • graag wat sportievere accenten
  • nog snel beslissen ivm fiscaliteit


tekst: Filip Dewulf  
foto’s: Mazda       

Laatst aangepast op donderdag, 08 september 2022 09:20