Eerste test: new DS7 E-tense 225 en E-tense 360 4x4

zondag, 18 september 2022 14:44
Eerste test: new DS7 E-tense 225 en E-tense 360 4x4

Elegantie en comfort als maatstaf

DS, het luxe- en premium merk binnen de Stellantis-groep zoals je wilt.  En uiteraard mag ook een SUV in het gamma niet ontbreken.  DS7 begon zijn carrière als DS7 Crossback in 2017, toen zelfs Emmanuel Macron hem als dienstwagen koos. De DS7 Crossback is bij DS goed voor 42 % van de totale verkoop, in een segment waar 1 op 5 oftewel zo’n 57 % van de kopers voor een SUV kiest. Tijd voor een nieuwe stijl en enkele nieuwe motorisaties, waarbij DS volop inzet op de plug-in hybride techniek. Wij mochten in de buurt van Nice aan de Côte d’ Azur de nieuwe DS7 aan de tand voelen. Voortaan spreken wij dus van DS7 zonder het achtervoegsel Crossback.

DS Automobiles

Het karakter van de nieuwe DS 7 is te danken aan ingrijpende wijzigingen voor- en achteraan. Die zijn te herkennen aan het nieuwe front met scherpere lijnen. Vooral de nieuwe lichtsignatuur valt op, de DS LIGHT VEIL, zoals de nieuwe dagrijlichten heten. Achteraan zijn er de schaalachtige LED-achterlichten met vortex-effect en donkere metallic afwerking. En meest opvallend vinden wij de naam “DS AUTOMOBILES” die de volle breedte van de achterzijde vult. Naar het voorbeeld van merken als Porsche of Lexus, er zijn slechtere referenties.  Er zijn ook enkele nieuwe kleuren, zoals Sapphire Blue en Lacquered Grey, naast Platinum Grey, Perla Nera Black, Crystal Pearl en Pearl White.  

3x plug in hybride

Het DS7 gamma concentreert zich vooral op plug-in hybrides, waarmee DS zeker naar de fleetmarkt lonkt met de daarbij horende aantrekkelijke fiscaliteit. Het gamma begint bij de voorwielaangedreven E-TENSE 225, die een benzinemotor van 180 pk combineert met een electromotor van 110 pk. De benaming verraadt het gecombineerde vermogen van 225 pk.  Tussenin is er de E-TENSE 300 4x4, die een 200 pk benzinemotor combineert met 2 elektromotoren van enerzijds 110 pk en 113 pk.  Aan de top van het gamma is er de nieuwe DS7 E-TENSE 360 4x4, die eveneens een benzinemotor en 2 elektromotoren de vier wielen aandrijven en goed zijn voor gecombineerd vermogen van 360 pk. Hiermee spurt je in 5,2 seconden naar 100 km/u.
Alle versies gebruiken voor hun elektrocapaciteit een batterij van 14,2 kWh.  Dat resulteert in elektrisch rijbereik tot 62 km. In onze geteste 225 pk-versie toonde de boordcomputer met volgeladen batterij zelfs 66 km elektrisch rijbereik aan.  In de 360 pk-versie was dat slechts 38 km. Wij deden met de 225 pk E-TENSE een tocht van zo’n 150 km en daar konden wij een benzineverbruik noteren van 5,6 liter per 100 km. Het parcours bestond deels uit snelwegen en doorheen het hinterland van Cannes en bergwegen.  Met de 360 pk E-TENSE was de rit zo’n 120 km doorheen kleine dorpjes en vooral bergwegen en hierbij viel vooral het recuperatievermogen van de batterij op.  Gestart met 100 % geladen batterij en een boordcomputer die slechts 38 km elektrisch rijbereik aantoonde, slaagden wij erin nog zo’n 8 km elektrisch rijbereik over te houden, ondanks het feit dat wij het laatste gedeelte van ons parcours puur elektrisch aflegden.  Knappe prestatie alvast, waarbij nog eens het perfecte samenspel tussen benzine- en elektromotoren aangetoond is.

Comfort

DS staat voor verfijnd comfort en dat maakt vooral de E-TENSE 225 helemaal waar. In alle stilte en geholpen door de perfect schakelende 8-trapsautomaat deden wij onze testrit.  n de E-TENSE waren wij dan weer aangenaam verrrast op het compromise tussen datzelfde comfort en enigszins goed aanvoelende ophanging en veercomfort. Ongetwijfeld te danken aan het DS ACTIVE SCAN SUSPENSION, dat bij de E-TENSE versies standaard aangeboden wordt.

Bastille, Rivoli of Opera

De nieuwe DS7 kies je vooreerst in de Performance Line of Performance Line+, alvorens aan te vullen met één van de uitrustingen Bastille, Rivoli of Opera.  Kenmerkend is het horloge van BRM op de middensonsole, naast het leder met inzetstukken en stiksel aansluitend bij de kleur, elegantie in Franse stijl noemen ze het graag. Het infotainment DS IRIS system vergt wat gewenning, waarbij wij soms op zoek moisten naar bepaalde functies.  Tevens vinden wijj het jammer dat er geen fysieke knoppen zijn voor bediening van de airco, alles wordt op het touchscreen bedient. 

De nieuwe DS7 in 225 E-TENSE Bastille is er vanaf 52 800,- €. Voor een topversie 360 E-TENSE ben je al 73 850,- € armer.

De nieuwe DS7 verliest zijn naam Crossback en prijkt achteraan fier met DS Automobiles op de kofferklep.  Met 3 plug-in hybrids heeft hij keuze te over en kies je voor comfort op zijn Frans in de 225 E-TENSE tot enige sportiviteit en trekkracht in de topversie 360 E-TENSE 4x4. 

PLUS

  • verbruik
  • compromis comfort-sport (360 E TENSE)
  • stijl

MIN

  • bediening infotainment
  • geen fysieke aircoknoppen
  • prijs topversie


tekst: Filip Dewulf
foto’s: DS Automobiles         

Laatst aangepast op zondag, 18 september 2022 19:58