×

Opmerking

The was a problem converting the source image.
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/4839

Eerste Test: Volkswagen ID.Buzz en ID.Buzz Cargo

woensdag, 07 september 2022 20:20
Eerste Test: Volkswagen ID.Buzz en ID.Buzz Cargo

Hip busje komt zo !

In de jaren ’50 lanceerde Volkswagen een busje dat de naam T1 meekreeg.  Zowel beschikbaar in personen- als bestelwagenversie. Het T-busje werd alsmaar populairder en doorheen de jaren kreeg hij steeds meer versies en kwam hij met hippe versies, kleurtjes en uitrustingen.  Op menige concerten en campings duikt hij op, vandaar de toepasselijke benaming ‘Hippiebus’.

Duimen omhoog

Voor de nieuwe generatie van het busje pakt VW opnieuw opvallend uit.  De Duitse constructeur geeft de nieuwe bus zelfs een plaatsje in zijn ID-familie om zo tot de naam VW ID.Buzz te komen.  En weerom slagen ze erin harten te breken. Dat bleek duidelijk tijdens de internationale persvoorstelling en bijhorende testritten in Kopenhagen. Nog nooit kregen wij tijdens testritten zoveel positieve reacties, lachende gezichten, fietsers en voetgangers die spontaan hun smartphones bovenhalen, in één van de grootste fietssteden in Europa dat Kopenhagen is. Volkswagen slaagde erin om de nieuwe ID.Buzz bllts en opvallend te laten uitzien, zeker als je hem in de 2-kleurige combinatie geel, groen of oranje met wit dak kiest.  Met aansluitend het wit dat vooraan doorloopt tot tegen de bumper. De naam hip is meer dan terecht.  Verder is de ID.Buzz duidelijk een kind van de ID-familie, met de smalle LED koplampen, de grote wielen en grote bumpers vooraan. 

Gekende aandrijving

Voor de elektrische aandrijving doet de Buzz een beroep op de reeds bestaande technieken uit o.a. de ID.3, ID.4 en ID.5. Het gaat om een achterwielaangedreven elektromotor die 150 kW of 204 pk levert. Dat levert hem geen knalprestaties op, vermits het gewicht en de stroomlijn nog wat hoger zijn dan b.v. een ID.4.  Optrekken tot 100 km/u doet hij in 10,2 seconden en de topsnelheid blijft beperkt tot 145 km/u. Het batterijpakket is dat van 77 kWh.  Dat levert een theoretisch rijbereik op tot 423 km.  Tijdens de eerste testritten hebben wij dat niet kunnen nagaan, maar het verbruik dat wij noteerden laat het beste vermoeden.  VW geeft 18,6 kWh/100 km/u als verbruik op.  Wij gingen daar iets boven, zo rond de 21 kWh, maar mits een mindere zware voet moet vlot onder de 20 kWh mogelijk zijn. Opladen gaat een stapje verder dan hetgeen wij al wisten, met laadcapaciteiten aan snelladers tot 170 kW, waarmee je ID.Buzz in 30 minuten tot 80 % volgeladen is. Standaardladen aan een openbare laadpaal of je wallbox kan aan 11 kW.

Comfortabel

Verder rijdt de VW ID.Buzz net zoals een VW ID.4, met dat verschil dat je het gewicht nog meer voelt. Door de stilte aan boord, was het rolgeluid van de banden ook goed hoorbaar. De ophanging  is vrij stug, maar onoverkomelijk is dat niet. De VW ID.Buzz is daarnaast heel comfortabel met goede zetels.  Nieuw is de bediening van de versnellingen, de grote satelliet naast het scherm met de rij-informatie verhuist naar de rechterkant van het stuur en lijkt nu meer op een hendel zoals deze voor de richtingaanwijzers, maar dan iets dikker.  De navigatie pakt ook nog steeds uit met een oplichtende band onderaan de ruit binnenin om aan te duiden of je naar links of rechts moet.
En helaas hebben wij ons weer geërgerd aan de sliders voor bediening van radiovolume of temperatuurinstelling van de airco onderaan het multimediascherm.
In een auto voor personenvervoer is het wel jammer dat hij niet beschikbaar is met een 3de zetelrij achteraan.  Maar mogelijks mogen wij dat nog verwachten in een verlengde versie. De zetels op de 2de zitrij zijn ook vast, wat de modulariteit een beetje fnuikt, voor wie al eens wilt wisselen tussen op stap gaan met zijn familie of wat meer spullen wenst mee te nemen.

ID.Buzz Cargo

Om je bestellingen, werkmateriaal of andere spullen te vervoeren, lanceert Volkswagen een transporterversie van de ID.Buzz met het achtervoegsel Cargo. Het ruim achteraan biedt plaats voor 3900 liter aan spullen. En ja, ook de Buzz Cargo ziet er even charmant uit.  Ook deze voelden wij aan de tand en hij bij het rijden voelt hij zelfs iets lichter aan als de personenversie.  Ook het verbruik zit op gelijk niveau.

Geen weggever

Wie mooi wilt zijn, moet er iets voor over hebben. Met een vanafprijs van 60 699,- € voor de ID.Buzz en 53 155,- € voor de Cargo, is dit zeker geen koopje. En traditioneel kunt u dit aanvullen met flink wat opties. De VW ID.Buzz is nu reeds bestelbaar, de productie in Hannover draait ondertussen op volle toeren, want de bestellingen lopen als zoete broodjes binnen.

De nieuwe VW ID.Buzz pakt uit met een hip uiterlijk, waarbij hij de traditie van het originele hippiebusje verderzet.  Uiteraard is hij elektrisch, wat hem comfortabel en stil maakt.  Hij levert geen knalprestaties, maar is voldoende vlot.  Wie echter met 7 of 8 personen onderweg gaat, moet nog even wachten op een mogelijke verlengde versie.


 
PLUS

  • looks
  • rijbereik en verbruik
  • comfort aan boord

MIN

  • geen 3de zitrij mogelijk
  • rolgeluiden banden
  • prijs


tekst: Filip Dewulf
foto’s: Volkswagen

{gallery}4839{/gallery}