Test: Renault Kangoo VAN E-tech Electric

zondag, 20 november 2022 10:47
Test: Renault Kangoo VAN E-tech Electric

Basisbehoeften meer dan voldaan

In de steden zie je heel wat kleine bestelwagens. Helaas zijn die nog steeds (te)veel met dieselmotor uitgerust, wat in steden nefast is voor het milieu. Ook Renault wilt daar van af en komt met de Kangoo in zijn elektrische versie. Die was er eigenlijk al onder de naam Kangoo ZE, maar nu komt Renault met een nieuwe versie met meer rijbereik, extra comfort en slimme vondsten. Wij doen de test met de Kangoo E-tech Electric, zoals hij tegenwoordig heet.

Sesam open u !

De nieuwe Kangoo wordt aangeboden in twee lengten, standaard (L1) en extra lang (L2). In de standaardversie beschik je over een laadruimte van 3,9 m3 wat goed is voor 527 kg laadvermogen. De verlengde versie is goed voor 4,9 m3 en 700 kg laadvermogen. Wij hadden de standaardversie als testwagen, wat als voordeel heeft dat je dan beschikt over de zogenaamde “Open Sesame”-deuren wat betekent dat de voordeuren tot 90 graden opengaan en in combinatie met de schuifdeur, waar geen middenstijl is, zorgt dit voor een opening van 145 cm wanneer beide geopend zijn. De schuifdeur is wel enkel aan de rechterkant, wat handig is wanneer je langs de stoeprand parkeert. Een linkerschuifdeur vinden wij niet terug op de optielijst, wat jammer is. Achteraan is de Kangoo VAN uitgerust met asymmetrische deuren (60/40) die tot 180 graden openen. Uiterst handig ding deze Kangoo voor het in- en uitladen.

45 kWh

De nieuwe Kangoo E-Tech Electric levert 122 pk via zijn elektromotor. Niet superkrachtig zul je denken, maar weet dat hij door het onmiddellijk beschikbare koppel eigen aan elektro-rijden, vlot accelereert, dit in tegenstelling tot een benzinemotor. Zijn batterijpakket levert 45 kWh, wat hem in theorie een vlot rijbereik van 320 km (WLTP-cijfers) zou moeten opleveren.  Afhankelijk van je gebruik en rijstijl uiteraard.  Wij deden veel snelwegen, waardoor wij zo rond de 220 km uitkwamen. Maar vermits deze Kangoo er vooral is voor stad en de omgeving eromheen, zou je wel vlot tegen de 320 km rijbereik moeten halen. Alleen bij koudere temperaturen zal ook het rijbereik wat minder zijn, ook weer typisch voor een elektrische auto. Het verbruik valt trouwens goed mee, wij verbruikten tussen 17,9 en 20,2 kWh per 100 km. Daarbij kies je tussen de standaard of de Ecomodus. Je voelt weinig verschil tussen beide en in combinatie met één van de drie regeneratiestanden – die je instelt door de versnellingshendel naar beneden in de B-stand te trekken - kom je tot een gunstig verbruik. Door de stilte van het elektro-rijden is dit ook best wel een comfortabele auto, wat de keuze zeker in het voordeel van de elektroversie doet kantelen.
Opladen kan standaard via 3-fase wisselstroom aan 11 kW, maar je kunt ook kiezen voor een 22 kW mogelijkheid. Via gelijkstroom kan snel geladen worden tot 80 kW. De laadpoort bevindt zich vooraan in het midden, achter het Renault-logo. Een strategische keuze, vermits een laadpoort op een andere plaats ten koste zou gaan van de laadruimte. Nog een pluim voor de functionaliteit van de Kangoo. En wie na het laden denkt moeilijk uit de parkeerplaats te komen, opteert best voor de elektronische binnenspiegel met camera, waardoor maneuvreren en parkeren kinderspel wordt.

Uitrusting als een personenauto

Wie denkt dat een Kangoo in zijn VAN-versie rudimentair uitgerust is, heeft het mis. Deze Kangoo kan uitgerust worden met zaken als een adaptieve snelheidsregelaar, automatische airco, een multimediascherm met navigatie van 8 duim, verwarmde zetels en dus de reeds eerder vermelde camera-achteruitkijkspiegel binnenin. De afwerking is trouwens correct, alles zit goed in elkaar en de auto geeft geen krimp. 
Wat ons meteen bij het rijden brengt. De Kangoo is geen auto voor snel bochtenwerk, wat niet wil zeggen dat hij het niet aankan. Door de lage plaatsing van de batterij is vlot bochten nemen geen probleem. Het onderstel is gemaakt om lading te vervoeren, dus heeft de Kangoo niet meteen een probleem met het gewicht van de batterij.  Bestelwagens hebben nog al eens de neiging springerig te zijn op oneffen wegen of verkeersdrempels.  Bij de Kangoo is dit allerminst het geval, zelfs in onbeladen toestand. 

Prijs

Een standaard Kangoo E-Tech Electric is er vanaf 29 950, euro exclusief BTW. Wil je de uitrusting en comfortitems zoals reeds vermeld, dan kom je op een eindfactuur van 39 540,- euro. Niet echt een koopje als je hem met een benzineversie vergelijkt, maar weet dat je als zelfstandige het voordeel van de fiscaliteit en rijtaksen krijgt.

De nieuwe Renault Kangoo VAN E-Tech Electric is allerminst een rudimentair bestelwagentje. Hij rijdt stil, comfortabel, heeft een aanvaardbaar rijbereik en is vooral heel praktisch en functioneel. Wat de essentie is van een dergelijk voertuig.  Daarnaast kan je hem uitrusten als een personenwagen en is zijn afwerking correct. Als wij moeten kiezen tussen een benzineversie en deze, is de keuze snel gemaakt.


 PLUS

  • verbruik
  • functionaliteit en ruimte
  • uitrusting mogelijk zoals personenwagen

MIN

  • meerprijs tov benzineversie
  • rijbereik bij koude temperaturentekst: Filip Dewulf
foto’s: Renault

Laatst aangepast op donderdag, 24 november 2022 18:04